lördag 5 mars 2016

Ingefärsshot + guldmjölk = GULDSHOT

Tänk så det kan gå trender i hälsa, ganska lustigt egentligen. Nu ska det shottas ingefära allt vad man hinner. Eftersom jag ju druckit ingefärskaffe ett par år redan var ju det här något som lockade mej förstås. Och jag är ju alltid nyfiken och vill testa såna här grejer.
Googlar man på ingefärsshot får man välja bland tusentals recept. Nåja, det kanske är samma recept på flera träffar... Jag var skeptisk till standardreceptet där man skulle koka ingefäran i 20 minuter, jag vill ju ha ingefäran så rå som möjligt för att a) den är godast då och b) vitaminerna förstörs vid kokning. Och visst fanns det ett recept utan kokning! Det blev riktigt gott! Jag hann tyvärr inte shotta upp det innan det visade tendens till jäsning och fick fel smak, men det var bara 1 dl kvar då så det var värt det spillet.
Nå, jag var ju inte nöjd med detta... Min vän Nette talade om "guldmjölk" och nyfikenheten väcktes. Jag ville testa det också! Men jag vill inte ha någon kokosmjölk eller mandelmjölk, funderade på vattenblandning, men så tänkte jag på hur mina morgnar skulle börja se ut med både ingefärsshot, guldmjölk  och kaffe... Jaa, så dricker jag ju citronvatten också varje morgon och vill inte stiga upp tidigare för att hinna shotta.... Det måste gå att kombinera på nåt sätt, tänkte jag. Jag kollade att man kan äta rå gurkmeja, det kan man, och så igår slog jag till!

Eftersom gurkmeja är en vackert gul rot som likt granatäpplet gärna delar med sig av sin färg, skalade jag försiktigt roten och stoppade ner i matberedaren. Jag rev både ingefäran (som får vara oskalad!)(det kanske gurkmejan också får?) och gurkmejan och har numera en vackert gultonad matberedare och dito diskborste, vackert gulkantade naglar och sporadiskt gulfläckade händer. Allt annat hade klarat sig någorlunda, åtminstone i kvällsbelysning...

Nå, jag kombinerade de två recepten och här, mina damer och herrar, låt mej presentera min egen ingefära-gurkmejashot!

Uppdaterat recept! Det var för mycket honung och för lite ingefära så nu är jag nöjd:

Min GULDSHOT
1 l vatten
375 g färsk ingefära (skölj noga, behöver ej skalas!)
ca.3 "fingrar" gurkmeja (nästa gång ökar jag nog dosen)
(OBS! Min bästa version är 350 g ingefära + 150 g gurkmeja!)
1 msk honung
1 tsk nymalen svartpeppar
2 citroner

Sätt ner rivet i vatten i en kastrull och värm till 60 grader. Sätt på lock och låt svalna till 40 grader.
Blanda i honungen och svartpepparn. Rör om så honungen blandas väl. Låt svalna till rumstemperatur och blanda i citronsaften. Låt ännu stå och dra i ett par timmar. Sila och sätt på flaska. Förvara flaskan i kylskåp och skaka den innan du shottar.
Om du är ensam som ska shotta hinner satsen bli dålig innan den är slut om du tar den rekommenderade dosen, 30 ml/dag, och jag kan inte tro att någon av dessa ingredienser skulle kunna ge en överdos. ;)

Och dagens tips:
Om du inte har en mattermometer föreslår jag att du köper en digital sådan från t.ex. Clas Olson! Den är billig och bra och gör ditt liv lite enklare!

Tycker man att shotten blir för stark är det ju bara att blanda vatten i. Själv njuter jag av varje klunk, fast den nu är stark, men det är så gott!

På tal om citronvatten... Varje morgon när jag vaknar går jag direkt till köket och värmer en vattenskvätt, pressar i en halv citron, späder med kallt vatten och dricker denna goda vätska. Det här gör jag t.o.m. före jag ger katterna mat, före jag går på wc och före jag kokar kaffet! Det gör jag för att citronvattnet ska få de välbehövliga 15 minuterna i magen för att göra maximal nytta. Första veckan jag drack citronvattnet gick jag ner 2 kg! Nu har jag visserligen gått upp 1 kg igen men det gör ju inget, jag mår ju bra! Jag ids inte skriva mer om citronens nyttigheter för det har min vän Linda redan gjort på sin intressanta blogg! Där finns också mycket annat intressant, t.ex. om MSM som jag ju också hinner slänga i mej på morgonen.

Ingefärsshot, den första satsen alltså.
Guldshot! Oj så gott det är!

Jag måste ju berätta om snapsglaset också! Jag vill inte ha några prydnadssaker, det jag har ska man använda, så när jag behövde nåt att shotta ur tog jag naturligtvis min gammelmormors snapsglas! Gammelmormor var född 1873 och antagligen är snapsglaset från slutet av 1800-talet då! Oj, nu blev jag nästan nervös inför min nästa shot! Kanske jag ska ha EN prydnadssak i alla fall! ;)

6 kommentarer:

Fru Tallund sa...

Har inte hört om peppar i nån shot. Vad är "grejen" med den?

Marika sa...

Svartpepparn är bra både för och emot nästan allt!(Googla! Det finns långa listor varför pepparn är bra!) Det var i guldmjölken det skulle vara peppar men det gick helt bra att ha i shotten också! ☺

Marika sa...

Svartpepparn är bra både för och emot nästan allt!(Googla! Det finns långa listor varför pepparn är bra!) Det var i guldmjölken det skulle vara peppar men det gick helt bra att ha i shotten också! ☺

Isabel sa...

Oj det där måste jag testa! :) Visserligen kokade jag nog ingefära men hade inte koll på temperaturer och grejer. Gillar ju int att måsta stå och vakta saker, det har jag inte tid med. Men nu måst jag ju till Clas Ohlson först och främst. Om inte kocken där hemma har nån mätare jag är lyckligt omedveten om :).

Marika sa...

Men om man har en kock i huset är det nog hans skyldighet att förse hushållet med termometer, väl? 😉

Marika sa...

Men om man har en kock i huset är det nog hans skyldighet att förse hushållet med termometer, väl? 😉