Sidor

torsdag 24 juni 2010

Pias chokladbollar


Nu har jag fixat midsommarmaten klart! Det blev zucchinisallad, coleslaw, strömmingsinläggningar och så förstås något gott till kaffet. Det blev chokladbollar!
Eftersom Pia lurade mej i fördärvet häromkvällen genom att berätta på Facebook att hon åt chokladbollar, och därmed fick mej att hasta ut i köket och tillreda mina egna, måste jag på något sätt hämnas, men tyvärr är det väl en dålig hämnd att publicera receptet... ;) Chokladbollarna var otroligt goda! Då tömde jag mandelmjölpåsen för att den nästan blev tom, men smaken av bittermandel blev lite väl stark, så överdriv inte mandelmjölmängden! Idag glömde jag att tillsätta vaniljen, men faktiskt så kan det hända att de blev ännu godare då! Jag vet inte än, men det är möjligt...
Av dubbel sats blev det 32 bollar. Eller det skulle ha räckt till 32 bollar. Nu har jag 31... ;)

Pias chokladbollar

1 dl grädde
50 g choklad (minst 70%)
25 g smör
vanilj
2 dl mandelmjöl
kokosflingor

Koka upp grädden. Bryt chokladen i bitar och rör tills det blir en jämn smet. Sätt i smöret och vaniljen och rör lite till. Rör ner mandelmjöl och rör igen. Nu har du en väldigt kladdig smet. Tillsätt då kokos tills smeten är formbar. Rulla bollar av smeten och rulla dem i kokos om du vill. Det gjorde jag första gången. Den här gången lämnade jag bort kokosen under bollen och satte den i en fin karamellform (modell större) istället. Det ska ju vara lite festligt på midsommar!

Och hör ni, ha nu en
RIKTIGT TREVLIG MIDSOMMAR!!!

LCHF på resan


Förra veckan kom äntligen nr.2 av LCHF-magasinet, igår hade jag äntligen tid att börja läsa den! Det är en perfekt tidningen åt mej - lagom långa artiklar om intressanta saker, inget skvaller men nog kändisar! LCHF-kändisar! ;) Den artikel jag har uppslagen just nu är "LCHF på resan", och egentligen borde jag väl läsa den innan jag skriver det här inlägget, men det har jag inte tid med just nu... Fast då borde jag väl inte ha tid att skriva heller???? ;)

Jag har en viss erfarenhet av "LCHF på resan" och det är sånt jag ska berätta om nu. Så här är det, i Grekland och Kroatien (där jag har varit sedan jag blev LCHF:are) har jag inte hittat någon grädde. Smör finns, men det är dyrt! Sen är det ju helt uppenbart "inne" med light-produkter där också... Men så här har jag gjort nu - min resväska brukar vara fullproppad när vi åker hem från vår semester, vilket betyder att jag borde ha extra utrymme för mat när vi åker dit! Jag packade helt enkelt en mjuk kylväska med kylpatroner, smör och grädde. Troligen tar jag även med majonnäs nästa gång, hemlagad alltså, eftersom den köpta numera smakar väldigt konstigt... Sesambröd hade jag bakat och torkat inför fjolårsresan, men eftersom dotterns labrador då just hade upptäckt att han är labrador och räcks upp på köksön för att sluka sesambröd och allt annat inom räckhåll, hade jag inget bröd att ta med mej... ;)

Ägg är billigt i sydeuropa också, och gulorna är gulare! Och jag minns precis att äggen faktiskt är godare också... På de flesta matställen kan man beställa goda omeletter, och när man beställer in middag med fisk eller kött behöver man inte ta potatis eller ris med, man kan begära en majonnäsklick istället! Allt är möjligt, det är bara upp till en själv hur "besvärlig" man vill vara, för man har ju faktiskt all rätt i världen att själv bestämma vad man ska äta!

Det var vad jag kommer ihåg just nu att berätta om LCHF på resan. Har DU några tips om hur man kan göra för att leva rätt under semestern?

