Sidor

måndag 27 december 2010

Mina besökare = ni!

DatumAntal
2010-12-2662
2010-12-2536
2010-12-2443
2010-12-2393
2010-12-2270
2010-12-21101
2010-12-2099
2010-12-1970
2010-12-1870

Vad tyder det här på? Jo, att det behövs jul-LCHF-recept! :)

söndag 26 december 2010

Är ni mätta nu????


Har ni ätit er mätta nu i julhelgen fast ni "bara" ätit LCHF? ;) Jag har inte varit hungrig en gång, tror jag, och ändå har jag inte ätit mej proppmätt en enda gång. Kvällen före julafton åt jag faktiskt en liten portion risgrynsgröt med en stor smörklick och grädde med. Till det åt jag min jullimpa med skinka på, jättegott! Sen behövde jag inte äta mer den dagen. Julafton började jag med två skivor rostad jullimpa med skinka och ost på, och när julmiddagen dukades fram på kvällen var jag ännu inte riktigt hungrig! Igår bakade jag oopsies bara för att få äta gravlaxen som lämnat, för det finns knappast något godare än oopsies under min gravlax!
Idag ska vi på släktmiddag och jag började dagen med att tillverka både ischoklad och nötgodis, enligt recepten i min julklappsbok, att ta med. Jag tror att alla icke-LCHF:are också kommer att gilla godiset.

Ischoklad (ca.50 st.)
100 g kokosfett
200 g mörkchoklad

Smält chokladen och kokosfettet, klicka ut i ischokladformar.


Nötgodis (ca. 15 st.)
100 g blandade nötter
100 g mörkchoklad

Smält chokladen, grovhacka nötterna, blanda ihop. Om nötterna är osaltade kan man tillsätta en nypa flingsalt. Klicka ut i småbrödsformar.


Bilden ni ser har jag lånat härifrån. Visst är den underbar! :D

onsdag 22 december 2010

Jullimpa!

Jag var ju helt enkelt tvungen att testa med en jullimpa. Jag tog grundreceptet till syrrans bröd, dubblade satsen, kryddade med anis, fänkål och pomerans och gräddade i brödform. Limpan är väldigt snabblagad så du hinner nog baka än till julen!

Så här blev det nya receptet då:

Jullimpa
2 tsk bakpulver
2 dl mandelmjöl
6 msk BakePro
1½ msk fiberhusk
1 tsk anis
1 tsk fänkål
½ tsk pomerans
4 ägg
4 dl riven ost

Krossa kryddorna. Blanda alla torra ingredienser. Rör ner äggen. Låt stå och svälla en stund, t.ex. medan du river osten och ugnen blir varm. (Sätt på värmen i ugnen först nu så MÅSTE degen svälla en stund!) Blanda osten i smeten, rör om bra. Smörj en brödform med smör, klicka ut degen. Grädda i 175 gradig ugn ca.30 minuter.

Limpan är ju ljus eftersom den inte innehåller sirap eller farinsocker, men smaken påminner starkt om jullimpa. Sätt gärna lite mer kryddor om du vill ha stark kryddsmak.
Nu är jag rätt så mätt efter att ha provsmakat limpan. Tre gånger... ;)

Julkorven


Nu är den stånkad och klar - julkorven! Mellan "Ung och bortskämd" och "Morden i Sandhamn" hann jag med korven, så då förstår ni att det inte alls är någon lång procedur!
Originalet till julkorven hittade jag i "101 nya idéer" och tänkte till och blandade en LCHF-variant. Idag ska jag testa den på mina LCHF-vänner. Spännande. Smeten var god, jättegod. Ännu har jag inte hunnit testa den idag, tycker ju inte om choklad som morgonmål... Lite torr eftersmak tycker jag den har och började fundera om man ens kan äta BakePro som det är, otillredd, rå... Åtminstone tror jag att det är den som ställer till det lite... Men om man inte vill använda, eller inte har BakePro, kan man ha i lite mera mandelmjöl eller kokosmjöl istället. Jag har inte mätt upp hur mycket jag använt av någonting (förutom smöret) så det är bara att blanda tills man tycker det blir lagom tjock smet, men inte för tjock.

Jag smälte smöret, hackade mandel, paranötter och lite salta jordnötter. Så hällde jag dit lite mandelmjöl, BakePro och en aning kokosmjöl, och rörde om.
Bunken med smeten fick stå i kylskåpet medan jag såg på TV, alltså en timme, innan jag formade korven som fick vila i kylskåpet inatt, inlindad i plastfolie. Nu har jag rullat korven i kokosmjöl. Den är tydligen allt för hård ännu för att skära skivor, men efter en stund i rumstemperatur går det säkert bra.

Julkorv
50 g smör
125 g choklad (minst 70%)
mandel
paranötter
jordnötter
mandelmjöl
kokosmjöl
BakePro


Originalreceptet kan du klicka
på, så får du en större version!

söndag 19 december 2010

Från bröd till cream crackers


Det började med sesambrödet som var jättegott länge. Så var Pia utan sesamfrön och använde solrosfrön istället, som visade sig vara ännu godare! Men så testade min syster att mixa solrosfröna men glömde bakpulvret, och det var ÄNNU godare! Nu har vi ätit knäckebröd av mixade solrosfrön och utan bakpulver en längre tid, hela hösten egentligen, men så en dag kom jag på att det ju måste gå att använda mandelpulver istället! Min syster var snabbare och testade, och jag fick smakprov - det smakade cream crackers!!! Nu har jag en sats av brödet i ugnen och ser fram emot morgonmålet imorgon!

Mandelknäckebröd
1½ msk fiberhusk
3 dl mandelmjöl
5 ägg
3 dl riven ost

Vispa ihop ordentligt och låt stå och svälla medan ugnen blir varm - 225 grader. Bred ut smeten på bakplåtspapper. Det är svårt och kladdigt, men om man har ett glas med kallt vatten att doppa degskrapan i mellan varven går det smidigt! Grädda tills brödet blivit gyllenbrunt, Skär genast i bitar och låt torka en stund. Rada sedan ut bitarna på ugnsgallret och torka i 100 gradig värme med ugnsluckan på glänt så fukten slipper ut!

Det bästa är ju att jag får använda min plåtlåda med texten "knäckebröd"! ;)

Det lutar mot en väldigt god jul!


Så där ja, nu börjar det likna nåt! I år blir det bara LCHF-godistillverkning! Alla kan äta det och de flesta gillar det. Få se bara om det räcker över julen!

