tisdag 2 mars 2010

Ny favorit!


Sist jag bakade sesambröd höll jag på att glömma brödet i ugnen. Tack och lov för det, för annars skulle jag inte ha fått veta hur mycket godare det blir när sesamfröna är lättrostade! Jag torkade brödet som vanligt efteråt så jag fick min knäckebrödseffekt

Så har jag dessutom äntligen kommit mej för att köpa det ekologiska kokosfettet som alla rekommenderar (köpte den från naturkostaffären.) och naturligtvis måste jag testa kombinationen sesambröd-kokosfett (den är bredbar) och det var en smaksensation! Så underbart gott att jag bara sitter och njuter när jag äter det! Jag måste verkligen rekommendera att ni testar! Kokosfettet är god på det mesta, men på kokta ägg var det ingen höjdare i min smak... Men bara som den är, en tesked med kokosfett, det är gott! =)
Hur använder ni andra kokosfettet???

12 kommentarer:

Mollalena sa...

Menar du det som smakar kokos? Det smaklösa har jag bara i kaffet.

Fisken Svea sa...

Menar du att det finns både och????? Det här smakar nog kokos, fast när jag köpte det sa försäljaren att det inte smakar så mycket kokos... Men det gör det!

Mollalena sa...

Morrn!
Vet inte vad som finns i Finland, tyvärr. Cocosa, 500g i glasburk, ekologiskt, från hälsokosten finns både neutral och med smak här. Lite dyrt, den köper jag bara med smak (markant smak, som godis). Sedan finns det neutralt ekologiskt kokosfett i 400 grams plastburkar till mindre än halva priset. Det smaklösa fettet använder jag numera enbart i kaffet (en msk) och får i mig nyttigheter "som i smyg". Stekte en del i det i början av LCHF-tiden men det känns lättare/vanare att steka i smör och barnen gillar det bättre. Andra använder oftare kokos än smör att steka i.

Anonym sa...

I kommentaren som ej kom fram skrev jag om att jag senaste vecka i Hälsoboden i grannstaden köpt kokosfett. Biona organic i en glasburk på 200 gram. Minns ej vad den kostade, tyckte nog det var ganska mycket. Hittills har jag använt som tillsats i dryck. Konsistensen rätt hård. Jag har med en knivudd skrapat ner fettet i en mugg hett vatten då jag önskat något varmt att dricka och ej velat öka på mängden av kaffe.Jag steker i smör. Jag skrev också att ditt sesambröd såg frestande läckert ut och att jag nu borde baka för att t.o.m. kunna ta med då jag far "ti främands" och på olika möten där det ordnas servering. Jag haft litet svårt med att kunna tacka nej. Sen skrev jag min signatur och att jag väl är "halvanonym" numera. Jag har inte ännu fattat hur man skickar iväg kommentar med signatur. Sen tog jag mig för att skriva ner receptet, Då kände jag igen det och hade redan det i min LCHF-receptmapp. Och i skåpet har jag både fiberhusk och sesamfrön ! Funderade häromdagen vad jag hade tänkt göra med detdär fiberhusket ?Då jag började samla recept jag skrivit från din och andra bloggar hittade jag en gammal tom pärm att sätta dem i . Längs med hela ryggen står med stora bokstäver: T Y Ö K A L U T . På framsidan avbildad en stor skiftnyckel och sen texten SOK-rautaosasto.Työkalut.
Ganska fyndigt och motiverande! BrooBrita

Fisken Svea sa...

Mollalena: Okej, det är säkert samma vita 400 g:s plastburkar som finns här, kostar 15:50€. Fast jag tycker om det här med kokossmak så få se om jag testar det andra... =)Jag stekte knackkorv (Vatajas, 80%:ig kötthalt, nitritfri) i kokosfettet häromdagen, det var helt okej men jag tycker det är lite harmt att använda det till sånt när det är så gott som det är!

BrooBrita: Det är nog samma kokosfett vi har! 6:60€ tror jag det kostade så det är inte så billigt, men det räcker ju ändå ganska länge. Du kan bra ha burken att stå framme, det har jag! Jag fick tipset att kokosfettet står sig 2 år i rumstemperatur, men det lär inte räcka så länge för mej att tömma en burk! ;)
Mappen du hittat verkar vara klippt och skuren för LCHF-recepten, ditt verkligt stora projekt!!! =)
Det där med att tacka nej på bjudningar är en vanesak. När man börjar tacka nej och berättar om dieten lär sig folk snabbt och serverar med nötter och choklad istället. =) Det gäller bara att vara envis, och som jag sa åt en annan som tyckte det var svårt att tacka nej - jag vägrar låta andra bestämma vad jag ska stoppa i mig! Det är ju ändå jag som bestämmer vad jag vill äta! ;)

Mojjan sa...

Jag använder mitt smaklösa (cocosa pure) kokosfett i kaffet på morgonen. Steker i det ibland men tycker smörsmaken är godare. :)

Anonym sa...

Hej!

Har ni kollat på Vegana i Jeppis? De har bra produkter o jag tror det är ganska billigt också. Öppettiderna är jag ganska okunnig om, har ätit på deras restaurang lunchtid o passat på att shoppa samtidigt. De säljer också den hälsosamma chokladbiten (Xocai eller vad det nu hette).
Känner mig lite insnöad på många sätt. Trevlig vinter!
Mamabee

Fisken Svea sa...

Mojjan: Jag måste nog köpa det smaklösa och testa i kaffet...

MamaBee: Om jag minns rätt så har jag frågat en gång, men det går ju att kolla fler gånger! Jag har inte varit dit sedan i somras så det kanske börjar vara dags igen. =)

MArie sa...

Jag sätter mitt kokosfett på turkisk yogurt med bär, typ bara en tesked. Tycker om den halvmjuka konsistensen och så smakar det gott! Och i tee förstås, det är godare än grädde.

Marie sa...

Jag sätter mitt kokosfett på turkisk yogurt med bär, typ bara en tesked. Tycker om den halvmjuka konsistensen och så smakar det gott! Och i tee förstås, det är godare än grädde.

Lillemor Lönnroos sa...

Kallpressad kokosolja använder jag när jag steker och i mat (tex i lådor, gratinerat, o i uppvärmda grönsaker osv) Märkte igår att det var jättegott att steka ägg på kokosfettet, kom en såå härlig smak av kokos med.
Sedan använder jag fettet dagligen som hudolja, istället för alla andra konstgjorda produkter, denna är ju också utmärk som solkräm.
Även till hårinpackning är den bra.

Fisken Svea sa...

Intressant! Jag har stekt i den någon gång men inte varit så förtjust, men jag minns inte vad jag stekte... Ska nog ge det en chans till. Och som hudvårdsprodukt måste den faktiskt vara bra, jag brukar smörja händerna med den ibland. Tack för alla tipsen! =)