Leta i den här bloggen

onsdag 20 juli 2016

Årets blåbärspaj

Jag hittade flera askar med fjolårets blåbär i frysen häromdagen och tyckte att det var dags att göra nåt åt den saken. Jag orkade inte börja leta efter ett recept och kom på att botten till tryffelkakan är jättegod! Så gör vi, och så blev det! Det blev riktigt gott, enda minuset var väl att jag glömde kolla tiden då jag gick ut i solen istället... Men en välgräddad blåbärspaj på bordet är bättre än ingen blåbärspaj alls!
Blåbärspaj
2 1/2 dl mandelmjöl
1 1/2 dl mandelflarn eller -kross
50 g smält smör
ev. sötning, t.ex. 1 msk honung (rör ut den i det smälta smöret så blir det bra), själv hittade jag indiansocker i skåpet och blandade i 2 nypor av det.
Smält smöret och blanda ihop allt. Tryck ut degen i en liten pajform (ca.25 cm Ø).
Förgrädda i 175° ca.10 min. Fyll på med
3-4 dl blåbär
2 dl gräddfil/yoghurt/créme fraiche
1 äggula
1 tsk vaniljpulver
Bred ut bären i pajskalet. Blanda ihop gräddfilen/annat alt. , äggulan och vaniljen och sprid ut över bären. Grädda i 175° ca.20 min. eller tills du känner pajdoften sprida sig till terrassen...
Vaniljsås
Jag vispade lite grädde helt lätt och rörde ner en äggula och vaniljpulver, enkelt och behändigt! På kvällspajen blev det bara ovispad grädde.
Det blev pajkalas på terrassen och vi var 4 som åt friskt av pajen och ändå lämnade nästan halva, så nu fick jag mej ett mellanmål i jobbet ikväll! Så praktiskt!
Ps. Vi lär ha en Pokemon på taket i mitt jobb...

2 kommentarer:

Anonym sa...

OT:
Kan du inte ändra länken till dr Annika Dahlqvists blogg?

/Gäst

Fisken Svea sa...

Jag borde uppdatera hela länklistan min, det är åratal sen jag gjorde den och har säkert många länkar där som inte funkar. Måste ta itu med det nån dag när jag har bättre tid...