söndag 7 juli 2013

Sommartårta

Det finns väl ingen somrigare tårta än jordgubbstårta!?! När det var min tur att ha trerätters tjejmiddag var efterrätten given - maräng- och jordgubbstårta! Med lemoncurd dessutom för att få bort lite av det söta i marängen. Fantastiskt god var den om jag får säga det själv, och det får jag ju! Tror faktiskt att mina väninnor också tyckte det med tanke på hur lite det fanns kvar på fatet när vi var klara. ;)
Marängbotten hittade jag i en bakbok, minskade som vanligt rejält på sukrinmängden, lemoncurd-receptet googlade jag och hittade på Marianns blogg (och minskade rejält på sukrinmängden där också). Jordgubbarna doppade jag choklad. Smaskigt värre!


Och här kommer receptet på hela tårtan!

2 citroner (ca.1 dl saft)
2 ägg
2 äggulor
1 msk sukrin + 1/3 krm stevia
100 g osaltat smör

Riv citronskalet och pressa citronen. Vispa ihop saft, skal, ägg och sötning i en liten kastrull. Värm försiktigt så det sjuder upp och tjocknar. Rör om hela tiden! Det får inte koka så sänk värmen eller stäng av helt precis när det börjar tjockna! När det är tjockt tar du bort kastrullen från värmen och rör ner smöret.

Lemoncurden kan du gärna tillreda någon dag i förväg och förvara i kylskåp tills du ska tillreda tårtan. Man KAN ju testa den på rostat bröd också... ;) 

MARÄNGTÅRTBOTTNAR (Annika Rognebys)
(2 medelstora)                                                                       (2 stora bottnar)
4 äggvitor                                                                              6 äggvitor
3 droppar ättika                                                                    5 droppar ättika
3/4 dl sukrin                                                                          1 dl sukrin

OBS! Olja till bakplåtspappret!!!

Börja med att på ett bakplåtspapper rita ut hur stora maränger du vill ha!
Sätt ugnen på 125 grader. Vispa äggvitorna och ättikan till hårt skum. Rör i sukrinet. Pensla oljan på bakplåtspappret och bred ut marängsmeten på pappret. Grädda 60-70 minuter (i 125 grader).
När marängen har ljusbrun färg är den klar. Den är mjuk först men när den kallnar blir den krispig! 

TÅRTMONTERING
lemoncurd
jordgubbar
vispgrädde
choklad

Doppa jordgubbarna i smält choklad och låt stelna i kylskåp.
Sätt lite grädde eller lemoncurd på tårtfatet först, som fästmaterial, så hålls tårtan på plats! Sätt första marängen på plats. Bred ut rejält med lemoncurd på marängen och vispad grädde ovanpå. Alternativt kan man blanda grädde och lemoncurd innan man brer ut det! Dela jordgubbar i mindre delar och sätt dem ovanpå grädden. Sätt på den andra marängen, bred ut grädde på den och dekorera med de chokladdoppade jordgubbarna.

Jag monterade tårtan strax före vi skulle äta den på lördagkväll, men min dotter åt av den följande dag så det är bara hon och hennes man som vet hur den smakade då. Jag räknar med en kommentar så vi får veta om marängen var krispig, sliskig eller helt okej nästa dag! Fast med tanke på hennes utlåtande på Instagram så tror jag den var bra. ;)

1 kommentar:

Ann-Pann sa...

*drar upp dregli* Den var ju sååååååå goooood!