Sidor

måndag 31 oktober 2011

Kalashelg

Det blev en riktig kalashelg det här. Fredagkväll var faktiskt en riktig hemmakväll med Idol, ett glas vin och lite nötter. Det var det som kallas lugnet före stormen...
På lördag åkte vi iväg för att fira en nära väns 50-årsdag. Det blev en gräddig fisksoppa med kaffe och pannacotta som efterrätt, gott och mättande. Där fanns visserligen både potatis och morot i soppan men jag är så stor flicka nu att jag får välja själv vad jag äter och inte äter så då lämnade dessa kvar på tallriken. Jag blev mätt ändå. Senare på kvällen serverades nachos i ugn. Där var det enkelt att sortera ur kött, ost och guaccamole, Och visst, det kom ett par tre nachos med också, som helgens synd. En helkväll blev det och vi hann hem lagom tills vintertiden började!

Så igår var det dags för kalas hemma. Det var äldre sonen som blev 22 och naturligtvis skulle ha lite bjudning. Av de 16 pers. som uppvaktade fanns inte mindre än fem LCHF:are! Jag har länge vela ha cheesecake så nu slog jag till med en sån och serverade med hallon och blåbär (som kokat upp för att undvika salmonella från hallonen). Vispad grädde till och det var klart att avnjutas.
Den andra stora LCHF-satsningen var cookies, som för övrigt blev mycket bättre den här gången, men jag vet inte vad jag gjorde annorlunda...

Nötter och choklad i nya loppisfyndet
Det enklaste man kan bjuda på måste ju ändå vara choklad och nötter. Det krävs ju noll förberedelser! Det bästa  var ju att jag hade fyndat ett fyrdelat glasfat på loppis för 2:50 € nyligen och använde det förstås nu. Chokladen är Fazers chilichoklad och Marabou Premiums choklad med havssalt och pekan.

Ostbricka och snacks
Ett väldigt uppskattat inslag på alla kalas har ostbrickan varit. Den vill alla ha av, både LCHF:are och andra. Snacksfatet i bakgrunden innehåller fr.v. fru Tallunds knäckebröd, solrosknäckebröd och kolhydrat-Tuc. Under kalasets gång fick jag fylla på av de hembakta bröden medan Tuc finns kvar än idag! Kloka människor på våra kalas!

LCHF (i bakgrunden det onämnbara)
På lilla blå-vita-fatet finns cookiesen. I skålarna bär och grädde, på blåa fatet cheesecake och så nöt-chokladfatet igen. På våningsfatet finns bara onämnbara kolhydratstinna sockerbomber...

Cheesecake som kvällsmål ikväll
Cheesecaken finns kvar än, och är lika god än, nej, kanske godare! Det var så gott med en bit här nu ikväll. Receptet har jag hittat på LCHF-forum men ska återge det här nu för att jag tycker den sidan ser så tråkig ut!

Cheesecake
200 g mandelmjöl
150 g smält smör
2 gnuttor sukrin, en gnutta i botten och en i fyllningen
3 dl grädde
3 ägg
300 g Philadelphiaost
ca.1 tsk vaniljpulver

Smält smöret och blanda i mandelmjölet. Söta eventuellt med lite sukrin. Sätt bakplåtspapper på bottenplattan till en springform, sätt fast ringen så pappret kläms fast. Bred ut mandelmjöl-smör-blandningen. Grädda i 200 grader ca.10 minuter. Ta ut och ställ åt sidan så kakbotten svalnar lite.
Vispa ägg, grädde, Philadelphiaost, vaniljpulvret och en gnutta sukrin. Vispa ordentligt. Häll fyllningen på mandelbotten och grädda i 200 grader ca. 30 minuter. Låt svalna innan serveringen, serveras gärna kall.




torsdag 27 oktober 2011

Dagens fisklektion

Rensade kutular
Smörstekta och gyllenbruna
Ibland har man tur, som när syster Yster ringer och undrar om vi vill ha fisk. Klart vi vill! Det är tydligen högsäsong för "kutulan" nu. Jag visste faktiskt inte riktigt vad det är för fisk så idag tog jag reda på av en som i flera dagar talat om hur många kilon "kutul" han fått i sina fisknät. Kutul är ett annat (österbottniskt?) namn på små siklöjor som är fångade i havet. När man fångar samma fisk i insjöar är den mycket mindre och kallas "muikkor". Här kan ni läsa mer, och notera speciellt den sista raden!

