torsdag 3 februari 2011

Smöret är inget problem


Då och då återkommer det eviga problemet som aldrig kommer att gå om av sig själv - smör är hårt när det är kylskåpskall. Nähä!?! Jo... De senaste dagarna har jag t.o.m. sett på Facebook t.o.m. som statusuppdateringar att det är ett stort problem. Men det är ju enkelt åtgärdat! Här har vi det riktiga smöret i en smörask av glas som står framme på arbetsbänken hela tiden! Och då är det genast någons om säger - men det härsknar ju! Jaha, men det har aldrig mitt smör hunnit göra. Det går minst ½ kg smör/vecka i vårt trepersoners hushåll och på den tiden hinner inget smör härskna. Men så använder jag samma smör i matlagningen också, inte bara på "brödet". Fast på sommaren använder vi faktiskt alternativt smör - Oivariini, tror ni har Bregott som motsvarande i Sverige. Och om det nu var så bedrövligt att smöret hann härskna så kan man ju faktiskt ta fram bara en del av smöret åt gången, ha halva paketet framme. Och ett smörpaket är ju ändå inte så dyrt att man inte kunde kasta det när det härsknar... (Fast i Grekland är smöret dyrt så där kastas det inte!) Alternativet att använda ett konstgjort bordsmargarin finns inte för mej, tvärtom mår jag nästan illa när folk säger att de äter "Mini-Lätta" eller andra giftsorter.

Summa summarum - smöret är inget problem alls!

Och bilden - jag testade att laga eget smör ifjol och det var SÅ GOTT! Tror faktiskt att jag snart måste göra det igen! Receptet är Airams.


5 kommentarer:

Henni sa...

Annars kan man själv göra smöret lite lättare/mjukare genom att blanda i olja. :)

Fisken Svea sa...

Förstås, fast det har inte jag testat, har du, Henni??

Anonym sa...

Jag har testat smör med olja i och tyckte det var gott. Var populärt ett tag på dagis där jag jobbade och köksan blandade ihop en sats lite då och då. Lätt att bre. Men så kom nån på att det var för fett ...
Annars om man nu helst vill ha smöret i kylen kan man hyvla smör med osthyveln. Då får man tunna skivor som är lätta att hantera och som blir mjuka snabbt.

Fisken Svea sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Fisken Svea sa...

Ametrin, det där med osthyveln är testat men inte oljan i smöret. Men snart! =)