Leta i den här bloggen
fredag 28 februari 2014
En slags allergi kanske?
tisdag 18 februari 2014
Ett sötare blod!
torsdag 6 februari 2014
Snickerskaka
Jag köpte jordnötssmöret 4/12 för att baka en snickerskaka till jul. Istället åkte jag med jordnötssmöret i bilen till sjukhuset i Vasa för att vara hos min pappa som hade blivit återupplivad. Jordnötssmöret och jag kom hem efter en vecka, pappa efter 2,5 veckor. Hur som helst hade jag inget behov av snickerskaka till jul, och det är ju förståeligt. Men nu är behovet stort! Min kära sambo fyller år och det blir kalas. Inget jämnt eller så, men både han och jag kommer från familjer där alla födelsedagar ska firas, och visst är det ett roligt sätt att träffas!
Jag bakade redan i tisdags, men kakbottnen blev lite over done och därmed torr och tråkig, så den fick bli prototyp. Prototypen är nästan slut nu...
Receptet ja... När man googlar på "snickerskaka" får man hur många träffar som helst. Jag valde det på bloggen"Baka sockerfritt". Men gissa vad, jag ändrade lite! Nu blev ni förvånade! Jasså inte? Nå nej, ni borde vara vana nu. Så gott som alla LCHF-recept är alldeles för söta, åtminstone för mej som började med LCHF för att avsöta mej. Dessutom var receptet för en pytteliten springformad, 12 cm i diameter, och det är ju ingenting det. När jag en gång bakar vill jag ha så stor sats att det faktiskt räcker en stund. Alltså fyrdubblade jag satsen. Då blev det precis lagom mycket till min minsta springform på 20 cm. I prototypen hade jag jordnötssmör med nötbitar i, men det går faktiskt åt en hel burk så nu tog jag den släta varianten. Istället tog jag köttyxan och bultade sönder lite saltade jordnötter och strödde ut dem i ett tunt och jämnt lager ovanpå jordnötssmöret. Bara för dekorationens skull strödde jag sen ut resten av nötterna ovanpå.
Nu gräddar jag Moniques fröknäckebröd, också till kalaset. Jag har ju introducerat det lyckade konceptet med ostbricka på kalasen och då är fröbrödet omtyckt av alla gästerna. Kul!
Imorgon blir det mera bakning!
söndag 2 februari 2014
Pulled pork and sheep
Som vanligt när det talas mycket om något måste ju jag testa vad det är fråga om. Nåjaa, kanske inte alltid... Men när det talades om pulled pork överallt hur länge som helst, då var jag tvungen att kolla om det faktiskt var så fantastiskt som alla sa. Det var det inte. Jag tycker ju inte om barbeque-smak och egentligen är det ju det pulled pork går ut på. Receptet jag fick från affären där jag köpte köttet var inget att hänga i julgranen, det innehöll både farinsocker, Coca Cola och söt barbeque-sås. Jag skippade de ingredienserna... Nå, jag måste ju testa en gång till. På Instagram hade Victoria lagt upp en bild och recept på hennes variant av pulled pork. Det var lök, vitlök, salt, peppar och chili. (Kanske nåt till också...) Det blev jättegott men lite för chilistarkt. Tredje gången gillt blev det tråkigt med för lite kryddor och tråkig köttbit. Men det var då jag började fundera på att testa med fårkött! I Turkiet åt vi en gång en fårköttsrätt där köttet hade varit i ugnen hela natten, och det var så fantastiskt gott. Sagt och gjort. Det fanns en enda fårstek i affärens frysdisk så det var enkelt. Den fick tina i dagarna två, och så på fredagmorgon fick den lägga sig på en bädd av schalottenlök, vitlök, persilja, timjan och rosmarin. Jag saltade och pepprade också förstås, och strödde av örterna ovanpå också. Så täckte jag formen med folie eftersom jag inte hade något lock till formen. 125° i....dryga åtta timmar, där fick den svettas! Resultatet blev huuur gott som helst! På kvällen hade vi gäster som är vana att äta fårkött (och annan grekisk mat) och köttet fick toppbetyg! Vår grekiske vän sa "det här var RIKTIGT gott!", och han är alltid ärlig i sina åsikter. Härligt! Nu vet vi att man kan laga sån mat också!
I flera recept med pulled pork står det att man kan servera det med vad man vill, så då har jag gjort det!