tisdag 9 juni 2009

Kroatien on my mind


Nu vet jag! Man ska ha med sig grädde och gärna smör också! Om man åker till Kroatien alltså...
Det är ett jättefint och trevligt land att semestra i. Vi trivdes som fisken i vattnet. Den första veckan var det värmebölja där, faktiskt hade de inte haft så varmt i maj på minst 80 år, berättade hotellvärden att hennes mamma sagt. Det var dagstemperaturer på över 30 grader, och det är alldeles för varmt för en fisk! Vårt hotellrum fanns på tredje våningen, så svetten rann när vi kom upp, det var bara att slita av sig onödiga klädesplagg och fläka ut sig i svalkan inomhus. Men så kom svalkan till helgen. När ni hade närmare 30 grader här uppe i norr hade vi hela 17 grader och regn en hel dag! Då var jag glad att jag hade Läckberg-böckerna med mej! (Läste ut "Predikanten" och "Stenhuggaren" på resan och började med "Försoning" av Ian McEwan.) Men efter regn kommer solsken, så vi hann njuta nästan en vecka sedan i behagliga 25-27 grader.

Men det var ju ett litet forskningsuppdrag jag hade... Det finns ingen grädde att handla i affärer i Kroatien. Där råder margarin- och lighthysteri ännu. Gräddskum på burk fanns, men vem vill ha sånt... Smör finns, men är ungefär dubbelt så dyrt som här. Ost finns i mängd och massor! Goda feta köttiga korvar finns! Yoghurt finns, men ingen god sådan! Den fetaste jag hittade var det 3% fett i, och den var grynig och obehagligt vattnig i smaken. En 20%-ig créme fraiche testade jag också, men den var också grynig och inte alls god.

De första morgnarna åt jag fet Goudaost som morgonmål, men jag blev snabbt hungrig och började känna mej svullen och fet. Inte trevligt. Så började jag tänka! Jag hade knappast fått i mej tillräckligt med fett under de första dagarna, så jag beslöt mej för en skärpning. Det blev smör på osten på morgnarna. Ett mellanmål bestående av ost och salami och så fet kvällsmat som möjligt. Det lyckades! Dessutom hittade jag en god majonnäs som jag åt mycket av. Eftersom vi bodde i lägenhet kokade vi mat själva ibland, och då blev det smörstekt! Jag kan inte ta allt i ett enda inlägg, men här ser ni bild på ett vanligt mellanmål - salami, osten Paski Sir [paschki sir] och vitt vin! Mums!

2 kommentarer:

Pain is just weakness leaving your body sa...

Min galla would kill me....Vad tyckte du om allt annat i Kroatien , var människorna vänliga? Vägarna körbara? Shoppingen? Pleeease ge mig lite mera än salami och ost.....

Fisken Svea sa...

Ojoj, jag hade ju tänkt ge er lite åt gången jag... Men ske din vilja, jag ska skriva ett inlägg till. NU! =)