Sidor

tisdag 27 december 2022

Glöggpannacotta 2.0.

För 11 år sedan kom jag på att göra en glöggpannacotta till jul. Det krävdes en del experiment innan jag kom fram till det recept jag använt i 10 år nu, men det receptet är jag så nöjd med så det kräver inga experiment!
Fast faktiskt experimenterade jag för nåt år sedan, jag hade LCHF-pepparkakor som botten under pannacottan, men det var inte så lyckat som jag hade tänkt.
I det gällande pannacottareceptet använder jag Marlis färdiga glöggkoncentrat med 11g kolhydrater/100 ml, så med tanke på mängden i hela efterrätten blir det inte så mycket. Men man väljer själv, kanske du använder ett annat alternativ? 

✴️✴️✴️

GLÖGGPANNACOTTA 2.0
2 gelatinblad 
4½ dl grädde
½ dl glöggkoncentrat 
1 vaniljstång, lite vaniljpulver eller en skvätt vaniljessens

Glöggspegel:
2 gelatinblad 
½ dl vatten
½ dl glöggkoncentrat

Börja med att sätta gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca.10 minuter.
Häll grädden, glöggkoncentratet och vanilj i en kastrull och koka upp.
Krama ur ett gelatinblad åt gången och rör ner i gräddblandningen. Häll ut allt i en pajform eller ett annat lämpligt fat. Låt stelna ca. 1 timme.

Sätt sedan igen 2 gelatinblad i blöt. Koka upp glöggkoncentratet och vattnet som ska bli spegeln på pannacottan och rör ner gelatinet.
Häll detta ovanpå pannacottan och låt igen stelna. Sen är det bara att äta och njuta!

✴️✴️✴️

På nedre bilden har jag en dubbelsats i en stor pajform. Den räcker till ca. 10-12 portioner. Enkelsatsen blir 5-6 portioner. 
Det blir snyggast om man ställer formen på ett jämnt underlag så blir det inte "valkar" i pannacottan som på den nedre bilden! 😅

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar