måndag 30 juni 2014

ZucchinibrödDet är så roligt att hitta nya brödrecept! Den här gången var det min syster som bjöd mej på ett smakprov av zucchinibröd. Fastän brödet var en dag gammalt och inte rostat eller värmt var det hur gott som helst! Jag bakade dubbelsats och fick då åtta bröd, men de var lite väl stora. Fast som lunch var det lagom med ett bröd!

Receptet finns i Mariann Anderssons matbrödsbok, men det kommer här också:

Uppdatering 30.6.2017:

Eftersom jag och många andra oftast vill baka ett formbröd, tex. som smörgåstårtbotten (vilket det passar fantastiskt bra som) så måste jag nu uppdatera receptet. När man vill använda en brödform behövs nämligen DUBBELSATS!!! Och för att inte behöva förvirra sin hjärna med att tänka och räkna ut sånt medan man bakar (jag brukar dubbla i början men glömmer sen...) skriver jag ut det här också! Och vet ni vad, efter att ha bakat det här brödet i exakt 3 år (jag ser nu att receptet är från 30.6.2014) tycker jag fortfarande att det är det överlägset bästa brödet! Så varsågoda alla finsmakare!!!

ZUCCHINIFORMBRÖD

8 ägg
3 dl finriven zucchini
3 dl mandelmjöl
4 msk fiberhusk
3 msk kokosmjöl
1 dl sesamfrön
5-6 msk solrosfrön
1 tsk salt
3 tsk bakpulver

Blanda på samma sätt som i beskrivningen för baguetterna här nedan, men ställ ugnen på 175 grader. Smörj en brödform, kladda i smeten. Om det är viktigt att få en fin yta är det NU du ska fixa det, för brödytan ser precis lika ut när du tar ut brödet ur ugnen, det flyter inte alls ut. 
Grädda brödet i nästan en timme, men testa med att sticka ner t.ex. en tändsticka i brödet, då stickan är bara fuktig men inte kladdig av smet, och då brödet har bra färg och släpper i kanterna, då är det klart!ZUCCHINIBAGUETTER med solrosfrön (2-4 st beroende på storlek)

4 hela ägg
1 1/2 dl finriven zucchini
1 1/2 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
1,5 msk kokosnötsmjöl
1/2 dl sesamfrön
2-3 msk solrosfrön
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver

Gör såhär;

Sätt ugnen på 200 grader, eller 175 med varmluftsugn.
Vispa äggen med elvisp till en luftig smet, ett par minuter. Tillsätt den rivna zucchinin och rör om.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke och vänd ner detta i äggsmeten. Se till att allt blandas till en jämn smet. Låt smeten svälla i 10 minuter.
Forma degen till baguetter och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Fukta gärna händerna med lite kallt vatten så går det lättare att forma dem. Skär tre snitt varje baguette.
Grädda baguetterna mitt i ugnen tills de fått fin färg, det tar ca 15-20 minuter för de mindre och ca 30 minuter för de större. Låt svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer: