onsdag 22 maj 2013

Grillnytt

När Birgitta Höglund gav ut sin bok "Grillmat LCHF" var min första tanke att "vaddå, allt grillat är väl LCHF". Men så började jag tänka, och det kan vara intressant ibland.  Den här gången kom jag fram till att även jag, som ändå är en mycket rutinerad grillare, kan behöva inspiration och idéer för att kunna förnya grillmenyn. Så jag beställde boken. Nu har jag testat två av recepten, grekisk souvlaki i lördags och kaffemarinerat sidfläsk idag, och jag kan ärligt säga att jag gjorde ett bra beslut när jag köpte boken! Det finns många recept kvar att testa!
T.v. det kaffemarinerade sidfläsket, t.h. nötinnerfilé
Souvlaki och halloumi på brickan, zucchinibiffar (kolokithokeftedes) och grekisk sallad
Nöt, innerfilé, och gris, sidfläsk
Jag brukar faktiskt inte grilla så dyrt nötkött som innerfilé, men när jag idag handlade i den affär som har överlägset bästa köttet här i vår stad, satte köpmannen precis ner priset med hälften på den sista förpackningen nötinnerfilé med dagens datum som sista förbrukningsdag. Helt okej för mej. Jag marinerade köttbitarna i soja, olja, svartpeppar, vitlök och rosmarin. 
Sidfläsket skulle enligt receptet vara en hel bit och marinera i minst 24 timmar. Jag hade köpt färdigskivat sidfläsk som fick marinera i 4 timmar. Jag googlade på "kaffemarinerat sidfläsk" och hittade ett liknande recept som Birgitta skrivit på sin blogg. Originalreceptet dyker säkert upp på nätet småningom. I det receptet fanns ingen honung men istället kanel! En mycket intressant blandning, också för mej som annars inte är speciellt förtjust i kanel. Kanske för att grekerna också använder mycket kanel i sin mat... ;)

3 kommentarer:

Birgitta Höglund's Mat sa...

Hej, vad kul att läsa att du tycker om recepten i min bok.
Kanelen sätter en liten angenäm sötma till fläsket, gillar just kryddningen med kanel i det grekiska köket.
Ha en skön grillsommar :)

Fisken Svea sa...

Hej! Jag tror nog det blir en bra grillsommar med din bok i köket! =) Verkligen intressant med kanelen och kaffet, det gifte sig och blev en fyllig ny smak!
Ha du också en skön grillsommar! =)

Roni sa...

Det ser så läcker.... jag vill stanna här:)Mat är mitt andra liv.

Kram:)