Kutulan rensade jag förstås först, med kniv. Sen saltade jag dem lite inuti och så stekte jag dem i massor av smör, och de blev så fantastiskt goda!!! Där ser man, panering är ett överskattat ord!

Dagens finskalektion


Jag var förstås tvungen att testa Valios Eko-smör när jag nu hittade det i affären. Det var dyrt jämfört med vanligt smör, men faktiskt så var det ju godare också! Jag vårdar det ömt, använder det bara på LCHF-brödet eller klickvis i maten, och jag njuter av det!

Finskalektion 1
Luomu = ekologisk, alltså en eko-produkt
voi = smör
uutuus = nyhet

Apropå smör, ja, nu var smöret slut i "min" butik också! Laktos-smör fanns, men det vill jag inte ha.

måndag 24 oktober 2011

Hotellweekend

Utsikt från hotellrummet.

I helgen när ni för ovanlighetens skull fick så många nya inlägg här hade jag inte alls tid att blogga! Jag hade ju plötsligt upptäckt att jag kan tidsinställa mina inlägg jag också, så som min dotter brukar göra ibland, så i fredags skrev jag och så åkte jag bort! Jag åkte ända ner till södra delen av vårt land, till Pargas, där jag bodde på hotell två nätter. Två nätter på hotell betyder två hotellfrukostar, och dem såg jag fram emot! Så betydde det också två luncher, men dem såg jag inte alls fram emot. Man vet aldrig vad som serveras, det kunde ju ha varit ärtsoppa eller nåt... Och på lördag skulle vi få äta en festmåltid som kunde vara vad som helst också. Jag var alltså inte helt lugn. Så här gick det -

När jag packade inför min hotellweekend tog jag för säkerhets skull med en burk kokosfett, två avokadon, en påse nötter och choklad. Jag tänkte som så, att bara jag fick äta en rejäl frukost kunde jag fylla på med avokado och kokosfett sen. Nötterna hade jag som mellanmål i bussen. Den första överraskningen kom när vi sent på fredagkväll anlände till hotellet och de hade serverat kvällsté och -smörgåsmat. Jag lassade upp ost-, skink- och medwurstskivor, gurka och tomat och sköljde ner härligheten med té. Mätt och belåten sov jag gott hela natten.

Lördagmorgon började med kokt ägg, ost- och medwurstskivor och ett lass med knaperstekt bacon! Kaffe med mjölk fick duga i brist på grädde. När det var dags för lunch var jag ännu inte hungrig, men eftersom det var länge till festmåltiden var det bara att äta. Det var en positiv överraskning att lunchen bestod av buffét så man själv kunde välja och plocka! Hurra! Sånt tycker vi om! Det fanns ett bra salladsbord också med bl.a. fetaost, oliver, coleslaw (med morötter), och en grisfilé med sås fick duga fast det inte syntes något fett och såsen var mjölredd. Jag kunde inte ens ta mera fett i form av salladsdressing eller smör, för någon dressing fanns inte, och Flora är inte meningen att ha som mat! Och vet ni, jag var mätt ända till kvällen! Men då, kl.19 när det var dags för festmiddag, DÅ var jag hungrig! Och ännu hungrigare blev jag när jag såg vad som serverades! Jag har inte ens i min vildaste fantasi sett ett sådant förrättsbord som då! Där fanns fisk i alla tänkbara former! Eller, om vi börjar från början - sallad, räksallad, gubbröra, kokta ägghalvor med kaviar, gravad lax, kallrökt lax, varmrökt lax (har jag sagt att jag älskar lax?), två sorters sillar, två sorters strömmingsinläggningar och sist men inte minst - sikrom med smetana och rödlök! Det var rena fiskhimlen! Och då hade jag lämnat bort potatissalladen och rostbiffen... Varmrätten har jag inte så bra uppfattning om eftersom jag dissade den! Det var nog någon grisfilé med en mörk sås och ugnsstekta grönsaker, men vem bryr sig om sånt när det finns en fiskbuffé som heter duga! Det hela sköljdes ner med vatten och vitt vin.

