söndag 11 april 2010

Ny frukost!


Jag är ju inte precis känd för att variera min frukost allt för mycket, men nu har det hänt! Två morgnar nu har jag ätit "bondost". Jag har googlat och kommit fram till att osten kallas "kaffeost" i Sverige, "leipäjuusto" på finska, d.v.s. "brödost". Den ost jag har ätit har en fetthalt på 24%. Jag har skurit den i små tärningar som jag satt i kaffet och sedan ätit med sked och sist druckit upp kaffet. Otroligt gott! Och mättande förstås!

Så var det min eviga undran över varför det överhuvudtaget säljs fettfri grynost/keso... Och varför det inte finns grynost med högre fetthalt än 2%??? Vad har ni för fetthalt på keson i Sverige??

13 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har också sökt efter en fetare grynost men inte funnit. Grynost är ju så gott att ha med till litet av varje.
Såg nu fotot av dina zucchini-steikapäror så jag kan meddela att jag också provat tillreda på detta sätt. Ska nog odla själv sådana i sommar. Nja.. inte odla färdigt steika förstås.
BrooBrita

Orange sa...

Arlas keso som också säljs här har 4% fett och 12% protein. Åtminstone enligt deras hemsida.

Fisken Svea sa...

BrooBrita: Zucchini är lite av en universalgrönsak! Och snart får man börja grilla den också! =)

Orange: Verkligen?? Jag måste spana efter den i affärerna då!

Ann-Pann sa...

Bondost heter den ju på svenska:)Bra märke du har valt på den också!

Anonym sa...

Men hallå!!!! Kom du på bondositn först nu? har ju jag käka både till frukost och mellis i säkert ett år (ja inte varje dag...) och jag e ju inte ens en LCFH-are. Jag e ju en HCHF ;)
/Maria, som kommer på kaffi på freda!

Anonym sa...

En bondostskiva kunde man ju ta med till kaffet då man blir bortbjuden! Jag köpte häromdagen. Det var Pirkkas, kanske 4 st i skilda "fodral". Jag följde ditt råd med att sätta en skiva i små bitar i en mugg kaffe. Jag tyckte att det kändes litet som att bita i gummi eller plast. Innanmätet hade mjukare konsistens. Kanske borde jag haft dem att suga i sig kaffet litet längre tid ?
Jag hade för något år sedan två zucchiniplantor och fick bra skörd, De växte nästan för stora, fick ge bort hit och dit. Nu är jag inställd på att använda dem på helt annat sätt. Har sett många olika recept. hade i förrgår på nytt din zucchinigryta. och nu hade jag två zucchini, ingen avokado men en stor (ganska stor) burk champinjoer.
BrooBrita

Fisken Svea sa...

Ann-Pann: Heter den så invecklat på svenska???? flabb Fast märket betyder inte så mycket för mej, huvudsaken att den är god! :P

Maria, som kommer på kaffe på fredag: Nå neee, inte kom jag på det nu först, jag har alltid ätit bondost, men det var nu jag fick "skovi" på den! ;)

BrooBrita: Ja, fiffigt att ta med bondost! Zucchinigrytan borde jag också tillreda snart igen, fast att odla är nog för mycket för mej... Hoppas du får en stor skörd så du har att äta av hela nästa vinter! =)

Anonym sa...

Bondosten blir riktigt god om man steker den i smör tills den blir riktigt mjuk:) värt att testa,lite svårtuggad e den men det går nog..skam den som ger sej

Mojjan sa...

Jag ääälskar bondost fast jag visste faktiskt inte vad den hette på svenska innan jag läste det här. "Gnisselost" kallar min man den. ;)

Fisken Svea sa...

Anonym: Det ska jag absolut testa!

Mojjan: Bra namn, den gnisslar ju faktiskt! =)

Anonym sa...

hej, den heter kaffeost i sverige, bondost är en mjukare färskost som inte gnisslar.

Anonym sa...

http://www.tornedalingarumea.se/recept.htm

Marika sa...

Intressant! Det visste jag inte. Och tack för receptet, det kommer jag säkert att testa någongång bara för att man kan! =)