lördag 15 november 2014

Tryffeltårta

Den blev god och godkänd! Problemet var bara att tryffeln var så hård att den var svår att skära. Man kunde ju förstås ändra receptet på det också och få den mjukare. Nå, nästa gång. Den där hallonfyllningen blev förstås inte med vitchoklad eftersom det inte finns 70%:ig vitchoklad. Istället blev det en hallon-/björnbärsmousse! Den blev alldeles lagom konsistens. Inte alls söt heller så den blev bra kontrast till tryffeln. Tårtan blev väldigt liten också, men man kunde faktiskt använda en större form, ha bara ett varv tryffel först och så ett varv hallonmousse på.

TRYFFELTÅRTA (Mileas dop)

Tryffel
3/4 dl grädde
1 msk smör
200 g choklad (minst 70%)
lakritspulver

Koka upp smör och grädde, rör ner chokladen och rör tills den smält och smeten är slät. Smaksätt med lakritspulver. Låt svalna lite.

Ta en liten form eller bunke, ca.12 cm i diameter, klä den med smörpapper. Bre ut hälften av tryffeln jämnt i botten. Ställ i kylskåp eller frys medan du lagar hallonmoussen.

Hallonmousse
4 gelatinblad
250 g hallon
2,5 dl grädde
1 msk sukrin

Sätt gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Mixa hallonen. Hetta upp hallonpurén och rör ner gelatinbladen. Rör ner grädden och sukrinet. Låt svalna en stund. Bred sen ut hälften på tryffeln i formen. Låt stelna. När moussen har svalnat har tryffeln som är kvar i kastrullen också börjat stelna, så då gick det bra att bre ut tryffeln ovanpå moussen och så genast bre ut resten av moussen! Sen täckte jag över formen och lät den stå i kylskåp över natten.

Om du gör tårtan exakt efter mitt recept så rekommenderar jag att man tar fram tårtan i god tid före den ska ätas, och att man utrustar sig med en vass sågtandad kniv! Det är svårt ändå... Men nästa gång ska jag kanske följa mitt vanliga "jultryffel"-recept.

Inga kommentarer: