Leta i den här bloggen

fredag 29 november 2013

And we have a jullimpa!

Kanelbrödet från igår blev utsatt för den kritiska limppanelen idag. Dottern som äter LCHF (diabetiker sedan 17 1/2 år) och är liksom sina bröder väldigt bortskämd med bra mat. (Och jag brukar säga att jag är stolt över det.)
Nåväl, det är egentligen värt ett eget blogginlägg... Men nu var det limpa på tapeten!
Min dotter kan analysera kryddor i maten, det kan inte jag. Hon ville smaka brödet för ett eventuellt godkännande. Gott folk, det blev inte godkänt! Dottern tycker inte om kryddkaka, och det var just det hon tyckte brödet var. Och hon har ju rätt, det ska inte vara kanel i bröd! Så nu tänkte jag om. Vilka kryddor brukar man använda i limpa? Jo, anis, fänkål och pomerans. Så om man bakar en LCHF-limpa, vilka kryddor ska man då använda? Jo, anis, fänkål och pomerans! Annars skulle det kunna vara både malt, sirap och russin, men jag vill inte ha ett sött bröd, och jag har alltid petat bort russinen ur jullimpan så då är inte det något problem. Så vad gjorde jag då? Jo, jag tänkte "vilket bröd tycker jag bäst om?". Det är ju tekakor och valnötsbröd. Tekakorna är ganska jobbiga att baka, det är ju så många ingredienser, men valnötsbrödet går ju i ett huj! Så då bakar man ett valnötsbröd och tillsätter anis, fänkål och pomerans! Easy like a plätt!
Jag kan erkänna, båda ändarna på limpan var lika goda!


JULLIMPA
12 stora ägg
50 g smält smör
1½ dl kokosmjöl
3 msk fiberhusk
1 msk bakpulver
1 tsk salt
1 dl Fibrex
2 dl valnötter
1 tsk anis  (gärna mera!)
1 tsk fänkål   (gärna mera!)
1 tsk pomerans   (gärna mera!)

Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Smält smöret. I en stor bunke vispar du ihop de 12 äggen så de blir porösa. Blanda ner det smälta smöret. Rör sen ner de torra ingredienserna och blanda väl. Låt stå 15 min., antingen i bunken eller i en smord brödform. Man kan också forma brödet, med fuktiga händer, på bakplåtspapper. Grädda brödet i 175 grader i 40-45 minuter. Om man vill kan man pudra brödet med kokosnötmjöl när det är klart.

Själva grundreceptet har jag hittat på "LCHF - Gourmet", en blogg som lever upp till namnet! Bara jag var in och kopierade url-adressen hann jag se flera intressanta saker på deras bakningssida. Där ska jag bo i december! T.ex. fanns ju pepparkaksrecept där!

Ps. Den smakar mera kryddor som varm, nybakad eller rostad. Öka gärna kryddosen om du vill.

torsdag 28 november 2013

Så där ja!

Så här blev resultatet!


Det blev glöggkoncentrat och julbröd och båda blev så lyckat att ni får recepten! Glöggkoncentratet har ni fått recept på förr också, men nu sötade jag det och ger det därför igen. Då blir det lättare för mej också nästa år. :) Som ni ser har mitt recept varit med ett tag, och jag minns att det blev tjockt och kletigt med så mycket socker i. Naturligtvis! Men om man nu inte vill ha socker så sötar man med annat, eller låter bli. Det blev faktiskt lite beskt att inte söta alls. Kanske man kunde testa med honung? Jag vet inte vad som menades med "kardemummakärnor", men jag hade gröna kardemummafrökapslar så jag använde dem, det blir mjukare smak av dem. Som sötning hade jag 2 msk sukrin och ½ krm Stevia. Det blev rätt lagom, fast till det kruttorra vita vinet jag testade i kunde det ha varit en aaaaning sötare. Men eftersom jag ändå inte vill använda mitt Las Mulas-vin till glöggen så köper jag ett som har lite restsocker i, typ 4-5 g/liter vin. Det tycker jag annars att är för sött, men som glögg kanske det blir bra.

Brödet hittade jag på Birgitta Höglunds blogg. Fast först dök det förstås upp på Facebook där hon tipsade om det. "Pannkaksbröd med kanel" heter det, men jag tror att jag kallar det kort och gott för "Birgittas julbröd". Det var väldigt lättlagat och smakat som ett julbröd ska göra. Jag vill ju inte äta mej mätt av det, det ska ju bara vara som tilltugg till sillsalladen, osten och skinkan. Jag kommer nog att testa något annat julbröd också, december är ju lång... ;)

Naturligtvis inget socker!!! Om man inte vill alltså.



Birgittas julbröd

2 ekologiska ägg
½ dl grädde
½ dl linfrön
2 msk pumpafrön
2 msk pofiber
2 tsk kanel
½ tsk havssalt
2 msk smör till stekning

Vispa ihop ägg och grädde. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten, blanda väl.
Låt svälla en halvtimme innan smeten hälls i brynt smör i en liten teflonstekpanna.
Grädda på svag värme i cirka 10 minuter, tills den nästan stannat på ytan.
Vänd med hjälp av en stekspade och grädda några minuter på andra sidan.
Låt glida ner på ett fat. Förvara i kylen och skär i bitar när den kallnat.

Nu har jag ju inte testat det kallt ännu, men jag tror det blir godkänt.


Julen börjar NU!

Eller, julen börjar väl inte, men julförberedelserna börjar. Nu! Det här har jag på gång ikväll. Det ser inte ut för mycket, men vänta bara, det KAN bli succé. Jag återkommer.

måndag 18 november 2013

Vinterglass

Jag har ett möte idag och det drar över middagstid, så jag måste planera min dag lite. Jag åt en fakirbiff med mycket kantarellsås som lunch, heeelt okej! Som mellanmål blev det en "glass" som var väldigt snabblagad! När jag hade startat kaffebryggaren började jag med "glassen" och det visade sig vara perfekt tajming! Glassen fanns, förstås, på Facebook igår, med länk till Chewpakka's blogg. Jag minskade rejält med sötningen, hade i ca.2 tsk sukrin, men det var i sötaste laget för mej. Ja, och så vispade jag ihop allt på en gång. När jag smakade på resultatet konstaterade jag att det ju är vaniljfyllningen i chokladmoussetårtan! Och den är det minsann inget fel på! :)

Receptet kommer här också:

Chewpakka's glass
1 1/2 dl vispgrädde
50 g Philadelphiaost
1 krm vaniljpulver
2 tsk sukrin (eller så sött eller osött man vill ha förstås)

Vispa ihop alla ingredienser och så är det klart! Jag tog tyvärr ingen bild, men gå in via länken till Chewpakka's blogg så får ni se hur läckert det ser ut!

söndag 17 november 2013

Söndagsgodis

I fredags dök ett frestande recept upp igen på Facebook. Det är bra, jag får ju så inspiration! Det var receptet på en cheesecake jag såg och skulle baka idag. Men idag hittade jag inte receptet för jag kom inte ihåg vems recept det var, var jag skulle leta! Att söka ett recept på Facebook är som att leta efter en nål i en höstack... Nå jag letade lite idag och hittade istället receptet på kokosbollar. Okej, då gick det som det gick, jag skulle ha kokosbollar. Medan jag letade fram det receptet hittade jag Marianns blogg, och kom på att det ju var hennes cheesecakerecept jag hade sett! Fast med tanke på att jag använde mascarponen till kantarellsåsen igår var det väl lika bra så här... Cheesecaken ska jag baka en annan dag, för nu sparar jag receptet!

Jag ändrade förstås lite i kokosbollreceptet... Jag använde hasselnötsmjöl (eftersom jag hade och bäst-före-datumet var IGÅR), jag lade ½ tsk pulverkaffe ännu i de 2 msk av morgonkaffet jag använde och dessutom lade jag i ½ tsk vaniljpulver och bara 1 msk sukrin som sötning. Smaskigt värre blev det kan jag lova!

lördag 16 november 2013

Den sena lunchen

Jag åt inte mer än amdra morgnar, bara lite senare. Vi åkte på shopping och kom hem 14-tiden. Då var det ju dags för kaffe och choklad så lunchen fick vänta. Men sen, 15:30 ungefär, då blev jag hungrig! Då blandade jag ihop fakirbiffar. Och vilken tur att jag kollade vad jag hade i plåtburkarna i köket då när vi flyttade, för nu visste jag att det fanns torkade kantareller i två av dem! Hurraaa! Och vilken tur att jag hade kantarellfond hemma! Och mascarpone! Tre nävar torkade kantareller, ca.2 msk fond, kanske 1/2 liter grädde, vitpeppar, en halv burk mascarpone fick puttra och blev jättegott. En rejäl klick smör i sen när stekpannan stod på bordet och väntade på sällskap, och igen hade jag fixat den godaste såsen ever! Kokt blomkål till också och saken var biff! Det var fakirbiffarna också!

Och vi åt den sena lunchen kl.17:45. :)