måndag 25 april 2016

Drömtårta 2.0

Jag bakade till den ene sonens förlovningskalas nyligen. Eftersom jag räknade till ca.10 st LCHF:are skulle det vara en hel del av det också. Och nej, jag bakar inte LCHF till alla, de som inte är vana att äta sånt tycker inte om sånt, och jag har aldrig sett det som min uppgift att frälsa världen... Dessutom är jag helt säker att det inte är genom LCHF-kakor man omvänder världen, tvärtom, när man är avsötad kan man övergå till osötade eller lättsötade godsaker.

Nå, jag brukar vilja baka ungefär samma stuk av kakor åt alla. Sockerätarna får morotskaka och drömtårta, vi andra äter zucchinikaka och drömtårta. Jag har aldrig bakat en LCHF-drömtårta så jag googlade. Det var i princip samma recept på alla ställen. Jag provbakade och blev väldigt besviken. Såhär är det, alla recept innehåller sötning som ger samma sötma som socker och det är ju inte så jag vill ha det. Eftersom jag är avsötad (sedan hösten -07) tycker jag inte om sött. Men en aning sötma får det vara för att få fram smaken i en kaka. I drömtårtreceptet jag testade skulle det vara 1 + 3/4 dl sötning och jag tog 1 + 1 msk. Det blev inte bra. Trots alla lovord om just det här receptet tyckte jag inte det var gott. Det smakade bara fiberhusk och hade en gummiaktig konsistens. Bläää! Jag beklagade mej för min LCHF:ande syster som genast funderade hur det skulle funka med vårt cupcakesrecept. Jag kan säga att det funkade alldeles förträffligt!!! Cupcakesen bakade jag till min dotters bröllop för snart 6 år sedan. Då använde man sukrin som knastrade när man åt cupcakesen, nu är det next level på sötningen. (se bilden längst ner). 
Jag dubblade satsen men kunde konstatera att frostingen blev det för mycket av. Den rymdes inte med. Dessutom blev kaffesmaken för stark och gav lite för besk smak. Jag justerade receptet och det blev alldeles perfekt!! 

LCHF MOCKADRÖMTÅRTA

150 g smör
200 g mörkchoklad (minst 70%)
1 msk sockerersättning (eller så mycket man själv tycker är lagom) (1 msk honung är också bra!)
4 ägg
1 tsk vaniljpulver

Fyllning
225 g smör (rumsvarmt)
1 msk sockerersättning (eller så mycket man själv tycker är lagom)
1 dl starkt kaffe (1 dl hett vatten + 2 tsk pulverkaffe)
1 dl grädde
1 tsk vaniljpulver

Smält smöret i en kastrull. Bryt ner chokladen och låt den smälta. Använder du honung som sötning är det dags att blanda ner den här i den varma massan. 
Vispa äggvitorna hårt. 
Vispa äggulorna med sötningen (om du nu inte tog honung) och vaniljen.
Blanda i smör-/chokladblandningen i äggulesmeten och vänd sedan försiktigt ner äggvitorna. Blanda försiktigt. Bred ut på bakplåtspapper på en långpanna. Grädda i 200 grader i ca. 5 minuter.
Låt svalna. Känner du för att leva lite spännande kan du stjälpa upp kakbottnen på ett smörpapper, men var snabb och försiktig, för den tar inte fast i bakplåtspappret utan glider snabbt och enkelt sin egen väg. (Låt oss hoppa över hur jag kan känna till detta...)

Fyllningen: Låt smöret bli rumsvarmt. 
Vispa smöret och sötning ordentligt med elvisp. Blanda sedan ner lite av kaffet och grädden åt gången. (Blanda ihop kaffet och grädden så går det enklare.) Vispa ordentligt så allt blandas bra. Och akta dej, det sprätter ordentligt! Bred sedan ut fyllningen, rulla ihop från långsidan, förvara i kylskåp. Varning! Riktigt gott är det här!



Inga kommentarer: