Leta i den här bloggen

torsdag 14 november 2019

Smörgåstårtansdag!

Igår var det visst smörgåstårtansdag, men det blev ingen smörgåstårta ändå. Idag är det världsdiabetesdagen och då kan jag äta smörgåstårtan à la chaffles! Man behöver ju inte krångla till tårtfyllningen med en massa röror och få ännu mera massor med disk, det är ju sist och slutligen smaken som räknas, och det smakar precis lika bra att bre majonnäs, Philadelphiaost och leverkorv på "brödet", slänga skinkskivor och gurkskivor ovanpå och smätta ihop "bröden"!  Och nästa gång jag tillverkar en hel, stor smörgåstårta ska jag ha chaffles som bas!!

Men hör ni, världsdiabetesdagen, då kan man väldigt passande tala om lågkolhydratkost! Min dotter va 8½ år när hon fick diabetes. Kostråden man fick då var lightprodukter och aspartamsötat (aspartam var ett nytt underverk då). Man skulle äta en massa kolhydrater, allt var tillåtet bara man höll sig till det antal kolhydrater som insulinet var anpassat till. När man började ge kostråd till diabetiker hette det ännu sockersjuka, och visst säger det mera om vad det handlar om! Då skulle man hålla sig borta från allt socker och kolhydrater. Senare blev det tvärtom, alla diabetiker ska äta kolhydrater och insulinförsäljningen blomstrar... Men visst är insulinet en räddning, det är alldeles klart! Åtminstone för typ 1-diabetiker! Typ 2-diabetes kan man ju helt styra med kostomläggning!  
Min smörgåstårtslunch idag!

De gamla kostråden för diabetiker!

Inga kommentarer: