Sidor

måndag 30 april 2012

Tallriksmodellen

Valborgsbuffé
Vi har tradition att fira valborgsmässoafton, eller vappen som vi kallar det här, tillsammans med min syster och hennes familj. När det är flera skiftesarbetande inblandade är det knepigt att få det att funka, därför är vi inte så låsta vid datum utan firar när det passar bäst för oss. Därför firade vi vappen i lördags med att inviga grillsäsongen (som ni såg i mitt mobil-inlägg då). Vi var inte alla samlade då så vi räknade till nio personer runt matbordet. Det enda kolhydrataktiga på bordet var en vanlig potatissallad, allt annat var kolhydratfritt!

Tallriksmodellen!
Klart man äter enligt tallriksmodellen - så mycket som ryms på en tallrik! Där finns både älg-, nöt- och griskött, lammbratwurst och chorizo, zucchinisallad, fetaoströra, olivröra, vitlöksbröd och sallad. Vitlöksbrödet bestod den här gången av riven ost, pressad vitlök och uppvispat ägg som fått gratinera i ugnen. Gottigottgott! Det hela sköljdes ner med ett väldigt torrt och väldigt gott vitt vin med  varannan vatten.

Efterrätten
Det var systerdottern som stod för efterrätten. Hon kan det här minsann! Jätte-jätte-jättegott var det! Och antagligen var det också den godaste efterrätten jag ätit någonsin! Fast den har hård konkurrens när jag riktigt tänker efter... Hon hittade i alla fall receptet på nätet och kom inte ihåg var det var, så jag hoppas att de hinner leta i historiken innan den försvinner! Det var i alla fall en mocka-choklad-mousse.

Ha nu en glad valborgsmässoafton alla ni som inte hunnit fira redan!


Dagens suck...

Idag kom en gratistidning på posten. Det var en slags infotidning från vårt sjukvårdsdistrikt och det var verkligen intressant info den här gången. Redan på sidan fyra finns rubriken "LCHF-dieten - hälsosam eller skadlig?". Där nämns LCHF som en riktig modefluga och dieten ifrågasätts om det går att besegra övervikten på detta sätt och om den eventuellt kan vara till mer skada än nytta... Ni får läsa artikeln i sin helhet, det var bara rubriken och förorden jag tog bort.


Det intressant på den lila delen är speciellt den andra personens uttalande - den bästa dieten är att lämna bort delikatesserna! Blir man smal av tråkig mat? Påssoppor är säkert inte ohälsosamma, de är antagligen hopsatta enligt tallriksmodellen...


Och som av en händelse, när man vänder på bladet, hittar man en artikel om hur förträffligt det är med magoperation! Tänk så underbart att få äta igen! 2 dl åt gången... DET låter hälsosamt och framför allt ROLIGT...

lördag 28 april 2012

Nu!

Nu inviger vi grillsäsongen!

Och nu någonting helt annat...

Är det någon som har erfarenhet av LPG-terapi för slemsäcksinflammation i höften (trochanter bursit) ?



torsdag 26 april 2012

Åååhh, vilken soppa!

Det har varit riktigt höstlikt väder här idag, blåsigt, regn och grått, så det passade riktigt bra med en värmande soppa. Och nu råkade det sig inte bättre än att det blev en ovanligt god soppa också! Inte illa alls alltså.


Jag åt en skiva lättrostat valnötsbröd med ost på till soppan och blev riktigt mätt och belåten.

Korvsoppa
kålrot
purjo
grönsaksfond
kryddpeppar
lagerblad
vatten
grädde
paprika
broccoli
korv
auraost

Skär kålrot och purjo i så stora bitar du vill. Häll vatten på så det precis täcker kålroten och purjon. Tillsätt en skvätt grönsaks- eller annan lämplig fond, några kryddpepparkorn och ett lagerblad. Låt koka ca.10-15 minuter. Häll på lite grädde om det blir för lite vätska medan det kokar. Skär lite paprika och ett par broccolibuketter i små bitar. Skär knackkorven, eller annan korv i bitar och sätt i kastrullen. Tillsätt nu så mycket grädde det behövs för att vätskan ska vara mer än innehållet. Det ska ju faktiskt bli en soppa! Sätt i en liten bit auraost, ca. 2 msk, och låt soppan koka tills den är krämig och kålroten är mjuk.