På söndagen var förvåningen stor att jag var hungrig igen. Vem hade räknat med det!? Det blev igen en baconfrukost. Lunchen bestod av ett lika rikligt salladsbord igen och vedrökt kycklingbröst med BBQ-sås. Rökt kyckling var intressant, fast det var nog en sockerlag den där BBQ-såsen...

Tja, det var min lilla helg i Pargas och om maten på hotell.

lördag 22 oktober 2011

Ooops, vad hände här??



Om jag ska vara riktigt ärlig så ser ju det här inte ut som en delikat måltid. Det ser mera ut som "vad är det som har hänt"... Men varen icke förskräckta, det var jättegott! Den ljusgröna trasselsudden är zucchinitagliatelle, den bruna bajshögen upp till vänster är inälvorna från zucchinin! Jag hyvlade hela zucchinin ända in till kärnsträngen, den delade jag i fyra "pinnar" och stekte tillsammans med fakirbiffarna! Helt bra, de såg ut som stekt banan, smakade inte så mycket men var helt okej. Fakirbiffar ja, den jag åt gömmer sig under kantarellsåsen! Så visst blev jag mätt igen en gång!

Äta ute, igen en gång


När jag äter ute räknar jag inte med att jag får en helt kolhydratfri lunch. Men jag gör mitt bästa för att den ska bli det. Den här lunchen åt jag på en av mina jobbluncher. Jag beställde oxbiff med pepparsås utan potatis. Damen i kassen undrade om jag ville ha mera grönsaker istället och det tyckte jag. Fast jag ville ju inte ha morot... Fast det sa jag ju inte... Men en grillad tomat var ju helt okej! Och visst blev jag mätt av den väldigt peppriga såsen och det medelstekta köttet, fastän såsen förstås var mjölredd. Dessutom ingick ju salladsbuffé före! Nöjd och glad igen en gång!

fredag 21 oktober 2011

Lax på menyn



Jag har nyligen berättat att jag tycker om kall kyckling, och nu ska det handla om kall lax! Ni borde känna till redan att jag älskar lax, kunde äta lax varje dag, och vad är väl mera praktiskt då än att jag också älskar kall lax! En ugnsstekt laxfilé med gräddsås är otroligt läcker kylskåpskall. T.ex. då i en sallad som här. Det här är dessutom min jobblunch.


Trots att jag själv kan äta laxen på enklast möjliga sätt vill ju männen i mitt liv ha mera variation på laxen. Då måste jag ju tänka till och fixa lite extra ibland, så uppskattar de den enkla varianten sen igen!
Här har jag en laxfilé som fått ett täcke av vitlöksfärskost, räkor och dill. Såsen består av kräftfond, citronpeppar och grädde. Hela härligheten fick steka ca.30 minuter i ugnen i 200 grader. Inte alls illa, men jag föredrar ändå en filé med bara citronpeppar på, badande i en sås av grädde, soyasås och citronpeppar.



Hamstring pågår!

Kris vare här!

Kossorna har gått i strejk! Eller? Nu är det ett faktum att vi också har smörbrist! Det var i ett av grannstadens större köpcentrum jag hittade denna lapp, som liksom bara av en händelse råkat placerats ovanpå Flora-paketen! Varför inte på den tomma hyllplatsen där smöret fattades??? Det fanns visserligen både laktosfattigt och osaltat smör att köpas men jag behöll mitt lugn och köpte inte ens Flora. Jag satsade på ett besök i min egen mataffär nästa dag istället, och DÄR fanns minsann smör! Massor! Och dessutom mycket billigare! Bara för säkerhets skull bunkrade jag upp, trots att jag redan hade fyra paket i kylskåpet. Blir det bearnaisesås en dag går det ju ändå åt nästan ett helt paket, så det är bra att ha, skit att vara utan! Och nog tror jag att smöret hinner ta slut före februari som är bäst-före-datum... 

Mitt smörförråd


Hmmm... Så konstigt det här inlägget ser ut!? Kan det vara smörbrist?

torsdag 20 oktober 2011

Det blev en moussaka!