Det blev bounty, kokosbollar och chokladdoppade macadamianötter. Allt blev underbart gott! Kokosbollreceptet har jag ingen aning om var min väninna hade hittat det, men plikttroget mejlade hon receptet åt mej tidigt, tidigt i morse (redan 12-tiden).

Det gick åt ganska mycket choklad att doppa i, och sist tömde jag en påse macadamianötter i chokladen och rörde om. Sen spred jag ut nötterna på ett smörpapper för att chokladen skulle få stelna. En fantastisk god kombination choklad och macadamianötter! Det finns de billigaste macadamianötterna på Lidl, i påse, inte i burk! De godaste OCH billigaste finns i Pythagorion på Samos... ;)

Kokosbollar
25 g smält smör
100 g smält mörkchoklad
150 g kokosflingor
1 uppvispat ägg

Blanda ihop allt och rulla bollar. Placera dem på ett bakplåtspapper och grädda i 200 grader ca. 6-8 min.. När bollarna svalnat doppar du dem i smält choklad. Förvaras i kylskåp.




Nu är det på gång!

Nu har den startat - godistillverkningen! Så stay tuned!!!

(Bilden är av sommarens kokosbollar som är uppätna för länge sen...)




lördag 4 december 2010

Janssons frestelse


Det finns ett par maträtter som jag verkligen saknar som LCHF:are, nämligen ärtsoppa, leverlåda och Janssons frestelse. Jag har visserligen fallit för frestelsen och smakat lite frestelse en gång, men idag åt jag mej mätt av en sån! Grundidén är min systers, hon bjöd mej på en liknande frestelse i somras, eller när det nu var, men jag minns inte hur hon hade gjort, men jag minns vad jag gjorde!

Janssons frestelse
1 stor zucchini
några ansjovisfiléer eller matjessill
lite ansjovisspad
en gullök
grädde

Skär zucchinin i stavar och sprid ut dem i en ugnsform. Finhacka ansjovisen och löken och blanda ihop med zucchinin. Häll över lite spad, men akta så det inte blir för mycket då det är så salt! Häll grädde över så det täcker hela härligheten och gratinera i 225-gradig ugn tills frestelsen ser oemotståndlig ut! Jag tror att jag hade den nästan 45 minuter jag. Servera med créme fraiche eller grekisk/turkisk yoghurt. Den här satsen blev 2 portioner och smakade exakt precis som en "äkta" jansson! Fast numera är det ju den här som är den "äkta"!

Jag ändrade lite. Det har visat sig att det är onödigt att fräsa zucchinin före så då skippar jag det! Det blir riktigt gott och bra ändå!

måndag 29 november 2010

Är det här på riktigt???

Det är inte jag som handlat färdigpanerad wienerschnitzel, men det var jag som tog upp förpackningen ur soppåsen och läste på innehållsförteckningen efter att ha fått smaka en bit av den ovanligt salta och rosafärgade schnitzeln, tillsammans med bearnaisesås. Vad jag förstår är det väldigt enkelt att tillreda wienerschnitzel, jag t.o.m. googlade efter receptet - här. (Det roliga var att "Schnitzeln ska vara stor som en tyrolerhatt".) Jag har väldigt svårt att tro att man behöver ha 10 tillsatsämnen PLUS glukos och jäst! Alltså, hur svårt kan det vara?? Nej, tacka vet jag en wienerschnitzel panerad i mandelmjöl, eller varför inte opanerad? Det är säkert lika gott det med en läcker LCHF-bearnaisesås!

söndag 28 november 2010

Pepparkakor!


Jag har hunnit fundera på dem, pepparkakorna, men inte tagit itu med dem ännu när en annan LCHF:are länkade på Facebook till pepparkaksreceptet! Jag testade genast! Eftersom jag inte hade varken skrädmjöl, honung eller råsocker tog jag BakePro och sukrin. Första satsen såg likadan ut när jag tog dem ur ugnen som när jag satte in dem. Lite brunare bara. Inte bra. Dessutom var jag inte nöjd med smaken, så jag tillredde en sats till. Nu ändrade jag lite, minskade på mjöl och ökade kryddorna, så nu är jag rätt så nöjd! Men jag kommer säkert att "baka" en sats till ännu, bara för att försöka utveckla receptet. Och det bästa av allt - pepparkaka med blåmögelost smakade exakt så gott som jag kom ihåg!!!! Worth waiting for!

Här kommer det ändrade receptet: (originalet finns länkat här!)

LCHF-pepparkakor
100 g smör
3 krm kryddnejlika
3 krm kardemumma
3 krm kanel
1 msk fiberhusk
1 dl mandelmjöl
2 tsk sukrin
2 msk BakePro
1 äggvita
en nypa salt

Smält smöret i en kastrull. Rör i kryddorna. Rör ner fiberhusk, BakePro och mandelmjöl. Låt stå en halvtimme så fiberhusken får svälla.
Vispa äggvitan hårt, blanda i lite salt. Vänd försiktigt ner äggvitan i smeten. Lägg klickar, stora som en valnöt, på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca. 9 min. Jättegoda med smör eller ost på!


Glöggproblemet...


Medan fakirbiffarna steker på spisen ska jag sammanfatta gårdagens matupplevelse. Det blev alltså en traditionsenlig julbuffé med laxrullader, gravlax, skinka, ägghalvor med majonnäs och räkor, sill, sillröra, svampsallad och så lite konstigheter som det ryker från... Fast dem behövde inte jag äta, som tur var.

Laxrulladerna tillverkade jag enligt fjolårets recept. Majonnäsen på äggen var hemlagad. Sillröran var hemlagad. Köttbullarna och prinskorvarna var faktiskt inte hemlagade, man får ta nödlösningar ibland för att hinna med, men inte var de goda. Den rökta skinkan var god med mustapekkasåsen på, men fantastiskt nog passade såsen lika bra med gräddosten! Ett par skivor ost med sås på var mums! Jättegott att dricka till julmaten är - vatten! Man blir inte full av kolsyra och stinn på samma sätt som av julmusten eller öl. Tur att man sluppit den känslan.

Ett litet problem så här inför julen är ju hur man ska göra med glöggen. Det är ju både gott, värmande och trevligt med glögg. Jag har testat med svartvinbärste med glöggkryddor som alkoholfritt alternativ, men det är inget jag längtar efter. Nu gjorde jag så här igår, värmde ett glögglas med torrt vitt vin, blandade i en skvätt glöggkoncentrat som min syster kokat, slängde i ett par mandlar och - tadaaa - jag hade en LCHF-glögg!

Jag ska ge er det ungefärliga receptet på glöggkoncentratet, det är min syster som kokat det nämligen och är inte anträffbar nu just... Men man ska åtminstone koka vatten, sukrin och glöggkryddor tillsammans ganska länge, sen silar man bort kryddorna när man ska använda det. Jättegott! Jag får återkomma med ett mera exakt recept senare, men jag tror att det inte är så noga hur man blandar... Har ni andra något annat tips?

PS. Förresten gick det jättebra att koka senap med sukrin istället för socker!


lördag 27 november 2010

Lillajul!


Idag har vi "lillajul" här i Finland! Det är nu julen kan börja. När jag var liten hade vi aldrig annat på lillajul än att vi fick någon liten "lillajulklapp", lite godis och en julkalender kanske. Men så för 12 år sedan bestämde vi oss, jag och min syster, för att ha en julmiddag. Och där var den traditionen startad! Det finns inga andra regler för julbuffén än att det INTE får finnas vanlig julskinka på bordet! Istället måste vi, i väntan på stora julmiddagen, nöja oss med rökt skinka i skivor.
Vi är tre familjer som deltar i middagen som är i form av knytkalas, och vi är faktiskt tre LCHF:are!

I väntan på kvällens bildbevis får ni nöja er med fjolårets "lillajulbuffé", och som ni ser finns där både limpa och potatis, men man måste ju inte ta av allt som bjuds, man har ju rätt att själv bestämma över sin kropp!

GOD LILLAJUL PÅ ER ALLA!!!

torsdag 25 november 2010

IMAM BAYILDI

(Bilden som fanns i receptboken)

Det var tur att jag hade annat att äta igår när jag hade glömt att köpa tomatkross eller tomater, annars hade jag också svimmat, och inte bara prästen... (Imam bayildi betyder prästen svimmade!) Så idag när jag hade kommit ihåg alla ingredienser var det allt annat som bråkade. Jag hade inte tre auberginer utan bara en, alltså skulle jag minska på receptet till en tredjedel, eller hälften som jag hade siktat på. Därför hackade jag bara en lök och två vitlöksklyftor, glömde mej tills kummin skulle i - en hel tsk - och sen hade jag i en hel burk med krossade tomater vilket är något mer än 2½ tomat... Nåja, jag rörde ihop och hällde över auberginehalvorna och satte fatet i ugnen. Men 190 grader, det är ju som 200 det, tänkte jag, ställde ugnen på 200 och var nöjd. Efter tjugo minuter kom jag plötsligt ihåg att jag har varmluftsugn och ska ställa temperaturen 25 grader svalare, DÄRFÖR är min IMAM BAYALDI lite solbränd...


(Mitt foto av dagens rätt...)

Men vet ni vad, det var gott! Riktigt gott! Jag tror förresten att imamen hade svimmat en gång till om han hade vetat att jag åt korvsås till... ;) Tur att han inte vet!
Det var i alla fall en knackkorv med hög köttprocent och utan natriumglutamat som jag hade skurit i bitar, fräst i smör, hällt på ett par deciliter grädde, rört ner en halv svartpeppar-castello och låtit puttra en stund. Det var faktiskt riktigt gott! Jag orkade bara den ena auberginehalvan idag och har alltså något att se fram emot imorgon!

Och receptet, ja, det ska ni ju få! Jag råkade faktiskt ha en kokbok, "MEZE - smårätter från Grekland och Libanon" där receptet fanns! Praktiskt!

Receptet:
Klicka på bilden för större bild!
(Lite småcharmigt med fläckig sida i receptboken!)

(Och här kan ni se hur maträtten såg ut i Mytilini på Samos)

Och ifall ni är observanta så ser ni att man äter den här maträtten med sked!

onsdag 24 november 2010

Köttfärslimpa


Köttfärslimpa är ju en bra maträtt när man inte orkar steka biffar, men det är lätt hänt att limpan blir för kompakt, den behöver "luftas" på något sätt... Jag försökte en gång med fiberhusk, men det är inget att rekommendera. Hela köttfärslimpan smakade bara husk, och det är ju inte riktigt rätt smak för den maträtten! Men nu har jag det! Det är ju så enkelt som att man har i en massa hackad lök i färsen! Jag har försökt både med brynt och rå lök och båda går för sig, men med brynt lök blir det ändå lite mera smak.
Det är lite svårt att återge mitt köttfärsrecept eftersom jag kryddar med lite vad jag kommer på för gången, men viktigaste ingredienserna är kanske ändå kryddpeppar och bacon! Resten kan man variera efter hur det känns för dagen! Här kommer ett försök till recept:

KÖTTFÄRSLIMPA
ca. 1,2 kg blandfärs
1 stor gul lök
sojasås
grädde
4 äggulor
kryddpeppar
svartpeppar
vitpeppar
paprikapulver
chilipeppar
salt
bacon
ev. färskost
grädde

Hacka löken fint och fräs den gärna i smör i stekpanna innan du blandar ner den i smeten, eller så använder du den rå. Blanda ihop alla ingredienser. Stek ett smakprov i stekpanna och salta eller krydda mer efter behov. Alternativt kan man finhacka och bryna bacon också och blanda i smeten.
Forma en limpa i en ugnsform. Om man tycker kan man i det här skedet sätta en färskost eller annat trevligt som fyllning. Jag använde en Castello svartpepparost. Rada baconskivor ovanpå. Grädda köttfärslimpan i ca.175 gradig ugn i ca.30 minuter. Häll över ca.2 dl grädde och grädda ännu 10 min..

(Här hittade jag ett annat recept på köttfärslimpa som jag skrivit för länge sedan...)

torsdag 18 november 2010

Lika enkelt som vanligt...


Ikväll igen blev det snabbmat. Vet inte varför det klagas över snabbmaten, det är ju så gott, men framförallt enkelt!

Jag hade en grisinnerfilé som jag skar i ca. 2 cm-tjocka skivor som jag stekte i smör. Kryddan är "Chicken & steak" kryddkvarn. När alla bitarna var stekta hällde jag sojasås och grädde på och lät puttra en stund. Smaskigt värre med coleslaw, och snabbast av dem alla dessutom också!

Halleluja-moment!!!!


Jag skyndade förbi hälsokostaffären i grannstaden idag (läs: Jakobstad) och sneglade bara som hastigast i skyltfönstret och - iiiiiiiiiiiiiiiiiiiii - tvärnitade! Där, i fönstret, i hälsokostaffären, i grannstaden, fanns BakePro, Sukrin, kokosmjöl, mandelmjöl, valnötsmjöl, hasselnötsmjöl, 100% choklad (kan man äta det?) och fiberhusk! Fast fiberhusk har jag handlat där tidigare. Men jag var ju tvungen att gå in och titta om det var sant, och det var det - de säljer allt det underbara jag vill ha!!!!! *hoppar jämfota och klappar händerna av förtjusning* Jag hann inte börja handla något då just, men vänta bara, snart ska jag dit igen, men då har jag min inköpslista med mej!!!

Och apropå mjöl läste jag idag på kostdoktorn.se om att baka bröd av träd... Fast det tror jag att jag hoppar över... Trädet alltså... ;)


onsdag 17 november 2010

Utmanad

Jag blev utmanad av min-mitt-mina, och här kommer mina svar:

4 tv-program jag kollar på för det mesta
De viktiga program jag se är
Idol, Bonde söker fru, Desperate Housewives och Greys anatomi.

4 saker jag gjort i dag
väckt en son som försovit sig, jobbat, frusit (det var ju kallt ute idag!) och kokat kvällsmat.

4 saker jag längtar efter
jul, julmat, Grekland, grekisk mat ;)

4 saker jag önskar
att det blir en snörik vinter, att vi får åka till Grekland snart igen,
att alla i familjen får må bra, att min förestående tandreglering var över

4 saker jag hatar
halka, golvsilar, spindlar, att frysa (finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder)

That´s it!



tisdag 16 november 2010

En fisk på fisketur?


En helt vanlig vardag, när man kommer hem från jobbet och inte ens har orkat tänka ut kvällsmaten, och ska koka så det räcker åt både man och son att värma nästa dag, då kan man koka en tonfisksås! Jag följde receptet förutom att jag lade till både chili, cheyennepeppar och ½ ask Philadelphiaost. Och så ingen juice eller ananas förstås...
Männen i mitt liv vill ha ris till, så de får basmatiris (som har lägst GI-värde), men själv vill jag ha purjo-blomkålsgratäng. (Få se om jag får nog av den före jul...) Ibland kokar jag helt enkelt ägg att äta med såsen, det passar bra och är både mättande och gott.

Receptet skrev jag här på bloggen för över två år sedan och måste le när jag läste kommentarerna på inlägget. :)

Bilden har absolut ingenting att göra med tonfisksås, tyckte bara att ni skulle få se en greklandsbild istället för en såsbild, för tonfisksåsen gör sig faktiskt inte speciellt bra på bild. Fast å andra sidan är det ju en fiskebåt, så lite håller jag mej ju till temat då!

söndag 14 november 2010

Falsk mustapekkasås!

Ni som bor i Sverige har ett handikapp - det finns ingen Musta Pekka-ost där! Och jag tycker verkligen synd om er... ;) Men hav förtröstan - det finns surrogat!! När jag en gång skulle tillverka en sås och inte hade en aning om vad jag skulle göra, hällde jag grädde i kastrullen, tömde i en hel ask Philadelphiaost och lät det koka ihop med en massa svartpeppar, och då menar jag MASSA! (Kanske 1½ tsk?) Mina smaklökar upptäckte till sin förvåning och glädje att det smakade mustapekkasås! Jippii!

Falsk mustapekkasås
2 dl grädde
sojasås
ca. 1½ tsk svartpeppar (det ska bli pepparstarkt)
Philadelphiaost

Smaka av med lite soja som ger fylligare smak. Späd med mera grädde om såsen är för stark. Låt puttra på svag värme tills såsen är simmig och lagom tjock! Salta sist ifall det behövs! (ta bort kastrullen från värmen först!)

En ny gratäng har sett dagens ljus!


De bästa uppfinningarna lär ju ha uppkommit genom misstag, och lite så var det ju med den här gratängen också. Jag hade inte planerat middagen riktigt bra, inventerade kylskåpet och hittade en bit blomkål och en bit purjolök, så medan jag stekte biffar (fakirbiffar men med kryddpeppar, svartpeppar, lök och sojasås) kokade jag blomkålsbuketter och purjobitar några minuter i saltat vatten. Sen var det bara att riva ost, slänga på några smörklickar och hälla grädde över innan gratineringen! Jättegott blev det så nu har jag tillrett gratängen en gång till och ska värma resten av den idag, farsdag till ära!
En grisfilé som fick steka i 100-gradig ugn, på saltbädd, ska serveras med mustapekkasås. Det borde väl en far bli nöjd med??

Purjo-blomkålsgratäng
blomkål
purjolök
smör
ost
grädde

Koka upp vatten, släng i ganska stora bitar av blomkålen och purjolöken. Låt koka ca.4 min. Häll av vattnet, sätt grönsakerna i en ugnsform, strö över rikligt med riven ost, sätt på några rejäla smörklickar och häll grädde över. Gratinera i ca.200 grader tills ytan är vackert gyllenbrun.

Ha en fin farsdag!


lördag 13 november 2010

På tal om sockerberoende...


Jag har sett på film när AA (anonyma alkoholister) har sina möten, de ska alla presentera sig och så säger de:"Hej jag heter XX och jag är alkoholist.", för de som en gång fastnat i alkoholträsket är alkoholist, även om man är en nykter sådan. Total avhållsamhet är det enda som funkar. Så tror jag att det är med sockerberoende också. Har man en gång varit sockerberoende är man fast för alltid, MEN man kan ju bli avvänjd, och då är man en avsötad sockerberoende! Men kanske man alltid är sockerberoende ändå, smakar man lite godis är man fast igen. Jag vill inte testa, jag är rädd att jag fastnar då. Fast å andra sidan har jag inget intresse av att testa, för bara jag känner den söta, vämjeliga lukten har jag fått nog! Äckligt! Men jag ska berätta hur det var när jag var allra längst nere i sockerträsket...

Där jag oftast handlar maten finns också Alko, alltså Finlands motsvarighet till Systembolaget. När jag hade handlat helgmaten en fredagseftermiddag och som vanligt också köpt en påse lösgodis gick jag förstås ut till bilen för att åka hem. Men när jag satt i bilen måste, jag bara MÅSTE öppna godispåsen för att få min första godis. Det var så gott! Då såg jag när en man kom ut från Alko, stannade utanför affären, tog upp en flaska och tog den första klunken. Det var då jag insåg det - han och jag var lika! Vi hade antagligen samma känsla - vi MÅSTE få stillat vårt begär! Jag tror att det var då jag bestämde mej för operation avvänjning... Och jag tror också att det första steget är att inse att man är sockerberoende, och nästa steg är att man vill göra något åt det. Och det är DÅ det ska till en förbaskat stor dos envishet! Och om man har som jag, bara on och off att välja på, då kanske det går ganska enkelt. ;)

Det finns massor att läsa om sockerberoende, både böcker och på nätet.
Här finns några tips och test! Jag skulle länka till Adlibris också där det finns en bok som heter något om sockerberoende, men typiskt att de har stängt Adlibris för service just nu... ;)
Lycka till, du kan också bli fri från ditt sockerberoende!

OBS! Bilden är min egen från "förr i världen"!

Om att "unna sig"

Jag köpte en tröja häromdagen. Det unnade jag mej.
Jag började med LCHF-diet för drygt två år sedan. Det unnade jag mej.
Jag tog en chokladbit till kaffet igår. Det unnade jag mej.

MEN...
...jag unnar min kropp att må bra, därför är det inte att "unna sig" om man fuskar och äter kolhydrater en dag!
Jag unnar mitt blodsocker att vara lågt och jämnt och fint, därför äter jag inte kolhydrater ens på kalas!
Jag unnar mej att må bra, därför äter jag LCHF!
Idag ska jag på kalas där det bjuds på LCHF-chokladkladdkaka, och då unnar jag mej en bit av den med sockerfri grädde med!

Varför tycker "folk" att man gör fel när man tackar nej till glassen för att man inte äter socker, t.ex., men det är helt okej om man inte tar av glassen för att man inte tycker om glass??

Problemet är antagligen att man ratar det som de flesta anser vara gott. Är jag för stark? Borde jag visa att jag inte har karaktär??? Är jag för duktig???? Men snälla, försök förstå, man behöver inte vara stark, man behöver inte ha karaktär, man behöver inte vara duktig för att tacka nej till det man inte tycker om! Jag vill inte ha kolhydrater!

När man börjar avstå från kolhydrater har man abstinens, det är ju så med allt man är beroende av och slutar med. Men efter bara några dagar har sötsuget försvunnit och man behöver inte sockret och kolhydraterna. Den som slutar röka har samma besvär i början, de som slutar supa har samma problem, och de håller också bort sitt beroende i fortsättningen, för snabbt faller man i samma fälla igen! Det är lika med kolhydraterna och sockret, fuskar man kan man fastna! Och då har man inte unnat sig ett dugg!

Jag röker inte. Om min vän röker en tobak efter mat och jag också blir bjuden, borde jag röka också för att unna mej en tobak???? Om min vän tycker om tobak, är beroende av tobak, borde jag då också tycka om det? Borde jag unna mej en tobak bara för att inte behöva vara annorlunda????

Jag unnar min kropp det bästa - because I´m worth it!!!


Auberginelasagne


En vacker dag fick jag ett riktigt brev, ett sånt med frimärke på, i ett papperskuvert, handskrivet. Minns ni att såna finns??? I brevet fanns ett recept på "GI-auberginelasagne" som verkade väldigt lockande. Nå, inte helt lockande med "mager köttfärs", men sånt kan man inte haka upp sig på! Jag tog förstås blandfärs, hade ingen ricotta, inte heller fetaost som jag hade tänkt använda istället, så jag tog grynost (keso, cottage cheese) och så hällde jag förstås på grädde och rev ost över fast sånt inte nämndes i receptet. Slutresultatet blev en gastronomisk upplevelse! Utmärkt att ta med i lunchlådan och värma på jobbet också! Och receptet kommer förstås här:

Auberginelasagne
1 aubergine
salt
smör (till stekpannan)
400 g köttfärs
400 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 dl grädde
1 tsk oregano
1 tsk timjan
2 vitlöksklyftor
salt
peppar
300 g ricotta
1½ dl parmesan
2 dl grädde (att hälla över)
riven ost

Skiva auberginen i ca. 4 mm tjocka skivor. Rada ut skivorna på ett papper och strö salt över och låt dra ca. 30 min. så vätska dras ur. Sätt sedan skivorna i en sil, skölj och låt rinna av ordentligt.

Bryn köttfärsen, lägg till tomatkross, tomatpuré, salt, kryddor, vitlök och 2 dl grädde och låt puttra ca. 15 min.

Varva med sås, aubergineskivorna och ost. Riv rejält med ost och häll 2 dl grädde ovanpå. Grädda i 175 gradig ugn i ca. 30 min.

Smaklig måltid!

tisdag 9 november 2010

Kyckling, bacon, Auraost, grädde kan inte bli fel!



Skärpning! Nu har jag så många matfoton att jag helt enkelt måste ta itu med några recept nu!
En väninna bjöd oss på middag nyligen. Det var en fantastiskt underbar måltid med kycklingfiléer, baconsås, oliver, fetaost, kikärter och vitt vin. Tänk att en maträtt kan bli så god fast det är så enkelt att tillreda! Men kanske det är så, ju mindre bearbetning desto godare!
När jag tillredde samma maträtt blev den inte riktigt lika god, men det blir ju aldrig lika gott som när andra lagat maten. ;) Så här gör man i alla fall:


Baconlindad kycklingfilé
ca. 6-8 kycklingbröstfiléer
ädelost (blåmögelost, typ Aura)
1 förpackning bacon

Skölj och torka kycklingfiléerna. Rada upp dem på en plåt. Skär en skiva av osten och placera på filén. Linda en baconremsa runt. Stek i ugn i ca.175 grader, ca. 45 min.

Under tiden tillreder man en

Bacon-gräddsås
1 paket bacon
ca. ½ l grädde
svartpeppar
citronpeppar
soyasås

Skär bacon i bitar (går faktiskt bäst med en filéringskniv!). Stek dem knapriga i smör. Tillsätt ca.4 dl grädde och peppar. Låt puttra en stund. Fyll på med mera grädde om såsen blir för tjock. Tillsätt en skvätt soya, puttra upp lite till och såsen är klar!

Jag serverade kycklingen och såsen med kokt blomkål. Smarrigt!

torsdag 28 oktober 2010

Talar hon om mej???


Jag råkade hamna på en intressant sida idag - Anna Halléns blogg. Hennes inlägg handlade om att man inte kan äta chokladmoussetårta, cheesecake och grädde med bär och tro att man ska gå ner i vikt, även om det är LCHF. Jag tror hon skrev om mej... Fast å andra sidan äter ju inte jag LCHF för att gå ner i vikt heller, jag äter LCHF för att jag mår så bra av det, är så pigg av det och så det bästa - jag har sluppit mina evinnerliga urinvägsinfektioner! LCHF är ju egentligen inte en diet, det är en livsstil.

