söndag 8 mars 2009

Min egen kladdkaka!


Nu har jag ändrat receptet så pass mycket att jag betraktar det som en ny kaka, GI-kladdkakan jag länkat till tidigare. Nu blev kakan verkligen som en kladdkaka, och valnötterna smakade som chokladbitar! Jag hade syster på besök, och med hennes stöd blev receptet såhär:

GI-kladdkaka
5 ägg
1 krm salt
2 msk konjak
1 dl valnötter, brytes i mindre bitar (inte för smått)
250 g mörk choklad, minst 70%
mandelsplitter
matfett till formen

Vispa äggen så de blir ordentligt blandade. Smält chokladen i vattenbad (den blir inte grådaskig och tråkig då!) och rör ner konjaken. Häll ner chokladen och vispa lite igen. Saltet framhäver chokladsmaken så glöm inte det! Bryt sönder valnötterna för hand, det får inte bli för små bitar. Smörj en kakform (med löstagbar kant, en s.k. springform) ordentligt med smör och hällde i smeten. Strö över mandelsplitter eller liknande ("splitter" ser ut som flisorna när man klipper stortånaglarna, men är godare) och grädda i 175 gradig ugn i högst 10 minuter! Servera med osötad vispad grädde.

Naturligtvis blev inte den kakan fotograferad, därför får ni se samma bild igen, av den förra kakan... Fast den nya blev mycket finare!

7 kommentarer:

ALEGNI sa...

hur blir din kladdkaka i konsistensen? jag lagade en enligt det förra receptet o den blev som en gummiboll (den var förmodligen för länge i ugnen) o gjorde dessvärre ingen större succé...

Anonym sa...

Alltså den var ju helt otroligt god och mycket bättre konsistens än de vi provat tidigare! man ska tydligen vispa äggen tillsammans! /skweddan

Fisken Svea sa...

Alegni: Den första blev lite torr, lite hårdare, lite tråkigare. Den här däremot blev krämig och mjuk, mera som lik en kladdkaka. Men det kan nog hända att man kunde testa med ännu kortare tid i ugnen, för det är ju bara så äggen koagulerar, ingenting behöver ju lång tid på det sättet. Mycket godare än den förra!

Skweddan: Jaaaa, den var ju perfekt så här!

Diet Drottningen sa...

Äntligen börjar jag hitta fler LCHF bloggar. Länkar till dig från min blogg så jag kan följa dig framöver. Nu ska jag titta runt närmare hos dig.

Vi hörs!
/Diet Drottningen

Fisken Svea sa...

Dietdrottningen: Kul att du hittat hit och hoppas att du får några tips och recept med dej härifrån! Lycka till med din LCHF-diet!

Emma Stawåsen sa...

åh va god den ser ut o vara! MUMS! Men har du inget smör i? blir det inte torrt då?
Tack för en fin LCHF blogg, jättebra recept! Du får gärna kolla in min matblogg =)

http://meracheese.blogspot.com

ha en fin dag!
/emma

Fisken Svea sa...

Hej Emma! Kul att du tycker om min blogg! Din blogg såg också bra ut, jag blev hungrig genast! ;)
Det var faktiskt inget smör i den här kladdkakan, men säkert kunde man testa med smör också! Bara man inte har kakan för länge i ugnen blir den inte torr, det är ju så mycket choklad i den. Om du testar med smör måste du berätta hur det blev!
Välkommen åter! Ha det bra! =)