Sidor
▼
söndag 26 juli 2009
Coleslaw
I vintras undrade min hjälte om jag inte kommer att tröttna på coleslaw när jag äter det så ofta. Skulle inte tro det, man kan ju variera det i det oändliga nämligen! När jag lade in mitt förra coleslawrecept var just det bäst, men det är faktiskt länge sedan jag haft citron i. Nu, i sommar, har jag fastnat för den här varianten:
Sommarcoleslaw
vitkål
blomkål
lök
ingefära
yoghurt
majonnäs
svartpeppar
salt
Vitkålen ska strimlas i lämpligt breda strimlor. Blomkålen skär man av från ytan så det blir rätt så små bitar. Löken ska verkligen finstrimlas, ingefäran likaså. Sen är det bara att dra några varv med pepparkvarnen, salta och dutta ner ungefär lika delar majonnäs och yoghurt och röra om.
onsdag 22 juli 2009
Kantarellstuvning
Häromdagen fick jag en sändning vackra gula kantareller. De är ju så underbara! Det blev genast att tillreda en enkel söndagsmiddag med fakirbiffar, kokt blomkål och kantarellstuvning. Blomkålen ska kokas bara ett par minuter i saltat vatten, sen en rejäl smörklick på. Och så kantarellerna då. De ska förstås ansas så de är rena och fina, sen brukar jag fräsa dem i mycket smör. Och fastän det går emot mina principer använder jag svampbuljong som är gjord av en massa smakförstärkare, maltodextrin och annan skit. Jag skäms. Lite. Men i vanliga fall använder jag buljong utan tillsatsämnen, så om jag använder 6 buljongtärningar i året kanske det är lite förlåtligt... Svampbuljong finns inte att köpas här i Finland, därför får jag den hemsmugglad av vänliga människor som har vägarna förbi Sverige. Receptet jag följer är min mammas champinjonsås som jag modifierat.
Kantarellstuvning
ca. ½-1 liter kantareller
smör
1 svampbuljongtärning (alt. grönsaksbuljong eller sojasås)
vitpeppar
dragon
3-4 dl grädde
½ ask Philadelphiaost eller en hel ask Créme Bonjour Kantarell
½ gul lök
Kantarellerna fräses i smör. Smula buljongtärningen över, rör om och häll grädden över. Rör om så buljongen inte bränner i botten. Krydda försiktigt med vitpeppar och dragon. Låt puttra en stund så grädden reduceras. Rör ner en halv ask med Philadelphiaost och rör tills såsen är slät och klumpfri. Vill du ha en tunnare sås tillsätter du helt enkelt mera grädde. Riv en halv gul lök. Ta bort stekpannan från värmen och blanda i löken. Tillsätt även en stor smörklick. Rör om och servera!
Det var naturligtvis jättegott med biffar och blomkål, men idag var det dags att äta upp resten av stuvningen, och det fanns inga biffar kvar... Då placerade jag ut ett par lagom stora "högar" av stuvningen på en bakplåtsklädd ugnsplåt, rev ordentligt med ost över och gratinerade i 200 grader tills osten var lite gyllenbrun. DET var inte heller illa kan jag lova!
Jag måste bara säga att jag är avundsjuk på alla ni som har kantarellrika skogar! Tack och lov för min svägerska i Västerås som förser oss med dyrgriparna!
måndag 13 juli 2009
Kycklingpaj!