Och eftersom jag nu fick lite dåligt samvete över det här med efterrätter ska jag berätta hur min LCHF-väg har varit.
Jag började med GI-metoden 31.8.2007 och gick ner 13 kg på kort tid, men min mage tyckte inte om dieten så jag mådde egentligen inte så bra som jag kunde göra, förstod jag när jag gick över till LCHF 3.8.2008, alltså 11 månader senare. Det var DÅ jag insåg hur BRA man kan må! Efter ett år på fakirmetoden började jag småningom testa lite vad jag kunde äta, och nu känner jag min kropp rätt så bra. Jag äter ALDRIG potatis, pasta, ris, mjöl-bröd eller socker, förutom det som kan finnas i mat när man äter ute. Efterrätt äter jag väldigt sällan, och jag tror att jag rapporterat här varje gång! ;) När jag är på kalas där det finns LCHF-gott att äta så äter jag av det. Jag har suttit på många kalas med bara kaffe också, och det är helt okej det också! Men jag tar ALDRIG, och då är jag helt ärlig, av en vanlig kaka eller tårta! Själv har jag börjat servera solrosknäckebrödet i snacksbitar med ostbricka på kalas och det är väldigt omtyckt, både av LCHF:are och allätare.

Så där, nu har jag lättat mitt hjärta, för som LCHF:are kan man inte gå omkring med dåligt samvete - vem vet hur mycket kolhydrater det finns i sånt! Och så kan jag lugnt tillreda en chokladmoussetårta till sonens 21-årskalas på lördag...

På bild - den senaste chokladmoussetårtan med text av mandelpulver.

tisdag 26 oktober 2010

Jag har en idé...

Jag snubblade över receptet på chokladkorv och återkommer om det när receptet är modifierat! ;)



tisdag 19 oktober 2010

Jag har en plan...


När vi var i Grekland åt jag en maträtt som hette "IMAM" och var det i särklass godaste jag åt under hela resan! Jag har försökt googla på namnet och kommit fram till att det är en turkisk maträtt, men Samos är ju bara ett stenkast (ett långt sådant) från Turkiet, och är, enligt en bekant som bor på Rhodos, ungefär som vår pyttipanna, alltså att man tager vad man haver. (Cajsa Warg är min idol!) Men basen är åtminstone auberginer, lök, tomatkross, olivolja och kryddorna är ungefär som i stifado - nejlika, kryddpeppar och kanelstång. Ovanpå rätten finns en massa fetaost.
Jag har inte ännu testat det här, jag minns smaken ännu av den i Mytilini på Samos och vill inte bli besviken! Fast det är klart, om jag inte testar så hittar jag inte ett bra recept heller!

Stackars katter är tydligen uppfödda på vitt bröd, de åt nämligen brödbitarna herremännen på gubbdagiset slängde åt dem!

lördag 9 oktober 2010

Aldrig för bråttom för en tjejkväll!

Tiden går fort när man har roligt heter det ju, men det är inte därför jag slarvar med bloggandet utan för att dygnet har för lite timmar. Veckan har för lite dagar... Hösten är min absoluta favoritårstid när jag njuter mest och får mest uträttat. Jag får inspiration och blir alldeles full av kreativitet! Det betyder i praktiken att mina bloggläsare blir lidande, men istället får min nyutflyttade son hänga upp nya gardiner, min dotter får snart dra på sig nya benvärmare och en massa brandmän har lärt sig första hjälp. Och så har förstås några TV-serier startat som jag måste följa med, så dit går 4½ timmar i veckan. Så går jag ju på kurs i grekiska också, om än jag hittills inte lärt mej så mycket annat än att säga "jag förstår ingenting" på grekiska... ;) Men NU när mina frallor väntar på att ugnen ska bli varm har jag tid att blogga!
Förra lördagen var det igen min tur att ställa till med en tjejträff, eller egentligen en middag för ett gäng kvinnor i sina bästa år. Jag hade inte tänkt ut något häftigt och nytänkande precis, men det blir gott med gamla recept också!

Menyn blev följande:

Förrätt: Räktoast
Efterrätt: Cheesecake och kaffe


Räktoasten gjorde jag av underdelen av frallorna jag hade bakat, rostade dem, bredde ut vitlökssmör, lade en rejäl klick majonnäs på och sen en hög med räkor. Jag hade citron och citronmeliss att dekorera med.

Egentligen behövdes ingen fyllning i köttet eftersom pepparsåsen gav en stark smak så man inte kände senapsfyllningen.

Cheesecaken glömde jag fotografera, men jag gjorde exakt som det stod i receptet och springformen blev precis full av kaka som sjönk ihop lite efteråt. Jag serverade den med blåbär. Jättegott var det och vi hade förstås en minnesrik tjejkväll!

En slags gåta...

Dagens gåta:

Vilken är en LCHF:ares favoritskådis?



Svar: Kevin Bacon förstås! ;)

tisdag 28 september 2010

Syrrans bröd

Minns ni hur nybakat bröd smakade? Med smör på som smälter in i brödet... Mmmmmm.....
Nu är det möjligt igen! Tack vare min syster Gunilla! Hon är nämligen skicklig. Nu har hon blandat, testat, bakat, ändrat och bakat igen tills hon fått ihop ett helt fantastiskt bröd! Jag hade tidigare skrivit ett inlägg om ett gott formbröd som hon experimenterat fram, men nu har hon faktiskt överträffat sig själv! Hurra för lillasyster!!!

Jag väntar fortfarande på ett godkännande sms, att jag får publicera hennes recept, men jag tror nog att jag får det. Hon kan ju tänka som Pia med solrosknäckebrödet - att hon gör LCHF-världen en tjänst genom att dela med sig av receptet! Hurra för såna tankar!!!



Gunillas frallor (4-5 st)
1 dl mandelmjöl
3 msk BakePro     (alt. inget mandelmjöl men 1½ dl BakePro!)
0,75 msk fiberhusk
2 ägg
2 dl riven ost
1 tsk bakpulver

Blanda ihop mandelmjöl och bakepro, rör i äggen och rör till en jämn smet. Låt svälla en stund, medan du river osten och ser på Idol eller något annat underhållande... Blanda i osten och bakpulvret, rör om, klicka ut i 4 - 5 små fina högar och grädda i 200 gradig varmluftsugn eller 225 gradig vanlig ugn, från att Idol börjar och till första reklampausen, alltså kanske 10 minuter.
Brödet är fantastiskt gott varmt, med smör på.....

