fredag 10 juni 2016

Picknick hos mommo

Det började med en trög mage, mormor föreslog kokosolja, mamman lovade barnet att mormor skulle göra chokladbollar nästa dag, och man vill ju inte att barnbarnen ska få för sig att deras mamma ljuger så då fixar mormor bollarna!
Så, jag letade efter ett recept med mycket kokosolja i och igen en gång blev det Birgitta Höglunds recept jag valde och det var SÅ gott! Här får ni hennes recept, copy+paste, och jag skippade bara kardemumman, som jag inte riktigt gillar.

CHOKLADBOLLAR 

100 gr Ekologiskt Kokosfett med smak
100 gr (2½ dl) Kokosflingor
1 dl Kokosgrädde
½ dl krossade Hasselnötter
2 msk Kakao
1 Ekologisk Äggula
1 krm Äkta Vaniljpulver
1 krm mald Kardemumma
½-1 krm Havssalt
Ev Sötningsmedel (minns inte om jag ev. hade i 1 tsk honung )
Smält kokosfettet och låt det svalna. Krossa hasselnötskärnorna till grovt pulver i en mortel, eller hacka dem fint.
Rör ihop kokosflingor med kakao, nötkross, vanilj, kardemumma och salt. Saltet framhäver chokladsmaken, smaka dig fram hur mycket du vill ha.
Rör ner kokosfett, äggula och kokosgrädde. Smaksätt med Stevia eller Sukrin om Du vill ha mer sötma än den från kokosen och vaniljen. Blanda väl.
Ställ i kyl att stelna en halvtimme. Rulla små bollar och doppa dem i kokosflingor. Förvara i kyl eller frys.
Som ni ser på bilden hade vi bollarna i en skål och skålen stående på en kylpatron i en liten kylväska när vi satt i solen och åt mellanmål, det är nämligen mycket kokosolja i bollarna och de smälter väldigt snabbt. Men goda är de!!

Förresten är det samma barnbarn som då och då sitter med mommos hudkrämsburk och äter med fingrarna ur den, och då säger mommo "är det gott?", varvid barnet nickar och då säger mommo "du får nog äta". Jag tror inte att det är tillåtet att äta all hudkräm, fast å andra sidan använder kanske inte alla kokosolja som hudkräm heller... Och å tredje sidan lär ju innehållsförteckningen på margarin vara samma som i hudkrämer...

Inga kommentarer: