måndag 30 juni 2014

Midsommartårtan

Årets midsommartårta verkade så tråkig att jag nästan ångrade att jag hade bakat den. Men vet ni, den var den godaste tårtan i mannaminne! Barnbarnet har visserligen inte ätit tårta förr i sitt 1 1/2-åriga liv, men nu tog han igen det minsann! Och han tyckte t.o.m. om lemoncurden i tårtan!
När dottern fyller år i juli ska jag ta en repris på succén!
Receptet hittade jag på bloggen Nillaskitchen. Men som vanligt skriver jag hit det också, länkar har en förmåga att sluta fungera.
Ni får också se en bild av den traditionella midsommarmaten. Jag blev mätt! :)


LEMONCURD
Riv skalet på 2-3 citroner och pressa ur saften, blanda det med 0,75 dl sötning (jag hade i 1/2 krm stevia och 1 msk sukrin), två ägg och två äggulor. Rör hela tiden på svag värme tills det tjocknar. Vispa ner 100 gram osaltat rumstempererat smör. Klart!

TÅRTBOTTEN

6 ägg, separerade
1,5 dl honung eller Agave (jag använde 1/3 krm stevia och 1 msk sukrin)
1 tsk vaniljpulver
180 g kokosolja eller smör
4,5 dl mandelmjöl

FYLLNING
1-1,5 dl lemon curd eller efter smak
4 dl kokosgrädde (dvs det vita fasta i en burk kokosmjölk som har separerat sig.) Eller helt vanlig grädde som jag använde.
1/2 tsk vaniljpulver
en knapp liter jordgubbar

Gör lemon curd om du inte redan har förberett den. Låt svalna först i rumstemperatur, sen i kylen eller frysen så att den hinner stelna.
Värm ugnen till 175°C
Smält kokosolja eller smör och låt stå vid sidan av.
Smörj en större spring-form med antingen kokosolja eller smör och ”bröa” med mandelmjöl eller kokosflingor.
Placera äggvitorna i en stor bunke och vispa tills de är styva men inte “torra”. Om du vänder bunken upp och ner ska vitorna vara tillräckligt styva för att inte rinna ur.
Placera äggulorna i en separat bunke med honung eller agave och vispa hårt med elvisp (det går bra med samma visp som till vitorna utan att tvätta den) i 2-3 minuter eller till en tjock och krämig konsistens. Vispen ska lämna band-liknande spår när visparna lyfts.
Häll i det smälta fettet i äggule-vispet och rör försiktigt tills att allt kombinerats.
Tillsätt halva mängden äggvitorna till ägguleblandningen och rör försiktigt. Tillsätt sedan lite äggvite-fluff i tagen och “vik” försiktigt in det i smeten så att så mycket luft finns kvar som möjligt i smeten.
Tillsätt mandelmjölet och rör försiktigt.
Grädda i ugnen i ca 40-45 minuter tills att kakan är gyllene och har lyft i mitten och ser ut att dra ihop sig något och släppa lite från kanterna. Håll koll under tiden och blir den för brun för snabbt så lägg lite folie över mot slutet av gräddningen.
Ta ut kakan och låt svalna helt.
Vispa kokosgrädde med vaniljpulver.
Halvera den avsvalnade tårtbotten på mitten och bre lemon curd över snittytan på nedre halvan. Om du vill kan du skiva jordgubbar tunt och täcka över med.
Lägg tillbaka topplagret och bre över kokosgrädden.
Täck med jordgubbar.

3 kommentarer:

Marina Furubacka sa...

Du skriver också receptet hit, hm ja vart?

Fisken Svea sa...

Ja måsta bara koll om ni va mee.... *harkel* No finns risefti tär!

Drömgården sa...

Oj! Hede måst ja test! Och lemoncurd e ju så gott!
/Kitty