Det här var faktiskt den godaste korvsoppan jag någonsin smakat!

Goda nyheter!



Min stora svaghet för macadamianötter fick en törn i sidan när Lidl slutade sälja sina fantastiskt goda. Sen har jag visserligen hittat i lösvikt men de har inte varit lika goda. Tills nu. Kanske de var otroligt färska och nya, eller så var det bara så länge sen jag ätit dem, men nu köpte jag i lösvikt och äter tillsammans med 70% choklad tills jag inte vill ha mer... Det är en oslagbar kombination!

Bild från Marabou Premiums Facebooksida.

Apropå choklad såg jag att Marabou Premium ger ut en ny smak på sin 70%:iga choklad - kokos!!! Jippii! Den MÅSTE ju vara bra! Tyvärr brukar vi inte få de nya smakerna till Finland så snabbt, men vi har en välförsedd mataffär som vi ska tjata på. (om ca. två veckor finns den att köpa i Sverige.)



Och så en annan god nyhet - min favoritknackkorv har fått högre köttprocent (56% förr) och dessutom slopat fosfaten! Redan tidigare slopade man natriumglutamaten i all korv och pålägg. Hurra, sånt tycker vi om! Detta företag är det jag tidigare skrivit om också eftersom de har en lågkolhydratblogg!

Nu ska jag dricka kaffe och äta lite choklad med nötter. Ikväll blir det korvsoppa!

Ps. Korv med hög kötthalt har en av sönerna döpt till "köttkorv" för att förklara hurudan korv han inte ville ha, för han ville ha "mjölkorv"... Fast det var många år sedan delas korv fortfarande in i dessa två kategorier här hos oss. :)

måndag 23 april 2012

Baconpannkaka


Efter en lunch- och shoppingdag var det så otroligt gott att slänga ihop en baconpannkaka och avnjuta med kokt brysselkål som jag helt enkelt värmde i mikron. Smaskens!

Airams baconpannkaka
50 g smör
3 paket bacon
250 g grynost (keso)
150 g gräddost
8 ägg
1½ dl grädde

Skär smöret i små tärningar och baconet i småbitar och sprid ut på en ugnsplåt. Sätt i 250 gradig ugn och låt puttra tills baconet är knaprigt och smöret bubblar ordentligt. Ta ut plåten ur ugnen.
Skär osten i små tärningar och sprid ut över baconstrimlorna. Vispa lätt ihop äggen, grädden och grynosten och häll över alltihop. Grädda i ugn, fortfarande 250 grader, tills pannkakan är vackert gyllenbrun. Smaskens!



söndag 22 april 2012

Skulle du...

...om du satt på en middag med främmande sällskap, inleda en diskussion med

* äter du sån där kolhydratmat?
* jag tror inte att kolhydrater är bra i längden
* jag skulle aldrig kunna äta som du
* jag skulle aldrig kunna äta bröd/potatis/pasta/ris (välj lämpligt alternativ)
* man klarar sig inte bara på kolhydrater
* tror du på den där dieten, att äta kolhydrater?

Nej, jag tänkte väl det. Men hur kommer det sig att det för kolhydratätare är acceptabelt att säga åt en främmande människa

* äter du sån där fettdiet?
* jag tror inte fett är bra i längden
* jag skulle aldrig kunna äta som du
* jag skulle aldrig kunna vara utan bröd/potatis/pasta/ris (välj lämpligt alternativ)
* man klarar sig inte bara på kolhydrater
* tror du på den där dieten, att äta fett?

