lördag 21 augusti 2010

Marknadsdags


Den här helgen är den mest speciella helgen på hela året här i min stad! Vi har nämligen haft Finlands största loppmarknad - Juthbacka marknad. Evenemanget startar officiellt på fredag kl.16 och slutar lördag kl.16. I praktiken hade affärerna startat redan på torsdagkväll...

Vi har som tradition att hålla försäljning på marknaden. Nu minns jag inte exakt, men möjligen var detta 7:nde gången. Den andra traditionen vi håller är att vi tillreder vår mat själva på fredagkvällen. Det ska då vara något snabblagat och enkelt, men samtidigt förstås också fantastiskt gott. Då blir det en marknadsgryta! Den går att tillreda i stekpanna också, tror jag, men vi har alltid tillrett den på "muurikka" som det heter på finska, och som vi kallar den också... Nu kan jag absolut inte komma på det svenska namnet! Det är med gasvärme under i alla fall...

Efter middagen blev det mörkt, vi tände ljus och satt och myste och frös i vårt marknadstält!


Men receptet på Marknadsgrytan ska ni ju få! Alla ingredienser är ungefärliga, man gör som Cajsa Warg - man tager vad man haver!

Marknadsgryta
1 rödlök
10 cm purjolök
1 paket bacon
10 skivor medwurst
1 burk champinjoner
grisinnerfilé
kycklingfilé (den här var vitlöksmarinerad)
räkor
saltade jordnötter
svartpeppar
"Chicken & Steak", Santa Marias kryddkvarn
soya
grädde

Lök, purjo, medwurst och bacon hackas så smått man vill ha det. Fräs allt i smör. Lägg undan det t.ex. i en djuptallrik (på "muurikkan" placerar man ut det mot kanten där det är svalare) och fräs sedan champinjoerna. Skär köttet i bitar, inte för små, det ska ju synas att det är kött. Stek lite kött åt gången, annars avger det för mycket köttsaft och blir kokat istället! Ta undan vartefter det är färdigt och sätt i djuptallriken. När allt kött är stekt häller man tillbaka allt ur tallriken. Slå på räkorna, krydda och häll på soyan och grädden. Smaka av!! När du är nöjd med smaken slår du över en näve, eller två, jordnötter och - TADAAA - maten är klar! Då är det bara en marknad som fattas! ;)

3 kommentarer:

Anonym sa...

den heter muurikka i Sverige med, eller stekhäll...

//C

Peter sa...

Det heter inte Muurikka, Muurikka är ett varumärke och det du har på bilden här är ingen Muurikka.

Muurikka är inget finskt ord och det finns ingen översättning heller. Ordet kan dock härledas till murbottenpannan.

Men som sagt, det där är ingen Muurikka.

Marika sa...

Haha, tack, Peter, för den utförliga kommentaren, tyvärr blev jag inte klokare av den och det får heta Muurikka här i fortsättningen då i brist på annat. ;)