onsdag 11 juni 2008

Inte så lätt med buss hellerAtt åka buss i Grekland är billigt, bekvämt och enkelt. Busstrafiken är välorganiserad, bussarna nya och fina. Men det är inte bara positivt med det hela, det kan bli väldigt invecklat också. För det första ska man hitta rätt busstation. Genast det rör sig om en lite större stad har man många busstationer, oftast tre stycken. En busstation är för de inkommande bussarna, en busstation för avgående bussar t.ex. norrut, en tredje busstation för bussar som ska söderut. De kan också fördelas regionsvis. Och så kan det finnas en busstation för lokaltrafiken... Det här kan ju bli problem, speciellt när taxichaufförer, konduktörer och biljettföräljare inte har språkkrav på engelska.

Vi fick problem när vi kom med bussen från Tripoli (efter taxiresan med "Nikos - the taxidriver") sent en kväll. Sista bussen till Loutraki hade redan gått och biljettförsäljerskan på busstationen pekade dit ut och sa "taxi". Så vi gick ut, hittade taxihållplatsen men ingen taxi. Men en telefonnummer till taxi fanns! Och telefonisten kunde bra engelska! Hurra! Men det var ju det här med busstationerna... Jag berättade att vi stod på busstationen i Isthmia och ville ha taxi till Loutraki. Inget problem, men vilken busstation fanns vi på? "You must understand, there are many busstations in Isthmia" fick jag veta, så "what´s the name of the busstaion?"... Ööööööhh... Ja vad hette den då??? Jag stod och stirrade på all text på busstationen (den på bilden)när jag noterade en grek som hade uppfattat att jag hade problem och som ville blanda sig i. Därför sa jag "just a moment" och så gav jag telefonen åt greken. Jag blev nästan glad när han också började stå och läsa på skyltarna och inte riktigt visste vad stationen hette. Nästan genast kom en taxi, men greken sa att vi skulle vänta en stund, så gick han och kontrollerade att det var vår taxi, och när han var säker på det fick vi stiga in i taxin. Tack för den hjälpen! Tacksamma och trötta åkte vi till hotellet och betalade gladeligen de knappa fem eurona taxin kostade!

Den undre bilden föreställer en del av biljettluckorna på busstaionen i Kiffissou i Aten, den busstation som man ska åka till för att kunna åka till Peloponnesos...

4 kommentarer:

zafira sa...

Det blir att lära sig det grekiska alfabetet nu då, om ni ska tillbaka dit och rör er utanför turiststråkarna...:)

Fisken Svea sa...

Zafira: Vet du vad, det gjorde jag!!! Alltså lärde mej de grekiska bokstäverna! Men jag var ju som ett barn på första klass, det tar länge att bokstavera sig igenom, och läsförståelsen är ju inte så god... ;)

Anonym sa...

Jag har märkt att här i Finland har inte heller taxichaufförer, konduktörer eller biljettförsäljare några engelska språkkrav. När jag satt mig på en buss norrut vid Vasa busstation kom några yngre turister och frågade busschauffören något på engelska, men han förstod inte ett ord. Min dotter säger också att endel som säljer tågbiljetter i H:fors inte kan just annat än finska/bianca

Fisken Svea sa...

Bianca: Det är nog så, och det kanske bara är vi som är tvungna att kunna minst två sspråk som tycker att det är konstigt att folk inte kan göra sig förstådda på fler än ett språk.