Edit 14.4.2012. Jag råkade se att det här inlägget finns på första sidan på hittarecept.se när man söker på LCHF, och då vill jag förstås också tipsa om att läsa ett annat inlägg om LCHF på resa - klicka här!

måndag 21 juni 2010

Bröllopsmeny


Nu har vi firat bröllop! Dottern är lyckligt bortgift och alla är nöjda över att bröllopet blev så PERFEKT! Ni minns väl att jag hade lovat berätta bröllopsmenyn sen?! Den lydde så här:

Förrätt: fetaoströra på Malaxlimpa
Varmrätt: grillad grisytterfilé, potatisgratäng, sallad
Efterrätt: chokladpralin, cupcakes (istället för tårta), kakor och kaffe

Och naturligtvis fanns LCHF-varianten som samtidigt var glutenfri:

Förrätt: fetaoströra(men utan lök) på solrosbröd (samma recept som sesambröd men byt ut sesamfrön mot solrosfrön! Tack Pia för tipset!)
Varmrätt: grillad grisytterfilé, zucchinigratäng, sallad
Efterrätt: chokladpralin (med pecannöt), cupcakes, kakor och kaffe med grädde

Och så var det "kakor"... Jag hade bestämt att det skulle vara "syltgrottor" som alla andra skulle få, så jag letade, testbakade, letade och så - TADAAAA - hade jag den ultimata LCHF-syltgrottan! Jag utgick från receptet "Kolakakor" från boken "Bakglädje med LCHF", men sukrinmängden var ju så stor att jag genast minskade den med hälften, och det räckte utmärkt!

SYLTGROTTOR
100 g smör
½ dl sukrin
2½ dl mandelmjöl
½ tsk bakpulver (hade tänkt använda bikarbonat men lade fel...)
½ tsk vaniljpulver

djupfrysta hallon kokas upp i kastrull. Kan eventuellt få en aning sukrin på sig...

Vispa rumsvarmt smör och sukrin krämigt. Blanda ihop alla ingredienser (utom hallonen) till en smet. Klicka ut i muffinsformar, drygt 1 msk i varje form. Forma en grop i mitten. Hallonsylten klickas i gropen. Grädda i 175 grader ca.15 minuter, eller tills kakan ser fin ut. Kakorna är fluffiga när man tar ut dem ur ugnen men sjunker snabbt ner igen. Förvara dem i kylskåp så smular de inte lika mycket!

Och annars, på bröllopet serverades hemlagat körsbärsvin som jag faktiskt smuttade på en aning bara för att få smaka det. Det var sött, fruktansvärt sött, så jag satsade på att köra hem efteråt istället. *nöjd*

söndag 13 juni 2010

Bruna linjen


Ibland kan man få en känsla av att "det här är inte sant". Den känslan hade jag när jag smakade första tuggan av chokladcupcakes! Jag testade förstås sukrinet och hittade ett så bra recept på matklubben.se och det säger jag er bara, det var verkligen ett halleluja-moment!

Förresten, jag ändrade lite i receptet! Istället för espresso blandade jag 50 g smält choklad i frostingen, annars följde jag receptet.

Gröna linjen


Jag var ju tvungen att testa den gröna tortillan - ett isbergssalladsblad. Det gick utmärkt! Det är ju ingen mättnad i ett salladsblad som det är i oopsies, därför orkade jag galant två tortillor den här gången.

torsdag 3 juni 2010

Född LCHF:are?


Ett av mina tidigaste minnen från min barndom är när jag har smugit ner smörpaketet från matbordet och lade mej att ligga på mage på bänken och åt med kniven ur smörpaketet. Mums! Det här tänkte jag på när jag blandade ihop äggsmör. Eftersom smöret var kylskåpskallt använde jag osthyveln till att hyvla ner smöret i skålen. Då kunde jag nämligen inte motstå frestelsen att ta ett smakprov av smöret och det var ju SÅ gott!

Vad jag gjorde med äggsmöret? Jag använde det som pålägg på mina solrosfröbröd! Men just det, jag har ju inte berättat om det! Jag fick tipset att man kan använda solrosfrön istället för sesamfrön men i övrigt följa receptet till sesambrödet! Och det var SÅ gott det också!

Fotot: Föreställer mej som 2-åring. Texten har min mamma skrivit när hon gav fotot som gratulationskort på min födelsedag! =)