Och bara för intresseklubbens anteckningar kan jag berätta att de här heter semlor i Finland! ;)
Och så fick jag sms:et jag väntade på och publicerar härmed receptet. Amen!

söndag 26 september 2010

Kalasvecka


Nu borde jag verkligen uppdatera min blogg! Jag har två år gamla bilder i bildspelet fast jag varit på två resor till, jag har inte fått in mina recept i sidmenyn, jag har slarvat med länkarna... Ajabaja! Kanske det snart kommer såna tråkiga dagar när man inte har något att göra, eller när man helt enkelt bestämmer sig för att städa upp på bloggen! Who knows! ;)

I helgen hade vi kalas igen. Det var min bonusson som fyllde år. Traditionen på hans kalas är äppelpaj, vad annars när man fyller i slutet på september? Fast LCHF:arna fick "nöja" sig med chokladmoussetårta".
Eftersom mitt flickyngel också hade en bjudning i veckan där det serverades äppelpaj ville jag också ha paj den dagen. Man vill ju ändå inte ha chokladmoussetårta varje dag... Faktiskt... Eftersom jag fick "ärva" blåbär av min dotter bestämde jag mej för att slänga ihop en blåbärspaj. Och inte vilken paj som helst heller utan en med gräddfilsröra ovanpå. Vet ni hurudan paj jag menar? Jag var inte så fiffig att jag fotograferade pajen så nu blir det att försöka förklara... Jag utgick från andra, "vanliga", pajrecept och blandade ihop olika recept...

BLÅBÄRSPAJ
botten:
½ dl sukrin
2½ dl mandelmjöl
100 g smör

blåbär

2 dl yoghurt (el. gräddfil)
1 ägg
vaniljpulver
1 tsk sukrin

Sukrin, mandelmjöl och smör nypte jag ihop och kletade ut i en pajform. (Jag misstänker att man kan använda lite mindre mängd smör.) Pajbotten förgräddade jag i 200 grader och lite för länge... Bara tills den får lite färg i kanten, inte tills den är brun och en lukt av bränd paj sprider sig i huset... Bred ut blåbär ovanpå pajbotten. Blanda ihop yoghurt, ägg, vaniljpulver och lite sukrin i en skål och häll sedan ut röra ovanpå blåbären. Sen gräddas pajen i 200 grader ca. 20 minuter. Den här pajen blev faktiskt jättegod, och ännu godare blev den för att jag serverade den med hemlagad vaniljglass!

På bilden ser ni chokladmoussetårtan!

måndag 20 september 2010

En slags kändisfisk


Det är inte varje dag man blir uppringd och tillfrågad om man ställer upp på en intervju i direktsänd TV, men det hände mej! Den finlandssvenska TV-kanalen FST5 har ett morgonprogram, "Min morgon", där man diskuterat media den senaste tiden, och idag skulle bloggar behandlas. Det blev en Skype-intervju och det var skoj att få prova på nånting sånt! Men på de korta minuter jag var med hann jag inte säga mycket, men lite i alla fall. Bl.a. berättade jag att jag följer med min dotters blogg, och hon har ju dessutom så fint bloggnamn - Sveas yngel. Någon närmare presentations behövs knappast! ;)

Den som vill se programmet kan titta här, men jag är tveksam om det funkar utanför Finland... Om ni inte vill se hela programmet kan jag meddela att min medverkan börjar efter 8:ans nyheter, ca. kl. 8:12.

Faktiskt en lite speciell upplevelse det här... =)

Fiskarna på bilden fanns i en keramikaffär på Samos.

torsdag 16 september 2010

Grekisk kycklinggryta på mitt eget vis

När man är två veckor i Grekland är det inte riktigt lika tjusigt att hela tiden gå ut och äta på kvällen. Det är därför vi alltid vill bo i lägenhetshotell, så vi får koka egen mat också! Och det är ju så härligt att sitta på balkongen i mörkret, värmen och ljudet från det grekiska livet och äta.
Eftersom vi ofta åt vår middag väldigt sent, tidigast 21-tiden, för så gör grekerna, åt jag mitt mellanmål 17-tiden. Jag kastade alltså om de två måltiderna, här hemma äter jag min joghurt på kvällen. Och en god bok innehåller inga kolhydrater!

Men tänker jag inte berätta vad den övre bilden föreställer då??? Klart jag ska! Det är ju kycklingbröst i vitvins- och tomatsås! Receptet följer här:
kycklingbröstfiléer
kycklingkrydda
vitt vin
lök
tomatkross
grädde (inte i bildens mat)

Krydda köttet och stek i olja eller smör. Hacka och stek löken. Häll över vitt vin, någon deciliter, blanda i tomatkrosset. Låt puttra tills såsen reducerat och blivit simmig och mysig. Släng i lite örter, t.ex. rosmarin, om du har. Salta och peppra om du vill. Och har du, i motsats till mej när jag var i Grekland, tillgång till grädde blir det inte sämre smak av att man tillsätter någon deciliter av det också! Det testade jag när vi kom hem och tillredde samma mat! ;)

Bacon och promenader

Om man är suge på en riktig "english breakfast" i Grekland är det bara att välja vilken av alla tavernor man vill sätta sig på! Det kan man få nästan var som helst för ungefär 7 €, eller ungefär 65 svenska kronor. Jag brukar föredra mera välstekta ägg men det här var riktigt gott och jag klarade mej i sju timmar på det. Som ni ju förstår överlät jag juicen, brödet, tigerkakan och marmeladen åt de som äter sådant, och tog bara en smörknapp själv att ha på äggen. Yummie!

Och förresten, bacon i Grekland är ju så enorma mot de jag är van med! Men så räckte en förpackning till två måltider också, lunch en dag och frukost nästa morgon inför flygresan hem.