Sånt tänker jag på i pausen av "Shutter island"...

Bästa pizzan hittills!

Förgräddad botten

Jag såg så många länkar om Birgitta Höglunds pizzabotten eftersom  den nya restaurangen Primaten (i Uppsala) ska servera pizza gjord på just den botten och insåg att det måste vara något speciellt med den, och det var det! En halloumiost blir 4 dl i rivet tillstånd, så det blev en dubbelsats. Två bottnar fyllde jag  och två åkte i frysen, förgräddade förstås.

Redo för ugnen

Det bästa med pizza är ju att man kan fylla den med vad man vill, och hur mycket man vill. Mina två pizzor fick tomatpuré, skinka, medwurst med vitlök, soltorkad tomat, oliver, mögelost och gräddost.


Var så god!

Oj så gott det blev! Och alldeles lagom stor var pizzan också. Den andra har jag nyss värmt och ätit så nu är jag mätt och belåten igen.


Birgittas pizzabotten , 2 st
2 dl riven Halloumi
1 Ekologiskt Ägg
½ dl Grädde
2 msk Pofiber

Rör samman ingredienserna till pizzadegen. Låt svälla i 10 minuter.
Bred ut till två runda bottnar, ca 1 cm tjocka, på bakplåtspapper. Förgrädda på 250 gr i 10 minuter.


Jag bredde nog ut pizzabottnarna så tunt det gick, så som pizzabotten ska vara!


Den efterlängtade frukosten

Det blev rostat valnötsbröd med Lady Gagas bikini på.


lördag 21 april 2012

Oh, what a mess!

Så har vi då besökt Stormässa 2012. Den var nu inte stor ändå, men i österbottniska mått mätt var den större än de andra mässorna säkert. Jag har inte varit så flitig att besöka mässor tidigare, men en "säkerhetsmässa" (som i arbetssäkerhet och sånt) i Tammerfors för några år sedan var flera gånger större, bara i den ena hallen som jag hann besöka då. Men vi for till den här mässan för att få uppleva böcker, mat och resor. Eller, tja, vi blev erbjudna dem i alla fall.

Vi handlade faktiskt inga böcker på mässan! Inte en enda! Men vi satt och lyssnade på författaren Katarina Harrison Lindbergh som berättade så fängslande om sin bok "Vampyrernas historia" och det var verkligen intressant. Sen började vi rundvandringen.


Paradis-disken!

Den första disken jag hittade där jag kände att jag hörde hemma var den här. De hade ekologiska korvar, ägg, skinka och sånt. Jag shoppade loss där så det stod härliga till!


Halloumi- och fetostar!

Inte långt från den disken kom vi till ost- och olivmontern. Jag lät faktiskt osten vara ifred...


Oliver!

...men inte oliverna...


Smakprov!

Det här var något bland det godaste jag smakat! Oliverna var blandade med soltorkad tomat, vitlök, olivolja och säkert något annat också. Halloumin hade de grillat riktigt lätt. Eller stekt... Så hällde de någon balsamicosås på som var ganska tjock och säkert innehöll socker...


Dagens fångst!

Nöjda och belåtna kom vi hem med en tung väska med ätbara mässprodukter. De långa smala korvarna är lammbratwurst utan tillsatsämnen, den tjocka är salami av highland-kor. Äggen är ekologiska och oliverna grekiska.


Halleluja-rulle!

Den här rullen är gjord av sidfläsk, och rökt, och SÅ god! Jag ser framemot frukosten imorgon med nybakat valnötsbröd och så den här rullen... *suck*

Som ni ser är jag alldeles nöjd med dagen.

