lördag 4 december 2010

Janssons frestelse


Det finns ett par maträtter som jag verkligen saknar som LCHF:are, nämligen ärtsoppa, leverlåda och Janssons frestelse. Jag har visserligen fallit för frestelsen och smakat lite frestelse en gång, men idag åt jag mej mätt av en sån! Grundidén är min systers, hon bjöd mej på en liknande frestelse i somras, eller när det nu var, men jag minns inte hur hon hade gjort, men jag minns vad jag gjorde!

Janssons frestelse
1 stor zucchini
några ansjovisfiléer eller matjessill
lite ansjovisspad
en gullök
grädde

Skär zucchinin i stavar och sprid ut dem i en ugnsform. Finhacka ansjovisen och löken och blanda ihop med zucchinin. Häll över lite spad, men akta så det inte blir för mycket då det är så salt! Häll grädde över så det täcker hela härligheten och gratinera i 225-gradig ugn tills frestelsen ser oemotståndlig ut! Jag tror att jag hade den nästan 45 minuter jag. Servera med créme fraiche eller grekisk/turkisk yoghurt. Den här satsen blev 2 portioner och smakade exakt precis som en "äkta" jansson! Fast numera är det ju den här som är den "äkta"!

Jag ändrade lite. Det har visat sig att det är onödigt att fräsa zucchinin före så då skippar jag det! Det blir riktigt gott och bra ändå!

5 kommentarer:

rifess sa...

Den var super!!! Och dessutom blev första "frestelsen" alldeles lagomsalt. Minns att j i mitt kalorijagande förra liv hittade sockerfri rödbetsinläggning. Ska försöka hitta en dylik igen, för rödbetssmak till Jansson är viktig. (Den som fanns i skåpet var 12 procentare)
Tack för frestelse-beskrivningen!

Fisken Svea sa...

Roligt att du också tyckte om den! =) Akta så du inte köper sockerfria rödbetor som istället är sötade med sötningsmedel! Men visst hör rödbetor till! =)

BloggarPaula sa...


Koka rödbetor,skala och låt kallna.
Riv dem grovt, pressa en vitlöksklyfta,tillsätt lite salt och peppar och Rysk yuoghurt Blanda och njut!


BloggarPaula sa...


Koka rödbetor,skala och låt kallna.
Riv dem grovt, pressa en vitlöksklyfta,tillsätt lite salt och peppar och Rysk yuoghurt Blanda och njut!


Fisken Svea sa...

Åååh! Tack för det frestande tipset! =)