Jag vägde mej häromdagen. Eftersom jag varit på sommarstugan ett tag och dessutom haft bihåleinflammation med både antibiotika och värkmedicin hade jag räknat med en viktuppgång. Därför blev jag väldigt förvånad och glad när vågen visade 2 kg mindre än före midsommar! Så nu undrar jag om mina muskler förtvinat, om jag ätit mindre än vanligt eller om jag helt enkelt hållit mej mätt på det som runnit bakvägen från mina bihålor... Jag har åtminstone inte rört på mej! Men vi har ju faktiskt grillat mycket och ätit verkligt strikt LCHF...Nu passar det väl bra med ett recept efter det här???? Jag lagade en kycklingpaj med LCHF-vänlig botten! Sesambrödet fick vara pajbotten, men jag hade för lite sesamfrön och skulle därför nöja mej med en halv sats, men det hade jag glömt när jag kom till ägg och ost... Men botten blev bra! Förgräddade den 8 minuter och fyllde sedan med pajskalet med:
½ grillad kyckling
150 g färska champinjoner
1 gul lök
½ burk salsa dipsås (typ Old El Paso Thick´n Chunky Salsa)
100 g Philadelphiaost
3 dl riven ost, helst cheddar men jag använde vanlig gräddost
Bryn kycklingbitar, lök och champinjoner. Tillsätt salsan och Philadelphiaosten. Rör om bra! Strö riven ost över och gratinera i 10-15 minuter i 225-gradig ugn.
En jättegod paj som alla gillade!
½ grillad kyckling
150 g färska champinjoner
1 gul lök
½ burk salsa dipsås (typ Old El Paso Thick´n Chunky Salsa)
100 g Philadelphiaost
3 dl riven ost, helst cheddar men jag använde vanlig gräddost
Bryn kycklingbitar, lök och champinjoner. Tillsätt salsan och Philadelphiaosten. Rör om bra! Strö riven ost över och gratinera i 10-15 minuter i 225-gradig ugn.
En jättegod paj som alla gillade!
torsdag 9 juli 2009
Olivröra
Min senaste passion är sesambröd med en gudomlig olivröra! Sesambrödet bakar jag en dubbelsats av och torkar i ugnen efter att jag skurit upp det, så får jag knäckebröd! Det gör jag inte för att få äta bröd, utan för att ha något att sätta olivröran på! Receptet på olivröran har jag fått av min syster och svåger, så jag hoppas att de ger sin välsignelse att jag publicerar det...
Olivröra
200 g feta-ost (en mjuk variant, typ Apetina)
1 paket Philadelphia-ost
ca.1 dl grädde
färsk basilika, några blad
2 stora vitlöksklyftor
rödlök
gröna och svarta oliver, ca.3 dl, eller enligt eget tycke.
Pressa vitlöken, smula sönder fetaosten, hacka basilika, rödlök och oliver i små bitar. Rör ihop alla ingredienser så det blir en tjock och bredbar röra. Det här blir en stor sats men den kan sparas i åtminstone 6 dagar, om den räcker så länge...
måndag 6 juli 2009
God Jul!?
Jag hittade julskinka i frysen! Den var skuren i tjocka skivor så det vara bara att placera ut i en pajform och värma i ugnen. Medan den värmdes fick en grädd-ost-sås, mustapekka-såsen, puttra på spisen. Den är sååå enkel - 2 dl grädde, 1 svartpepparost (100 g väger en Musta Pekka) och 2 tsk grönsaksbuljongpulver får puttra i 20 minuter. Kokt blomkål med smör på åt jag till för att inte få för mej att det är jul... ;)
lördag 4 juli 2009
YES! We did it again!
Nu har jag varit "bortrest" och njutit av sol och värme på sommarstugan! Det samma gjorde min syster och hennes barn. Tänk att man kan slappna av på fem dagar så man inte ens vet vilken veckodag det är! Det kanske man kan kalla minisemester?
Naturligtvis har vi lagat massor av god mat också, allt från baconomelett till "grillade sorkar". Sorkarn består bara av köttfärs, salt och peppar, så kladdar man fast köttet på en grillpinne och grillar. Man kan variera kryddningen i det oändliga! På bilden ser ni den goda korven med 78%-og kötthalt och helt fri från tillsatsämnen (tillverkare Vataja, Finland). I folieknytena gömmer sig champinjoner som jag tagit bort foten på, fyllt med vitlökssmör och lindat bacon kring. Härlig delikat! Ikväll ska jag testa en variant med champinjoner fyllda med Aura-ost (mögelost)!