Oscarschnitzel on the road

Vi begav oss iväg till Stormässa i Botniahallen och stannade till på vägen för att äta. Jag beställde Oscarschnitzel utan panering, det var inget problem med det. När jag inte ville ha potatis frågade den trevliga unga damen om jag ville ha stekta grönsaker istället, och det ville jag förstås! Naturligtvis var det en hel drös med kokta babymorötter också, men det mesta av de stekta grönsakerna gömmer sig under köttet och såsen. Det var perfekt stekta zucchinibitar och paprika. Behöver jag säga att det var jättegott? (det betyder inte att jag inte skulle laga min egen bearnaisesås imorgon...)


fredag 20 april 2012

Fredagsmys

Hur firar du en mysig kväll?


Äntligen helg!

Det är sällan fredag är SÅ välkommen som denna fredag! Det har varit en ovanligt fullbokad vecka med alla möjliga möten och mycket jobb. Jag har ätit både äckligt och gott, och det värsta var att det var det äckliga jag var tvungen att betala för! Nu har jag ätit kycklingvingar med majonnäs och med broccoli med smör och är lagom mätt och belåten. Som efterrätt smuttar jag på ett glas väldigt torrt och gott vitt vin som jag fick av bonussonen när jag fyllde år. Han visste nog hurdant vin jag vill ha!

Har jag något att säga om någon måltid då? Egentligen inte. Eller jo. Jag syndade idag. Det blev vårrullar från torget (fotobevis ser ni här bredvid i Instagram-flödet). Det är ju det jag syndar med när jag syndar... Jag får ju äta rätt nu istället. Bättre äta fel ibland än dåligt hela tiden!

Eftersom jag inte ens tagit ett enda matfoto för bloggen sen frittatan så får ni se glimtar av min matpåsk. Hela påsken var ju grekiskinspirerad med både grekisk sallad och medelhavsmuffinsbrödet.

Grekisk sallad med grekisk fetaost och grekiska oliver.

Ser tråkigare ut än de är.
Imorgon ska vi på Stormässa där det ska finnas inslag med mat, resor och böcker, bland annat. Det ska ni få läsa mer om sen!

tisdag 17 april 2012

Frittata-lunch

Jag minns hur svårt det var att tänka ut dagsmenyn när jag hade börjat med LCHF. Jag tyckte att jag hela tiden tänkte på vad jag ska tillreda nästa måltid. Och det gjorde jag säkert. Det var ju faktiskt svårt. Som när man flyttade hemifrån och skulle börja laga mat hela tiden. Småningom börjar det i alla fall bli en slags rutin på det hela, både för LCHF:are och nyss utflugna ungdomar. Numera tänker jag egentligen inte speciellt mycket på vad jag ska ha för lunch, förrän det börjar bli dags för lunch. Igår lovade jag dottern att hon får stanna till här och luncha när hon ändå hade vägarna förbi. Fast jag visste inte vad jag skulle bjuda på...

Idag klarnade det, jag skulle bjuda på frittata, en italiensk modell av omelett. Ägg och grädde fanns förstås i kylskåpet, och bacon, ost och kokt broccoli. Något annat behövs ju inte. Först vred jag på värmen i ugnen, 200 grader. Jag hackade bacon till små bitar som jag fräste i stekpannan. Under tiden blandade jag omelettsmeten och rev osten. Jag hittade pepparmedwurst också som gärna ville vara med och leka. Jag blandade 6 ägg och 6 msk grädde och kryddade med paprikapulver och lite vitpeppar. Saltet skippade jag eftersom de övriga ingredienserna var så salta. Äggsmeten hällde jag i stekpannan och rörde om i början. När omeletten började ta ihop hällde jag på bacon och placerade ut broccolin och medwursten. Jag råkade ha cheddarost den här gången så den rev jag och strödde över. Nu var det klart att sätta i ugnen! Där fick den stå i 200 grader i ca.15 minuter. Då var den fluffig och fin. Tyvärr är frittatan som en sufflé, efter en stund på bordet sjunker den ner med hälften, så man borde ju ha gästerna vid bordet när man tar den ur ugnen. Det hade inte jag, men jag höll faktiskt på att svälta ihjäl så jag åt och dottern åt när hon kom en stund senare, och då var nog frittatan lika god ännu.