Det var en gång en dag när mattanten hade ett paket köttfärs och inte visste vad hon skulle tillreda. Så kom hon på att hon faktiskt hade en aubergine också, och en hel parmesanost, och då börjar det redan lukta moussaka! Här berättat mattanten själv hur det gick till...

Jag stekte köttfärsen, glömde löken men tog en massa lökpulver istället. Pressade i en stor vitlöksklyfta och hällde på passerade tomater, en hel burk, och 2 dl grädde. Jag kryddade med svart- och vitpeppar, salt och oregano och lät det puttra en god stund i stekpannan. Under tiden skivade jag en aubergine i 2-3 millimeter tjocka skivor som jag stekte helt lätt i olivolja. Så varvade jag köttfärs och aubergine i en ugnsform och toppade med massor av riven parmesanost och lade in hela härligheten i 200gradig ugn lite för länge. 25 - 30 minuter hade räckt bra, men jag glömde bort tiden och lät den stå där i 40 minuter... Men ingen skada skedd, den blev bara lite välgräddad och solbränd... Men god vad den, jättegod! Jag åt den tillsammans med broccoli och créme fraiche. 

Osten falle ner

Tur att det är insidan som räknas!

Perfekt i lunchlådan!

Min egen moussaka
1 aubergine (hade inte fler)
olivolja
400 g köttfärs
lök eller lökpulver
370 g passerade tomater (eller en burk, men min råkade vara i den storleken)
2 dl grädde
1 vitlöksklyfta (den var jättestor)
svart- och vitpeppar
oregano
salt
parmesan (eller annan trevlig ost)

Fräs köttfärsen, krydda, häll på tomat och grädde. Låt puttra ca.10 min. Skiva auberginen och stek skivorna lätt i olivolja. Varva sås och aubergine. Riv ost över och gratinera i ugn ca.30 minuter i 200 grader.


onsdag 19 oktober 2011

Smöret igen

Nu står det i våra finlandssvenska tidningar om smörkris och höjda smörpriser nästan varje dag, och märk väl, det är p.g.a. oss! Det står uttryckligen så i dagens tidning:
Orsaken till att försäljningen av animaliska fetter ökat sammanfattas i fyra bokstäver: LCHF.
Men en sådan beskyllning kan jag lätt ta, det är ju faktiskt tack vare oss LCHF:are som folk börjat äta smör!

måndag 17 oktober 2011

Nu är den här!


Det är inte länge sedan jag skrev om smörsituationen i Sverige och skröt över våra kossor. Nu får jag äta upp det, för nu är det smörbrist här också! Det blir till att lagra fett nu, i kylskåpet alltså. Men som jag redan skrev, det är ju bara att fixa eget smör då!


Förresten, jag kom att tänka på hur det var med smöret för kanske 20-30 år sedan. Då åkte vi österbottningar med Vasabåtarna till Umeå, eller körde upp till Haparanda, för att besöka "Hamstermarket" och köpa det billiga svenska smöret! Det fanns de som kom hem med väskorna fulla!

Receptbokskonst


Jag gav bort en kokbok idag, till min dotter som bestämt sig för GI fr.o.m. idag. Den boken råkade vara full av handskrivna recept på alla tomma sidor, närmare bestämt sju sidor! Det blev att scanna in recepten och spara dem i datorns receptmapp istället. Jag tycker faktiskt att handskrivna recept är fina, charmiga. Och när man använt en kokbok i åratal är den full av... tja, patina? Då är det ännu charmigare och mera levande att fånga med scannern, som idag när det föll ut smulor och konstigheter ur kokboken när den placerades i scannern...

Har ni tänkt på att det närmar sig jul?! Ifjol var jag jättesen med mina julrecept så jag tänkte börja tidigare iår, och det gjorde jag ju i och med pepparkaksbrödet! Men å andra sidan har ni ju fler julrecept nu än ni hade ifjol. ;) Det här receptet på chokladbollar har jag nog haft här tidigare också, men då såg det inte så här fint ut, men då fanns bild på bollarna istället!

lördag 15 oktober 2011

I höstsolens sken


En vacker höstdag och hela dagsprogrammet ligger efter p.g.a. en sällsynt sovmorgon, då är det bra att ha mat i kylskåpet att bara värma upp! Jag tillverkade en tacougnsomelett i torsdags, bara för att vi skulle ha lunchmat till fredagen. Tacougnsomelett hör till en av mina absoluta favoriter och jag gör alltid en dubbelsats, alltså på 8 ägg. Den här gången hade jag lite mer ost än vanligt på omeletten, både mozzarella och parmesan, förutom vanlig gräddost, eftersom det blivit över från tortillaskvällen i söndags. En bit gurka, en tomat, en paprikabit och lite oliver fick samsas under olivolja bredvid omeletten. Och jag kan berätta att jag verkligen hade överskattat min hunger och fick lämna lite av maten. Apropå det, ni vet väl att det inte alls är som man lärde sig när man var liten - att man skulle äta upp all mat man hade tagit. Jag har lärt mina barn att man äter tills man är mätt och så lämnar man resten! Bättre att kasta maten än att vräka den i sig för att sen må illa eller småningom få all extramat runt midjan!

torsdag 13 oktober 2011

Varning för julstämning!!!!


10 stora och en liten av en sats blev det

Smör och ost på... mmmmm....

Klicka på bilden så blir den större!
Nu måste jag nog skriva ett inlägg med en hand, eller riskera att få smält smör mellan och på tangenterna! Ni som är med på Facebook, ni ska verkligen gå med i LCHF-grupperna som finns där! Man får så bra idéer, tips och recept! T.ex. läste jag för knappt en timme sedan om pepparkaksbröd, och nu har jag redan hunnit äta två såna! Med smör och ost på... Nam nam... Det var farligt nära att jag hade börjat vissla "Bjällerklang" också, men det kan man ju inte när man äter! Praktiskt! Nu doftar det jul, jul, strålande jul och jag tror att jag måste gå och vattna granen...

För en gångs skull ska jag ge er en bild på hur mina recept kan se ut numera när min skrivare inte fungerar, Jag köpte istället en fin mapp att samla mina recept i, och faktiskt så blir det inte så många "onödiga" recept på det sättet. Det är ju ändå såååå jobbigt att skriva för hand. Eller kan ni ens läsa det??

onsdag 12 oktober 2011

Teatertortillas

Min tortilla
Efter söndagslunchen hann vi slänga i oss en eftermiddagskaffe innan vi fick ställa oss iväg på en teater här i vår egen lilla stad. Det var det lokala teatergänget Jutbacka teater som framförde sin oerhört roande pjäs "Snövit och sju bröder", Efter teatern samlade jag ihop barnen för en tortillakväll. Den stora missen för kvällen var nog att jag hade glömt att göra en guaccamole! Hur kunde jag glömma det viktigaste?????? Men mätt blev vi alla ändå, och jättegott var det förstås. Jag åt bara en "tortilla" av isbergssallad, den andra portionen bestod av en hög på tallriken. Det är faktiskt ändå fyllningen som är godast!

tisdag 11 oktober 2011

Mumsfilibabba!

Här snackar vi fettrand!

Vill man ha en rejäl söndagslunch med rena råvaror har jag ett tips - griskött på saltbädd, smörstekta champinjoner och hemlagad bearnaisesås. Här snackar vi enkel matlagning!

Vi börjar med köttet. Det är rent griskött utan en endaste tillsats. Saltet är grovt havssalt med klumpförebyggande medel, alltså ett tillsatsämne. Jag började med att fräsa ytan på köttbitarna i en stekpanna, bara för att täppa till porerna så köttsaften skulle hållas inuti. Så lade jag köttet att ligga så där avslappnat bekvämt på en bädd av grovsalt. Inget annat! På den tjockaste delen stack jag in en köttermometer innan jag skjutsade in ugnsformen i ugnen i 125 grader. Enligt mitt kortfattade recept på insidan av receptbokspärmen ska köttet steka i ugnen 1h/kg kött.Kanske det blev det, jag minns faktiskt inte... När köttet närmade sig måltempen slängde jag ihop en bearnaisesås. Och NOG kan det vara en underbar sås! Dessutom är den ju inte alls svår att tillreda själv! Några champinjoner fick fräsa en stund i smör i stekpannan och så var hela härligheten klar! I något skede hann jag snitta till en enkel sallad också och - TADAAA! 

