Sidor
▼
söndag 27 december 2009
Dagen efter
Nu är julen s.g.s. förbi och jag steker korv och ägg som motgift till all julmat! Visst är det gott med julmat, men efter fyra dagar bestående av julskinka, sill och lax är det dag för vardagsmat igen. Fast det är söndag...
Bland det roligaste jag gjort i helgen måste nog vara att fäktas i Nintendo Wii! Jag blev ju t.o.m. svettig och fick träningsvärk i armen! Häftigt!
Bland de roligaste julklapparna var utan vidare min nya telefon som jag kan leka med! ;)
Det bästa med julen är att min dotter flyttar 70 km närmare mej! <3
onsdag 23 december 2009
En God Jul med Musta Pekka-sås
Nu börjar julefriden infinna sig! Underbart att få en vit jul! Och tänk så mycket god mat vi får äta, vi LCHF-are!
Kokostopparna jag bakat är bra, man får äta flera utan att ha dåligt samvete. Tryfflarna är omtyckta av alla som tycker om mörkchoklad, men jag aktar mej noga för att äta för många, det är ju trots allt socker i chokladen.
Men en maträtt som jag äter fast den innehåller massor av kolhydrater är risgrynsgröt. Ifjol hade kostdoktorn.se listat vilka maträtter man får äta LITE av, och där fanns gröten. Men det ska vara lite gröt, mycket smör och mycket grädde på. Och det är så gott! Men den som inte ätit kolhydrater alls på länge ska nog akta sig, annars kan det bli magknip! Sen har vi ju kålrotslådan också som jag kommer att smaka på, men med en extra smörklick på. Resten är ju tillåtet egentligen. Förutom potatis förstås, men vem vill nu ha den... Inte limpan heller!
Kom ihåg Musta Pekka-såsen till skinkan!!! Här blir det att koka en sats på 5 ostar! Barnen skulle kunna dricka den, men det får de inte för den ska räcka till 10 personer! ;)
MUSTA PEKKA-SÅS
100g Musta Pekka ost (svartpeppar-färskost)
2½ dl grädde
1 tsk buljongpulver
Koka sakta ca.20 minuter tills såsen tjocknat.
Ha en fridfull jul allihopa och låt dej inte falla för frestelser för ofta!!!!
lördag 19 december 2009
Oopsies
Kokostoppar = LCHF-julgodis!
Nu har jag testat det, receptet på julgodisar! Jag lagade en halvsats ikväll och det blev 37 st. Det hade blivit 2 till om jag inte hade smakat på smeten... Och på bilden är det bara 35... ;) De var helt okej, men eftersom jag inte hade köpt apelsin blev det utan den smaken. Imorgon ska jag testa den varianten. Lite mera vaniljpulver hade inte heller skadat så vi kör igen imorgon.
Karamellformar
Här i Finland har vi så tråkiga karamell-/knäckformar. Antingen köper man futtiga 20 st aluminiumformar som visserligen är fina men ack så dyra, eller så blir det pappersvarianten med 250 st som är billiga och trååååkiga. När man varit ute på nätet och surfat omkring vill man ha alla fina karamellformar som finns t.ex. i Sverige! Jag är avundsjuk! Jag bild-googlade på "karamellformar" och bland de 20 första träffarna fanns 5 bilder från denna blogg... (Nästa gång borde den här bilden också komma med.) SÅ lite talar vi om karamellformar här i landet! Uselt... Men jag håller till godo med det jag har och ska testa det nya godiset jag hittade recept på! Men hold your horses, jag ska minsann smaka av dem innan jag berättar mer!
I´ll be back!
fredag 18 december 2009
Tro, hopp, kärlek och frittata
Jag bara älskar frittata! Eller egentligen påminner mina frittatas mera om ostsufflé, eller pannkaka... Den här frittatan, som räckte för tre personer, är tillredd av 7 ägg, 1 dl grädde, 2 dl riven ost, salt och paprikapulver. Jag vispade ihop allt utom osten. Gräddade i stekpannan tills äggsmeten började "stanna" och då strödde jag den rivna osten ovanpå och så hela stekpannan in i ugnen. Fluffigare maträtt får man leta efter!
Fönsterdekorationen föreställer "tro, hopp och kärlek" som är en julsymbol från Jakobstad, vår grannstad och sambons hemstad.
En annan kommentar om bilden - maito betyder mjölk på finska... ;)
måndag 14 december 2009
Mera tryffel!
Nu har jag testat kaffetryffel (med vanligt pulverkaffe i grädden), romtryffel (en skvätt Stroh-rom i grädden), chilitryffel (chilipeppar!) och nu sist vanilj-kokostryffel. Alla sorter har blivit jättegoda! När jag kokade grädden till till vanilj-kokos satte jag en halv begagnad vaniljstång i grädden. Fröna hade jag alltså skrapat ur tidigare. Det kunde ha smakat mera vanilj så nästa gång sätter jag frön med. Så tog jag nu också den sista 85%-iga chokladen från Kroatien och kom fram till att det blir grötigare smet ju högre chokladprocent man har. Antagligen kunde jag ha satt i lite mera grädde. Men det blev lite kul i alla fall, för jag tillsatte ca. ½ dl kokosflingor sen och klickade ut i formarna. Inte lika fin och len som de andra tryfflarna, men nu ser man ju skillnad på smakerna! Bra!
Idag har vi hur kallt som helst här. Vaknade i ett sovrum som var +17 grader medan vi hade -17 ute! Via den nya tidens informationsbyrå (Facebook) fick jag idén att tillverka islyktor! Så jag ställde ut fyra vattenfyllda yoghurt-hinkar och hoppas att jag ska komma ihåg att ta in dem innan det är bottenfruset!
lördag 5 december 2009
Polarbröd
Det är dags att börja leta fram julrecepten! Det är kul. MEN, jag började kategorisera mina recept här och kom på att jag har slarvat otroligt med att skriva in mina recept! Jag trodde att jag hade många fler recept här... Men jag lovar, de kommer!!!
Ett viktigt recept som jag inte har i receptlistan är "Polarbröd", eller "ostbröd" som Skaldeman kallar det. Eller jo, det finns, men ingår då i andra recept. Det brödet har nog räddat mej många gånger och borde ha en hedersplats egentligen! Här får du det. Testa gärna med min favoritkombination - majonnäs och skinka!
POLARBRÖD
125 g grynost, keso (fast jag använde crémè fraiche senast)
1½-2 dl riven ost (75-100g)
3 ägg
kryddor och lite salt
Hårdvispa äggvitorna. Mosa ihop grynosten och äggulorna med stavmixer. Rör i den rivna osten. Krydda enligt smak (jag brukar bara använda lite chilipeppar och salt). Vänd försiktigt i den vispade äggvitan. Klicka ut (ca.8 bröd) på bakplåtspapper och grädda i 175 grader i ca.20 min. (Man kan frysa "bröden" ifall man hinner... ;))
fredag 4 december 2009
Plättkalas!
Ibland måste jag ruskas om lite för att det ska funka... M-B skrev en kommentar om plättar, och då vet jag inte varför jag inte lagt in fler plättrecept! Jag har ju ändå fyra stycken att välja mellan!
GI-PLÄTTAR
1 burk grynost (keso)
2 ägg
3 msk spelt
salt
KOKOSPLÄTTAR
finns här
LCHF-PLÄTTAR med ost
finns här
PLÄTTAR med hasselnötpulver
6 ägg
3 dl grädde
140 g hasselnötspulver (går säkert lika bra med mandelpulver)
Alla recept funkar lika - vispa ihop, låt dra en stund, stek i smör! Lätt som en plätt!
Av dessa recept är det bara det sista jag inte har testat, men borde verkligen göra det eftersom jag delar med mej av receptet... Jag har kokosplättarna och LCHF-plättarna som favoriter och varierar med dem. GI-plättarna har jag inte tillrett sedan min tid som GI-are förstås.
Men hör ni, gör som M-B om det är något ni undrar eller vill fråga, jag svarar efter bästa förmåga! Och förstånd! ;)
onsdag 2 december 2009
KATASTROF!!!!
För första gången på väldigt länge har jag blivit utan grädde i kylskåpet! Katastrof! Jag var tvungen att dricka kvällskaffet med mjölk i... YÄK! Och nu, lite grekisk yoghurt med kokosflingor, men utan gräddskvätten som gör yoghurten så len och gooood. En del måste lära sig den hårda vägen. Tror inte grädden tar slut fler gånger...
Nytt recept igen!
När det gäller matlagning är det tre ord som gäller - enkelt, snabbt, gott. Då är en maträtt fullkomlig! Nyligen fick jag ett tips av min syster, som fått det av vår "adoptivsyster", om hur man lagar biffar på rekordtid! Man tar ett paket köttfärs, skär köttet i lagom tjocka bitar, steker i smör, saltar, pepprar och låter puttra i grädde och soya tills resten av maten är klar! Hann du med? Det var lite snabbt faktiskt... ;)
Snabbiffar
köttfärs
smör till stekpannan
salt
peppar
grädde
soya
Skär köttfärsen i skivor. Stek dem i smör. Salta och peppra ovanpå biffen. Sväng, upprepa proceduren. Häll på grädde, skvätta över soya. Låt puttra en stund. Krydda mer om du vill!
Snabbiffar
köttfärs
smör till stekpannan
salt
peppar
grädde
soya
Skär köttfärsen i skivor. Stek dem i smör. Salta och peppra ovanpå biffen. Sväng, upprepa proceduren. Häll på grädde, skvätta över soya. Låt puttra en stund. Krydda mer om du vill!