Det kanske viktigaste när man tillreder en frittata är att man har en gjutjärnsstekpanna eller annan stekpanna som tål ugnsvärme! Är det trähandtag på gjutjärnsstekpannan funkar det inte heller. 

OBS! Gjutjärnsstekpanna!!

Klart för ugnen!

Är förvillande likt en pannpizza

Frittata och grynost

måndag 16 april 2012

Vårkänslor!

Visst är det vår!

Restmat!
Mitt vanliga promenadstråk har inte riktigt det rätta promenadföret än så idag när jag äntligen grävde fram gångstavarna ur snön (nåja, kanske inte bokstavligen) var det att ta bilvägen ner till sjön, och inget illa med det eftersom den vägen är något längre än min väg. Det var svettigt men skönt att friska upp sig lite med sjöluft och efter dryga 10 kilometerspromenaden var jag lagom hungrig. Jag hade druckit min äggmjölk med kakao i som vanligt så jag klarade mej bra, men jag är inte så van med motionen längre tydligen...
Som tur var hade jag fänkålsgratäng och kyckling kvar från helgen så jag slängde in maten i ugnen på uppvärmning och så hade jag tid att duscha och klä mej precis tills maten var varm. Och nog var det gott med en gräddig och ostig måltid då!

Den här gången hade jag testat med att ha parmesan- och cheddarost på fänkålsgratängen och det var inte fy skam det heller!

Det var soldis på eftermiddagen, lagom till min kaffepaus, så jag passade på att sitta en stund i solen då. Soleksem och soldis passar bra ihop nämligen. Och då när jag satt där, i solen med en kaffemugg i en hand och en bit chokladpaj i den andra, var det verkligen synd att jag inte kunde fota mej själv! Men ni får använda er fantasi om hur jag njöt! ;)

Dagens antiklimax...

Jag läste om de nya "forskningsrönen" i morse men blev så trött så jag tänkte att jag inte orkar skriva om struntpratet, men när jag såg att kostdoktorn skrev om det fick jag lite mer energi! (Eller så berodde energin på den drygt 10 kilometer långa stavpromenaden ner till sjön på förmiddagen.)

Hoppas ni kan läsa vad det står i artikeln, jag tyckte inte den var värd att scannas så ni får nöja er med foton, eller så läser ni hela artikeln via kostdoktorns länkar, men där är det google-translate som översatt från finska och har ett väldigt dåligt språk förstås.

Undrar varför jag kommer att tänka på en av böckerna jag har på gång just nu - Forskningsfusket...



söndag 15 april 2012

Kallblodigt mordförsök!


Mitt på sidan sker mordet. Myten dödas kallblodigt - hjärnan behöver inte kolhydrater!

Men hur många gånger ska det behöva upprepas innan myten är helt död? För den är seg...

Ny bristvara - sukrin!


Det har varit både smör- och äggbrist hittills i år, och nu verkar nästa brist ha tagit över - sukrinbrist!

lördag 14 april 2012

Rulltårta??


Nej, det är ingen rulltårta. Jag måste ju testa zucchinigratängen med getost som jag skrev om nyligen.
Jag köpte den enda getosten, chèvrén som fanns i affären och den har en väldigt stark getsmjölkssmak, men det kanske alla getostar har? Jag följde receptet ganska bra, förutom det där med "3 msk riven parmesanost", för det är detsamma som "lite ost" och det begreppet finns ju inte i min värld så jag hade på massor av ost! Både parmesan och gräddost. Det blev en riktigt god och mättande gratäng som duger bra att äta som den är, eller tillsammans med något som passar med getosten.


Hållbarhetstest

Idag är valnötsbrödet 7 dagar gammalt. Det har förvarats i en tät plastpåse i en brödlåda, skyddad mot ljus alltså, och är saftigt och fullt ätbart än! Kul!