Varsågod!

söndag 9 oktober 2011

En fyndig lördag!

Loppisfynd jag inte köpte!

Annat fynd jag lät bli!

Detta lät jag inte bli!

Igår hade jag planerat en delikat måltid, men dålig karl som inte kan ändra sig! Vi kom på att vi skulle bege oss till Karleby (Kokkola på finska och till vardags för oss alla) på loppisrunda så då skippar man maten. I Karleby besökte vi tre loppisar innan vi tyckte det var dags för mat. Vi gick till Rosso där jag beställde grillad getostkyckling med grönsaker istället för polenta (små gryn av majs), men grönsakerna bestod mestadels av morot, gul morot och haricot verts så det var tur att getosten var jättestor och kycklingfiléerna två, för mätt blev jag! Visserligen var det inte så mycket fett på den här maten, förutom i getosten då, så jag blev hungrig igen, fast då var det ändå dags för kvällmat, men det är en helt annan historia!

lördag 8 oktober 2011

Det som inte fick hända, det hände!

Sånt här tycker jag är kul, när det omöjliga händer. Det som både de självutnämnda experterna och de skolade säger att inte funkar, och så gör det det! Vad krävs det för bevis för att den stora massan ska förstå att diabetes typ 2 är onödigt, något man inte alls behöver få. Egentligen är det ju något så sällsynt som en sjukdom man kan välja att få eller inte, en sjukdom man kan välja bort fast man redan har fått den. Varför gör inte alla det????

Tåjumppa på en balkong i Delfi

fredag 7 oktober 2011

LCHF-bröd i Finland

Klicka för större bild!
Det var Bergwalls bageri som var föregångare när det gällde GI-bröd här i Österbotten, och nu är de föregångare när det gäller LCHF! Det är att vara innovativ! Men det är klart, bagaren själv är ju GI:are, och bara det är väl ganska ovanligt för den yrkesgruppen. Visserligen är inte det här ett bröd som jag kommer att äta, det är alldeles för mycket kolhydrater med 11,2g/100g, men det blir säkert ett bra val för de som annars äter vanligt kolhydratrikt bröd!

torsdag 6 oktober 2011

Torsdagsmaten

Lunchsalladen
 Jag bjöd mina föräldrar på lunch idag, de förstår att uppskatta god mat s.s. laxbiffar, rättikagratäng och sallad med både frön och vinägrett. Blandar jag en sån här sallad åt familjen är det inte alls uppskattat, och det är ju såna sallader jag vill ha! Det är en alldeles enkel sallad med tomat, gurka, paprika, avokado, fetaost och pinjenötter, så hällde jag lite vinägrett med citronsmak över.

Kvällssoppan
När det blev dags för middagen hade jag ett starkt önskemål av familjens icke-kolhydratkänsliga, nämligen havregrynsgröt. Okej, vägen till mannens hjärta går genom magen, och kan jag göra husets karlar lyckliga genom att koka havregrynsgröt så gör jag det. Det har jag nämligen inte kokat på 3-4 år så jag förstår att de tyckte det var dags! Men jag skulle ju inte äta gröt så då tyckte jag det var ett utmärkt tillfälle att koka en köttfärssoppa som jag länge haft på min önskelista. Den blev jättegod och verkligen HOT, så den kommer att passa utmärkt i vinter när det är kallt och man är lite ruggig.

Guggis köttfärssoppa med fetaostkräm 4 portioner (fast jag hittade receptet på Lisens blogg)

500-600 gr nötfärs/lammfärs/blandfärs
2 msk smör
1 zucchini
1 gul paprika
1 röd paprika
4 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
1 tsk spiskummin 
1 tsk chilipulver
2 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
2 dl grädde
salt & peppar

Fetaostkräm
150 gr fetaost (smulas!)
2 dl creme fraiche
1 citron
salt & peppar

Gör så här:
1. Fräs färsen i smör. Skär zucchini och paprika i biter och låt fräsa med.
2. Blanda ner tomatpuré, kryddor, riven eller pressad vitlök och krossade tomater. Låt puttra i ca 10 minuter.
3. Späd med grädde till önskad konsistens och smaka av med salt & peppar.
4. Blanda fetaost och creme fraiche. Riv skalet av citronen och blanda ner. Smaka av med salt & peppar.

Grönsaker kan man ändra efter årstider, tillgång och smak. Kryddningen kan man också variera.
Fetaostkrämen klickar du i soppan och njuter av måltiden! 

onsdag 5 oktober 2011

Dagen jag var förkyld

En helt annan dag...
Jag har läst om det, men det här var första gången som jag upplevde det - endagsförkylningen!
Jag är inte säker, men jag tror att det var i Skaldemans "GI-noll" som det stod att man får så bra immunförsvar med LCHF att man kan följa med hur kroppen bryter ner en förkylning. Det lät ju bra och häftigt. Jag var ju faktiskt rejält förkyld i julhelgen, låg på soffan och såg film i mellandagarna, men sen dess har jag klarat mej från all slags virus, t.o.m. i datorn. Men så var det då en söndag för ett par veckor sedan. Jag hade huvudvärk när jag vaknade, ovanligt. Jag fick ont i ögonen när jag drack mitt morgonkaffe, ovanligt. Jag fick snuva när jag tillredde lunchen, ovanligt. Jag började frysa efter maten, ovanligt. Jag började hälla i mej både solhattdroppar och Carmolisdroppar redan när jag steg upp och fortsatte så hela dagen. Jag tog en värktablett mot huvudvärken och bestämde mej för att ta det väääldigt lugnt. Jag låg under en fleecefilt och läste hela eftermiddagen. Jag slutade frysa. Snuvan försvann. Huvud- och ögonvärken var som bortblåst. Kvar var min pigga och friska kropp! Hurra!!! Mitt immunförsvar funkar! Men priset för den här dagen var nog att jag var tvungen att skippa blodgivningen följande dag. De ville knappast ha mitt blod som var fullt av Carmolis, Echinacea och värktabletter... Jag sparar det till nästa gång. :)

Bilden visar mina fötter en dag när de inte frös... Kolla speciellt pojken i vattenbrynet! Klicka på bilden så ser du bättre! ;)

tisdag 4 oktober 2011

Laxkärlek

Jag älskar lax! Jag kunde hur bra som helst äta lax varje dag, gärna en filé med bara salt och citronpeppar på, grädde och soya runt omkring. Det är laxen i sitt rätta element det! Tyvärr är det så att de andra i familjen inte vill äta lax lika ofta så jag måste ju hejda mej lite, begränsa mitt begär, så att säga... Det var därför jag kom på att jag skulle variera laxen lite mer än vanligt, jag skulle mixa sönder den! Receptet hade mina LCHF-väninnor eftersom det var de som bjöd mej på laxbiffar i somras, så det var enkelt fixat. Jag hade en hel laxfilé i frysen, 1½ kg. Receptet var på ½ kg så det blev trippelsats. Hurra! Jag ville ju ha en rejäl sats med biffar för resten av veckan. Och låt er nu inte skrämmas av bilderna, det var jättelätt att mixa och tillreda smeten, och biffarna går jättesnabbt att steka!

Här kommer receptet:

LAXBIFFAR
½ kg laxfilé
2 ägg
3 msk majonnäs
½ burk créme fraiche
citronsaft
hummerfond
salt
peppar 
hackad dill

Börja med att dra ut de långa benen från filén. Jag brukar använda en liten tång. Skär bort köttet från skinnet. Skär köttet i bitar och mixa i matberedare, tillsammans med ägg, majonnäs och créme fraiche, till en jämn smet. Smaksätt med citronsaft, ganska mycket hummerfon, salt, peppar och hackad dill. Rör ihop. Stek ett smakprov och krydda mer sen om du tycker att det behövs.
Som vanligt nu har jag  nu inga exakta mått, men det är nog upp till var och en att smaksätta som man vill. (Till trippelsats använde jag mer än halva flaskan hummerfond och en hel citron.)