Trots att det blev några Ouzo och kolhydrater fler än rekommenderat under resan har jag lyckats med konststycket att gå ner 1 kg! Det beror antagligen på att jag promenerat och vandrat mycket mycket mera än jag gjort hemma det senaste halvåret. Och så bra, nu är jag taggad att promenera igen, och jag ringde nyss och aktiverade min gympollett!

tisdag 14 september 2010

LCHF och Grekland


Hej på er mina vänner! Nu har det varit en låååång paus, och jag är brunare än jag någonsin varit! Jo, jag har latat mej i Grekland, på ön Samos. Och ett par dagar på ön Patmos. Det var så skönt, men det förstod ni förstås redan... ;)

Och hur är det med kolhydraterna nu då? Tja, jag fick i mej några faktiskt, men inte så att jag helt föll åt fördärvet. Vid några tillfällen måste jag svänga till lite mera "GI-tänkande", men det var nog marginellt. T.ex. åt jag ett par gånger "cheese balls" som förrätt, och det är ost som är panerad i mjöl eller skorpsmulor och sen friterade, så i och med friteringen sänks ju GI-värdet, och eftersom det var osten jag var ute efter så åt jag och var glad. En annan gång var det filodeg på osten, men jag åt den också. Och så hade ju samosgrekerna den vanan att man fick äppel eller melon efter maten, och jag åt faktiskt några tuggor av artighet! Så gör jag aldrig här hemma, alltså äter något av artighet, men där gjorde jag det. Men å andra sidan var det nog fråga om light-artighet, för det handlade om en väldigt lite mängd jag åt. Så kom jag ju ihåg att den grekiska pommes friten brukade vara väldigt god och föll för frestelsen och smakade en pommes frite och kunde konstatera att jag kom ihåg fel - det var ju inte alls gott! Det smakade ingenting! Då var det ju tur att det fanns riktig mat också! Och eftersom vi bodde i apartment kunde vi tillreda egen mat också, och det blev både stekt ägg och bacon ibland. Och den här gången åt jag mer omeletter än jag någonsin ätit tidigare i Grekland! Den godaste åt jag i Kokkari på "Prima Vera", för där var omeletten nästan friterad! Fast sen hade någon fått för sig att man behöver ett stort lass pommes frites med omelett, fast ingen tvingade mej att äta det! (bilden visar just den omeletten.) Och det fanns "cheese and bacon omelette" på alla menyer! Halleluja!

Jag kommer att återkomma med mera mat från Grekland, och naturligtvis också recepten så långt det är möjligt!

torsdag 26 augusti 2010

Knäckebröd


Det var Pia som började. Hon skrev på Facebook att hon skulle baka sesambröd men inte hade sesamfrön så hon tog solrosfrön. Klart jag måste testa! Och efter den dagen har jag inte bakat sesambröd en enda gång. Det är solrosfrön som gäller, solrosfrön och bara solrosfrön. Visserligen är det mera kolhydrater i solrosfrön än i sesamfrön, så om man är på fakirdiet ska man kanske hålla sig till sesamfrön...
Satsen är till en långpanna. Grädda i 225 grader i ca.20-30 minuter. När det är gyllenbrunt och fint tar man ut det ur ugnen, skär det genast i lagom stora bitar, radar upp bitarna på ugnsgallret och låter dem torka lite. Under tiden får ugnen svalna till ca.100 grader. Efter en halvtimme, en timme, tre timmar, ett dygn eller så, sätter man in gallret med brödbitarna i ugnen och placerar t.ex. en grytlapp som stoppare så att ugnsluckan hålls öppen. Torka brödet på detta vis i ca. 1 timme. Testa om brödet är riktigt torrt och ta ut det. Om man nästa dag märker att brödet inte var riktigt torrt, utan verkar segt, tar man en repris av torkningsproceduren! För övrigt är receptet så här:

Solrosbröd
2 msk fiberhusk (eller psyllium)
4 dl skalade solrosfrön (man kan mixa dem till ett grovt mjöl om man vill!)
2 tsk bakpulver
4 dl riven ost
6 ägg

Blanda ihop fiberhusk, solrosfrön och bakpulver. Rör i äggen till en jämn smet. Låt smeten stå och dra medan du river osten. Blanda igen och låt stå och dra en halvtimme eller mer. Bred sedan ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt och "skjuts in i ugnen"!

Nu bakar jag solrosbröd för att torka och ta med på vår greklandsresa... ;)

Oj. Man kanske inte ska grädda brödet i 40 minuter, då är det lite väl mörkt och nästan färdigt torkat... Men lika gott! ;)

Uppdatering: Man kan lämna bort bakpulvret och få ett knäckigare knäckebröd! :)

lördag 21 augusti 2010

Marknadsdags


Den här helgen är den mest speciella helgen på hela året här i min stad! Vi har nämligen haft Finlands största loppmarknad - Juthbacka marknad. Evenemanget startar officiellt på fredag kl.16 och slutar lördag kl.16. I praktiken hade affärerna startat redan på torsdagkväll...

Vi har som tradition att hålla försäljning på marknaden. Nu minns jag inte exakt, men möjligen var detta 7:nde gången. Den andra traditionen vi håller är att vi tillreder vår mat själva på fredagkvällen. Det ska då vara något snabblagat och enkelt, men samtidigt förstås också fantastiskt gott. Då blir det en marknadsgryta! Den går att tillreda i stekpanna också, tror jag, men vi har alltid tillrett den på "muurikka" som det heter på finska, och som vi kallar den också... Nu kan jag absolut inte komma på det svenska namnet! Det är med gasvärme under i alla fall...

Efter middagen blev det mörkt, vi tände ljus och satt och myste och frös i vårt marknadstält!


Men receptet på Marknadsgrytan ska ni ju få! Alla ingredienser är ungefärliga, man gör som Cajsa Warg - man tager vad man haver!

Marknadsgryta
1 rödlök
10 cm purjolök
1 paket bacon
10 skivor medwurst
1 burk champinjoner
grisinnerfilé
kycklingfilé (den här var vitlöksmarinerad)
räkor
saltade jordnötter
svartpeppar
"Chicken & Steak", Santa Marias kryddkvarn
soya
grädde

Lök, purjo, medwurst och bacon hackas så smått man vill ha det. Fräs allt i smör. Lägg undan det t.ex. i en djuptallrik (på "muurikkan" placerar man ut det mot kanten där det är svalare) och fräs sedan champinjoerna. Skär köttet i bitar, inte för små, det ska ju synas att det är kött. Stek lite kött åt gången, annars avger det för mycket köttsaft och blir kokat istället! Ta undan vartefter det är färdigt och sätt i djuptallriken. När allt kött är stekt häller man tillbaka allt ur tallriken. Slå på räkorna, krydda och häll på soyan och grädden. Smaka av!! När du är nöjd med smaken slår du över en näve, eller två, jordnötter och - TADAAA - maten är klar! Då är det bara en marknad som fattas! ;)