Edit 16/4: Idag börjar brödet ändra lukt lite, men inget mögel syns än!

Boktips

Medan kycklingen svettas i ugnen sitter jag och läser den nyaste LCHF-boken. Visserligen är jag inte hårdtränare och behöver läsa boken för den skull, men den innehåller mycket grundläggande fakta som tåls att läsa om och om igen för att inte glömma hur det var, för det är ju faktiskt rätt invecklat och mycket att hålla reda på.

Nu sprids doften av rosmarin och magsäcken gör sig påmind...



fredag 13 april 2012

Tacolåda

Min fantasi och tankeförmåga var på exakt samma nivå i morse när jag skulle helghandla, d.v.s. på noll... Jag kom inte på en enda maträtt! Eftersom jag hade sällskap av min syster där i affären frågade jag vad de skulle äta ikväll, och så härmade jag henne helt enkelt! Eftersom jag inte själv tillrett den här maten förr var det väldigt praktiskt att ha med sig ett gående recept. Hon i sin tur har fått receptet av den gemensamma väninna vi lunchade med idag, därför får maträtten heta -

Marias tacolåda.
4 dl créme fraiche
200 g Philadelphiaost
800 g köttfärs
2 påsar tacokrydda (jag orkade inte blanda egen)
paprika
ost
Blanda créme fraiche med Philadelphiaosten och bred ut i en ganska stor ugnsform. Stek köttet enligt anvisningar på kryddmixen. Fördela köttet jämnt ovanpå ostblandningen. Skär paprika i strimlor och sprid över köttet. Riv rejält med ost och gratinera en stund i ugnen, ca.200°, bara tills osten smält. Servera med det du tycker att man ska ha en tex mex-kväll.

Chokladpaj



Det godaste jag ätit i form av LCHF-bakverk är nog Marianns chokladpaj! Receptet finns i hennes receptbok och jag har bakat den två gånger nu. (Jag väntade med att ge er receptet eftersom den inte funnits att hitta på internet, men nu kan man googla receptet så nu får ni det.)

Marianns chokladpaj (10-12 bitar)

Pajbotten
125 gram osaltat smör
2 ägg
3 msk sötrix flor och 1/4 krm stevia
1½ dl kokosnötsmjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver

Fyllning
100 gram choklad, minst 70%
2 ägg
300 gram cream cheese (Philadelphiaost)

Smält smöret, vispa ägg och socker riktigt pösigt, tillsätt smöret i äggsmeten.
Blanda alla torra ingredienser ochblanda ihop allt till en deg.
Tryck ut degen i en pajform eller springform 21-24 cm i diameter. (Min nya fina springform är 21 cm)

Smält chokladen i vattenbad (eller på upptiningseffekten i mikron som jag gjorde), vispa ihop ägg och Philadelphiaosten till en jämn smet.Blanda i chokladen.
Häll fyllningen i pajskalet och grädda i 175 grader ca 30 minuter.
Fyllningen ska ha stannat, då är den klar. Mariann rekommenderar att man serverar den ljummen med passionsfrukt och vispad grädde, men jag tyckte den var godast att äta som den var, kylskåpskall, och den blir bara godare för var dag man har den i kylskåpet!

Nu ska jag ta min chokladpaj och hasta iväg på lunch till min syster och en annan väninna!







torsdag 12 april 2012

Vaddå forskningsfusk?

Vi har väldigt bra service på vårt bibliotek. För kanske knappt två veckor sedan gav jag ett inköpsförslag åt dem och häromdagen fick jag meddelande om att boken nu är reserverad åt mej! Undrar om boken är en sån man blir mörkrädd av...


tisdag 10 april 2012

Mmmmums!

Hurraaa för rostat valnötsbröd!



Jag hittade det här inlägget som utkast! Det funkar inte alltid som man vill när man ska blogga från telefon...

