Sidor

tisdag 27 december 2022

Glöggpannacotta 2.0.

För 11 år sedan kom jag på att göra en glöggpannacotta till jul. Det krävdes en del experiment innan jag kom fram till det recept jag använt i 10 år nu, men det receptet är jag så nöjd med så det kräver inga experiment!
Fast faktiskt experimenterade jag för nåt år sedan, jag hade LCHF-pepparkakor som botten under pannacottan, men det var inte så lyckat som jag hade tänkt.
I det gällande pannacottareceptet använder jag Marlis färdiga glöggkoncentrat med 11g kolhydrater/100 ml, så med tanke på mängden i hela efterrätten blir det inte så mycket. Men man väljer själv, kanske du använder ett annat alternativ? 

✴️✴️✴️

GLÖGGPANNACOTTA 2.0
2 gelatinblad 
4½ dl grädde
½ dl glöggkoncentrat 
1 vaniljstång, lite vaniljpulver eller en skvätt vaniljessens

Glöggspegel:
2 gelatinblad 
½ dl vatten
½ dl glöggkoncentrat

Börja med att sätta gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca.10 minuter.
Häll grädden, glöggkoncentratet och vanilj i en kastrull och koka upp.
Krama ur ett gelatinblad åt gången och rör ner i gräddblandningen. Häll ut allt i en pajform eller ett annat lämpligt fat. Låt stelna ca. 1 timme.

Sätt sedan igen 2 gelatinblad i blöt. Koka upp glöggkoncentratet och vattnet som ska bli spegeln på pannacottan och rör ner gelatinet.
Häll detta ovanpå pannacottan och låt igen stelna. Sen är det bara att äta och njuta!

✴️✴️✴️

På nedre bilden har jag en dubbelsats i en stor pajform. Den räcker till ca. 10-12 portioner. Enkelsatsen blir 5-6 portioner. 
Det blir snyggast om man ställer formen på ett jämnt underlag så blir det inte "valkar" i pannacottan som på den nedre bilden! 😅

onsdag 14 december 2022

Mjuk pepparkaka

Det är snart jul och idag bakar jag min tredje kryddkaka! Ja, två är redan uppätna. 
Som ni redan vet är LCHF-arkivet min heliga receptbok, och det här receptet är förstås också därifrån. Nu finns dessutom en julkategori att plocka julrecept från! Perfekt ju!!

För att jag inte ska behöva leta efter receptet varje år sätter jag hit det nu också!

Kakformen som jag använder är ca.1,2 liter och alldeles perfekt för den här kakan!

MJUK PEPPARKAKA
150 g smör
1 msk pepparkakskrydda (Santa Maria)
4 ägg
4 msk sötning (jag sätter 3 msk) använd sötning enligt eget val!)
2 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
2 tsk bakpulver

Smält smöret i en kastrull, blanda i pepparkakskryddan, ställ kastrullen åt sidan och låt svalna en stund.
Sätt ugnen på 175° och smörj kakformen.
Blanda ihop mandelmjöl, kokosmjöl och bakpulver i en skål.
Vispa ägg och sötning riktigt vitt och pösigt. Rör sedan ner mjölblandningen snabbt men försiktigt, t.ex. med elvispen på lägsta effekt.
Häll smeten i formen, och grädda på nedersta falsen i ugnen i ca. 30-35 minuter.
Känn med tandpetare om kakan är färdig, den ska inte vara kladdig!
Ta ut kakan och låt den svalna lite innan du vänder ut den! Låt den sedan svalna under formen.

Sådär, och nu ska jag ta min kaka och åka och uppvakta min mamma på hennes födelsedag!


onsdag 3 augusti 2022

Blåbärspaj

Min blåbärspaj
Pajbotten:
80 g smör
3 dl mandelmjöl
en skvätt vaniljessens
1 msk honung

Blanda ihop allt och täck en pajform med degen.
Förgrädda i 175° i ca.5 min.
Fyllning:
Ca. ½ liter blåbär
2 dl turkisk/grekisk yoghurt eller creme raiche
1 ägg
2 tsk fruktsocker

Blanda ihop och bred ut över bären.
Grädda i 175° ca. 15-20 min. 
(Jag hade 200° och kanterna blev onödigt mörka.)