Det ser kanske inte så lockande ut ännu... Ketchup och yoghurt? Eller hummerfonden som simmar omkring på ytan än. ;)  Bredvid bunken ser ni en tom citronhalva och citruspressen i olivträ som jag köpte i Grekland! Det var en väldigt praktisk sak som jag rekommenderar att ni köper om ni skulle råka snubbla över en sådan någonstans någon gång.

Det var i det här skedet jag kände att jag ville smaka! Men jag lät bli. Rå fisk är inte det bästa att äta, inte ens inom LCHF... 

Tadaa!!! Så här futtigt såg det ut på min tallrik när jag serverade en enda laxbiff tillsammans med purjolökgratäng. Men var inte oroliga, jag tog en biff till sen! Biffarna var jättegoda och jag måste faktiskt övertala mej själv om att jag var mätt och inte behövde en tredje biff, och jag började redan längta till måndagslunchen när jag skulle äta dem nästa gång. Saftiga och delikata, smakade helt enkelt lax! Det var minsann annat än fiskpinnar det!

Och nu undrar ni förstås hur laxbiffarna togs emot av den övriga familjen. De åt två biffar per man och försökte på olika sätt lite diskret få fram sin åsikt som på ren svenska betydde att jag inte behöver tillreda laxbiffar fler gånger... Så nu har jag ca.20 biffar att äta som lunch! Vilken kupp! ;)

måndag 3 oktober 2011

Kycklingsallad


Jag tycker om kyckling, men allra mest tycker jag om den när den är kylskåpskall! Idag fick den vara det när jag bestämde mej för en rest-lunch. Salladen från igår fanns ju färdigt på det fina fatet så jag bara plockade på kycklingbitarna. Så tog jag majonnäs och blandade i en massa curry. Currymajonnäsen fick sedan funka som salladsdressing. Jättegott! Jag höll mej sedan mätt på det här ända till kvällsmaten, fast jag begav mej ut på en kombinerad promenad-/joggingrunda utan något mellanmål. Men vatten i massor förstås!

Pizzakvällen i uthuset


När vi har vår traditionsenliga pizzakväll får alla komponera sin egen pizza och då ser det ut så här. Tomatsåsen kokade jag själv för att få en tjock och god sås utan socker! Botten var "syrrans bröd" men med bara BakePro istället för både det och mandelmjöl. På så sätt blev det ju mindre kolhydrater, men eftersom jag ändå skippade botten efter en stund och bara åt fyllningen hade vilken botten som helst funkat... Det är ju faktiskt dumt att sitta och fylla magen med pizzabotten så man inte orkar godsakerna!

Här är min pizza som innehöll nästan allt som fanns på bordet... Skinka, tonfisk, räkor, musslor, bacon, mozzarella och vanlig riven ost. När pizzan var färdiggräddad klickade jag ut massor med pressad vitlök (blandad i lite matolja), stänkte Tabasco över, kryddor och sist en näve ruccolasallad som jag rev i mindre bitar. I glasen finns det torra vinet Rocca Del Dragone t.v. och vatten t.h..

Uthuset vi satt i är inte renoverat utan härligt nött. Med de rätta prylarna blir stämningen super!

Min dotter i mitten
Den allra yngsta av deltagarna somnade i uthuset när det blev för tråkigt. De tre följande i ålder begav sig in och motionerade tydligen bort pizzan med Wii. :)

lördag 1 oktober 2011

Helgplaner


Efter en väldigt fullspäckad vecka är det verkligen dags att ta det lite lugnare. Det har varit jobb s.g.s. varje dag, program varje kväll, och så nu en helg som är fullspäckad med program! Var hittar vi det lilla lugna där??? Jo, genom att umgås med kära vänner, äta god mat och bara njuta av livet! Igår kväll hade vi ett sånt tillfälle, en tjejträff med LCHF-middag. Ikväll blir det pizzakväll i syster Ysters uthus! Där finns en gammal bakugn som vi de senaste 4-5 åren gräddat våra pizzor i när vi haft vår uthuskväll. Och som ni kanske kan gissa blir pizzorna fantastiskt goda! Som efterrätt har jag bakat en chokladkaka som min dotter har utvecklat! Den kan vara ganska god...