Dagens tips!


Vi har väl alla varit med om att få ett anfall av bakningsiver och genast tagit itu med skovet bara för att inse att det ska vara rumsvarmt smör och du som just tog smöret ur kylskåpet... Då känner man riktigt hur inspirationen smälter och rinner iväg. Men det behöver den inte göra! Istället tar man osthyveln, ställer en skål på hushållsvågen och hyvlar så mycket man behöver! Nu behöver du inte vänta så länge innan smöret är mjukt och behandlingsbart. Man hinner knappt blogga om det...

Här är det ett obestämbart flygfä som vaktar smöret. Som ni ser har påskgräset växt så det knakat och börjar vara redo för höbärgning.

Och mitt smör då, vad ska det bli? Jo, jag åt upp den sista pashan igår, och jag har faktiskt en ask kvarg kvar så nu tar jag och rör ihop en halv sats så får jag och sonen gotta oss en stund till.

måndag 9 april 2012

Grekisk meze



När jag äntligen kommer igång med att blogga från telefon så börjar mina foton uppföra sig märkligt. Det beror antagligen på att jag börjat med Instagram (som twitter men med foton, så den som har en androidtelefon och vill följa mej på Instagram så heter jag Kikamarika där.) Jag får ta itu med telefonkameran en annan dag.

Men det var ju en helt annan sak jag skulle berätta! 

Vi var på en grekisk påskfest igår! Nähä? På riktigt? Grekiskt? Vi? ;) Jooo, vår lilla grupp som försöker lära oss grekiska, vi har lärt oss jättemycket om grekisk matlagning, men språket är ännu ett problem... Men vi har jätteroligt och trivs så bra tillsammans, och så äter vi så gott, så vad spelar det då för roll att vi inte lär oss så mycket grekiska... ;) 

Som vanligt hade vi knytkalas. Jag hade tagit med valnötsbrödet som blev uppskattat av alla. Det var ju kul! Och så på bilden har vi uppe t.v., bredvid brödet, en melitzanosalata, sen en tzatziki, örtmarinerade vitlöksklyftor (som jag lovat er receptet på!), det bruna är tapenade, sen en jättegod ugnsbakad fetaost och sist det grön, en underbart god ruccolakräm som lär vara ett recept av Ernst Kirchsteiger. Nu är det bara att testa själv!

söndag 8 april 2012

Valnötsbröd




Egentligen skulle jag baka solrosbrödet som fanns i senaste "LCHF-magasin" men såg att receptet var från lchfgourmet.se och måste förstås dit och titta och föll istället pladask för valnötsbrödet istället. Nu är brödet avsmakat och verkligen godkänt!


Valnötsbröd
12 stora ägg
50g smält smör
1,5 dl kokosnötsmjöl
3 msk fiberhusk
1 msk bakpulver
1 tsk salt
1 dl fibrex flingor
2 dl valnötter

Vispa äggen poröst med elvisp och häll i det smälta smöret. Blanda alla torra ingredienserna i en bunke, blanda sedan väl i smeten. Låt degen svälla minst 15 min.
Stjälp upp degen på bakbord, se till att fukta underlaget med vatten. Blöt händerna riktigt med vatten och forma degen till ett bröd.
Lägg brödet på plåt med bakplåtspapper. Om du vill kan du dekorera brödet med några snitt.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 40-45 minuter.
Pudra brödet med lite kokosmjöl när det är klart!

lördag 7 april 2012

Snart snart


Ni kommer väl ihåg tävlingen och kollar här bredvid om det är just du som är besökare nr.100000!?!
Ett litet pris väntar så lämna en hälsning.


Så här fina ägg hade vi med oss hem från vår grekiska påskpysselkväll igår. De gröna och röda är färgade med en speciell färg från Grekland, de orange har kokat i aluminiumfolie inlindade i lökskal.

Nu är det dags att börja förbereda stifadon!