Smaklig kaffestund!
Note to self: det borde bli jättegott att använda småbrödsreceptet jag testade i vintras!!!




måndag 1 augusti 2022

Frukost

Jag tog sista fröknäcke ur knäckebrödslådan och såg hur mycket gott som lossnat från brödet och bara låg kvar på botten och frestade, så jag tog mej en portion yoghurt och tömde på fröknäckeresterna och det var gudomligt gott! Det ena ger det andra så jag letade efter ett granolarecept och hittade "Granola LCHF" på bloggen "56 kilo". Jag kände mej lite som svenska kocken i "The Muppet Show" när jag började tömma en massa fröpåsar jag hade i lager. En matsked grekisk flytande honung rörde jag ut i kokosoljan som jag hade mjukat upp i mikron, men jag ville inte ha kanel eller kardemumma utan nöjde mej med lite vanilj. Och utan att skämmas kan säga att det blev en mycket, mycket god granola!!

Yoghurten har jag upptäckt i sommar. Jag har använt naturellyoghurt förr men måste ju testa den här. Den finns i flera smaker men det var bara den här jag ville ha. Det är ju en aning mera kolhydrater än i naturella varianten men så tar jag bara en liten portion också. Med den här goda granolan blir det säkert fantastiskt gott med naturell yoghurt också!

lördag 9 april 2022

Halleluja-pizzan!!!

Nu har jag kört med fathead-pizza i X antal år och varit såå nöjd med den. Min syster förstörde den känslan! Tack och lov! Hon hade hittat den här videon på pizza och bjöd på den för en tid sedan och jag blev genast frälst!! Vi snackar halleluja-moment!!  
Ikväll var det pizzakväll och jag testade och förenklade. Jag vill ha rena smaker, inte oregano i allting fast det är pizza, inte chili heller, men det är ju en smaksak!

Halleluja-pizza
170 g riven ost
2 ägg

Rör om, platta till, grädd i 175° i ca. 15 min. Ta ut, vänd pizzabotten, grädda i några minuter till, tills den börjar få fin färg. 
Ta ut, höj ugnsvärmen till full speed, 250° på vår spis.
Fyll din pizza som du vill! Jag äter bianco, alltså vit, med créme fraiche istället för tomatsås, sen riven mozzarella på och ovanpå osten hade jag skinka och vitlöksmedwurst den här gången. När jag äter pizzan vill jag ha tabasco, pressad vitlök och oregano på. 

Vitlöksolja
Pressa några vitlöksklyftor,
salta,
häll matolja på, 
rör om och använd så mycket du vill ovanpå pizzan när du äter. Lämnar det över av vitlöken kan du steka i den eller göra vitlöksbröd en annan dag!

Pizzasalladen vi åt med är från LCHF-arkivet. Här hade jag tänkt ha paprika i också men glömde det. Jag hade inga kryddor här heller och det passade så bra med den fräscha, rena smaken till pizzan! 

På bilden där jag håller i min pizza är det undersidan ni ser! Och salladsskålen, det är en Ernst-skål som jag fick när jag fyllde år. :) 

onsdag 9 mars 2022

De perfekta småbröden!

När jag bakade de skurna pepparkakorna till jul (se föregående inlägg) började jag fundera på att man borde kunna baka vaniljkakor med samma grunddeg, och nu vet jag att man kan det! Min syster tyckte att de amakade de traditionella "Wilhelmina"-kakorna och jag säger inte emot! 

När jag p.g.a. två födelsedagar inkommande helg tyckte jag det var bäst att baka två satser. När degen var klar och jag smakade på den fick jag en idé till - kanske man kan ha i chokladbitar och få American Tollhouse Cookies??  Receptet på cookies som jag fick av våra amerikanska utbyteselever i gymnasiet har jag inte bakat på många år, men jag minns precis hur se smakade! Och hur smakade mina nya cookies? Inte som originalet, degen är för spröd, men visst går de bra att äta! 

Uppdatering 13.12-23:
Nu när jag äter mejerifritt testade jag med kokosolja istället för smör. Det blev en otroligt spröd kaka som smälter i munnen!!! Men eftersom smör innehåller salt, vilket inte kokosoljan gör, så kan man ha i en nypa salt som smakförstärkare!

Vanilj- och mandelkakor
200 g mjukt smör (alt. kokosolja + lite salt)
3 msk valfri sötning
2 ägg
7 dl mandelmjöl
1 dl mandelflarn
1 tsk bakpulver
2 rejäla skvättar vaniljessens eller kanske 1 tsk vaniljpulver (eller så mycket som behövs för att känna vaniljsmaken)

Vispa ihop allt utom mandelflarnen, som du blandar i sist (så de inte går sönder för mycket). Sätt degen på plastfolie och forma en lång korv, linda in den i plasten och sätt i kylskåpet ca 1 timme. Skär sedan 4-5 mm tjocka skivor och placera ut dem på bakplåtspappersbeklädd ugnsplåt. Grädda i 180° i varmluftsugn eller 200° i vanlig ugn. Håll koll på kakorna men efter ca 15 minuter börjar de bli bruna i kanterna och då är de klara!