onsdag 19 september 2012

Om att hyra hus i Grekland

När vi började planera vår senaste resa gjorde vi lite annorlunda än vi tidigare gjort. Vi som bara rest på tumis hade plötsligt ett sällskap att resa med! Hälften av oss valde att stanna två veckor och hälften bara en vecka i Grekland. Platsen var given - Peloponnesos, alltså den södra delen av fastlandet.
Vi visste också att vi skulle hyra hus istället för att bo på hotell eller apartment, så som de moderna människor vi är började vi med att googla "rent villa peloponnese" och fick en väldigt många träffar. Småningom, efter många sorteringar, bestämde vi oss för ett hus i Stoupa den första veckan och ett i Egion den andra och då hittade vi snabbt de hus vi alla ville bo i! I Stoupa fick vi dessutom uppleva det fantastiska i att vara de första finländarna många greker träffade! En servitör frågade varifrån vi var och tog t.o.m. ett steg bakåt när vi sa "Finlandia" och han i sin tur berättade att han jobbat 10 på samma restaurang och aldrig tidigare träffat någon från Finland! Det var en häftig upplevelse! Det kan förstås förklaras med att det inte går charter till den trakten. Men om någon har läst Staffan Stolpes böcker så har ni träffat på orten!

Inringat - där vi bodde
Understreckat - dit vi var
Ritad linje - vår resrutt

Först bodde vi en natt i Aten på ett hotell som vi också hittat genom att googla, och det hotellet valde vi för utsiktens skull! Vi satt länge i den varma kvällen och bara tittade på utsikten - Akropolis. Fantastiskt!
Huset i Stoupa, Voula´s, var en fullträff! Det var på perfekt läge och var precis ett sånt hus vi hade fantiserat om! Dessutom var vår hyresvärd den allra trevligaste grekiskan vi någonsin träffat! 
Det hus vi hyrde i Egion, Valimitika, var också ett riktigt härligt hus men lite väl avsides. Skulle vi inte ha haft hyrbil den veckan hade det varit knepigt.

Utsikten från Plaka Hotel

Huset "Voula´s" i Stoupa och terassen vi bodde mest på

Huset i Egion, Valimitika, och terassen där
Prismässigt blev resan ungefär samma som en charterresa och jag rekommenderar verkligen att man hyr hus på ett ställe utanför turiststråken. Det ger en annorlunda, på ett positivt sätt, upplevelse!

Inga kommentarer: