Sidor

torsdag 22 december 2016

Den goda julen

Ifall någon ännu tvivlar så vill jag bara meddela att det går alldeles utmärkt att LCHF:a sig igenom julen! Jag är t.o.m. alldeles övertygad eftersom det borde bli min åttonde LCHF-jul nu. Vi tar en liten genomgång och börjar med firmajulfesten. Har man tur är det julbuffé och har man riktigt tur är det den dyrare menyn, den med massor att välja på! Det msn förstås hoppar över är ju potatismaten, jullimpan och glöggen. Sen kan man bli lurad t.ex. när man tror att grönkålsslladen består mestadels av grönkål tills man hittar ett råttbo av russin i den! Men då lämnar man bara russinråttboet på tallriken! Sillar och gravlax är gott och helt okej lchf fast det är socker i. Det handlar om då fet fisk att sockret inte har så stor påverkan. Drycken kan vara vatten eller torrt vin, eller både och. Varannan vatten, you know. 😉
Varmrätten består oftast av en tråkig skinka och ännu tråkigare potatis så man äter sig mätt av förrätten! Fast på min julfest fanns det lutfisk så då tog jag lite sån och ännu mindre vitsås. Jag vill ha smör på min lutfisk och sånt hittade jag inte.... Sen efterrätten... Får man inte beställa en lchf-vänlig efterrätt kan man ha med en högprocentig chokladbit att avrunda middagen med!
Pepparkakorna! Enkelt, man bakar lchf-pepparkakor! Detta kan man kombinera med en god glögg som man trollar ihop av ett torrt vin, inget restsocker alls, och glöggkrydda. Jag brukar sätta glöggkryddan i en tésil och värma vinet i en kastrull, med tésilen i. Vet ni vad det smakar? Glögg! Ett annat alternativ är att köpa ett gott Clippo-te, t.ex. "aronia and fruits" som är ett rött och gott te, och så sätter man vatten och ett par tepåsar i en kastrull med tésilen med kryddor.
Jullimpan! Jag har testat flera sorters jullimpa och är nu säker på att det är den på zucchinibröd som är bäst! Det är den på fotot som är närmare kameran. Den andra är vanlig kolhydratlimpa. Jag slängde helt enkelt ihop en dubbelsats zucchinibröd och kryddade med 1 msk pomerans, 1 msk fänkål och 1 msk anis. Please do try this at home!
Och så är det ju influensatider så då stärker jag mitt immunförsvar med zinktillskott och guldshot för säkerhets skull, och för att det är så gott förstås!
Imorgon blir det köttbullsstekning och skinkstekning! Ksnske det blir lite godistillverkning också. 😉
Ha en riktigt GOD JUL alla vänner och läsare!

fredag 18 november 2016

Ingefäran!

Jag hade nästan glömt den fantastiska ingefäran! Tur att jag skärpte mej! Det var nämligen så att jag hade barnbarnen här när den ena hade världens förkylning med feber, så jag torkade snor i två dagar, och en fyraåring är ganska bra på att torka snor själv också, med handen, så jag blev mer eller mindre snorpanerad... Såna gånger sätter jag in stora artilleriet och jag började shotta "silvervatten" (kolloidalt silver), tog zink-tillskott och för säkerhets skull en konjak. ;) Igår fick jag ändå lite "kittlig hals" och ökad snorproduktion, något jag tyckte var totalt onödigt. Då boostade jag ännu med ingefära och citron i hett vatten! Oj så gott det är! Efter 3-4 såna koppar igårkväll har nästan alla förkylningssymtom försvunnit! Lite "varm i näsan" är jag ännu men efter en sån här kopp blir allt varmt!
Så hur gör man då? Jo, man köper färsk ingefära och riktig citron (inget citronsaft i plastflaska), kokar upp vatten, river eller skivar ner ingefäran i koppen (typ en tumstor bit), pressar ner en halv citron och häller på vatten. Vill man så kan man röra i en gnutta honung också.
Är du nybörjare på ingefära eller annars inte vill ha så stark smak kan du sätta ingefärarivet i en tesil och hälla vattnet över.
Ett annat tips: gör ingefärakaffe på samma sätt, men häll kaffe över istället för vatten! Fantastiskt gott!!!
Apropå honung, det höjer ju visserligen  blodsockret men de positiva effekterna är ändå så bra att man kan ta lite honung. Den är något av ett mirakelmedicin som t.ex. desinficerar! Det är också det enda livsmedlet som aldrig ruttnar! Googla och läs mer om honungen! Själv föredrar jag förstås den grekiska varianten de gånger jag använder honung. :)
Så hopi hopi, iväg och handla ingefära nu!!

måndag 14 november 2016

Ketchup och varma smörgåsar

Ensamlunch och nästan tomt i kylskåpet.... Men sesambröd fanns, och skinka med dagens datum så då är det ju solklart fall - varma smörgåsar! Men utan ketchup blir det ju jättetråkigt, så jag gjorde min egen variant med tomatpuré, olivolja, vatten och salt och så bredde jag ut det på det smörade brödet. Enkelt och bra! Och så skinka och ost och lunchen är fixad! Kan det bli enklare en måndag??
KETCHUP
3 msk tomatpuré
1 msk olivolja
1 msk vatten
en nypa salt
Det här är inga exakta mått, det är bara att blanda. Efter att oljan är irörd är det tjock och ojämnt än, men när man rör i lite vatten blir det jämnt och fint!
Ha en bra vecka med god mat!

söndag 6 november 2016

Min lilla LCHF:are

Jag kommer fortfarande ihåg hur jag som 3-åring i smyg tog smörpaketet från köksbordet, lade ner det på bänken där jag sen låg och åt smöret. Jag tror jag har en bra efterträdare! Denna 2-åring och hennes storebror fick LCHF-våfflor som mellanmål, våfflor med smör på. Storebror åt 1 1/2 våffla, lillasyster åt 2 1/2. När mormor, alltså jag, vände ryggen till för att kolla våffeljärnet tyckte hon att servicen blev för dålig och började själv bre smör på våffelhjärtat, eller det var ju enklare att äta direkt från kniven!  Samma unga dam tog på morgonen mormors bodylotionburk och ville ha bort locket, sen satt hon och åt med fingret ur burken. Och jo, denna mormor låter barnbarnen äta bodylotion! Om man tar en tom vaniljpulverburk och fyller den med kokosolja blir det en riktigt god bodylotion!  ;)

För min egen skull, så jag hittar rätt våffelrecept nästa gång:

VÅFFLOR
6-7 st

2 dl mandelmjöl
2 dl vispgrädde
4 ägg
2 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
nypa salt
vaniljpulver

Vispa ihop allt. Grädda i smör i våffeljärn!

fredag 28 oktober 2016

Taco hej!

Här i svensktalande delen av Finland vet alla,  och då menar jag ALLA, vem humorgruppen KAJ är! De är helt enkelt genialiskt fenomenala med sina låtar som bara biter sig fast i hjärnan! Mina barnbarn hör till den största beundrarskaran och när 2-åringen hittade KAJ's första CD i vår hylla blev hon och lyckligaste 2-åringen i stan, och sen dess har CD:n snurrat otaliga gånger i vår stereo. Och jag vaknar med olika KAJ-låtar i huvudet varje morgon... En av låtarna heter TACO HEJ och den har jag haft snurrande i min inre jukebox de senaste veckorna... Vad gör man åt sånt? Man äter tex mex ! 
De senaste åren har jag ätit taco-sallad istället för tacos eller tortillas. När jag sist hade lagat en lasagne kom jag på att jag bara måste ha tortillas nästa gång det är dags. Idag slängde jag så ihop en halv sats av lasagneplattorna och fick 4 tortillas, varav jag orkade äta två, varför jag nu har två tortillas i frysen!
TORTILLAS
3 ägg
100 g Philadelphiaost
2 1/2 msk fiberhusk
En gnutta salt
Jag vispade ihop allt med elvisp. På bakplåtspapper penslade jag lite olivolja och bredde sen ut smeten i fyra lagom stora rundlar. De fick svälla en stund innan jag gräddade dem i 150° i 12 minuter. Sen värmde jag dem lite i mikron innan jag avnjöt dem.
Det var fantastiskt roligt att få äta tortillas!! Men guacamolen, den var fenomenal! Receptet finns på ett av fotona. Det var min syster som testade receptet första gången 2010, och sen har vi inte behövt testa andra recept! (Ni vet hur det är när man hittar den rätte!)
Och om nån undrar över drycken så kan jag berätta att det är den grekiska retsinan Malamatina ! 

fredag 14 oktober 2016

Majonnäsmagi!

Det började när jag skulle bjuda på coleslaw men visste att det inte var populärt hos alla matgäster, då blandade jag majonnäs och créme fraiche skilt och bara liksom råkade smaka på det. Schaboom lät det bara så var jag på nostalgibesök i min barndom den gången mamma hade köpt majonnäsdressing!!! Jag älskade smaken och tjatade länge på mamma att hon skulle köpa majonnäs igen, men sånt var dyrt och helt onödigt. Nå, det tog ju bara 45 år innan jag fick återuppleva smaken! ;)

Nå nu är det ju då skillnad på majonmäs och majonmäs samt créme fraiche och créme fraiche också då förstås. Jag har kört med "Alegnis majonnäs"-recept en evighet (8 år!) och älskar den fortfarande, men nånting hände, tror jag drabbades av mask. Latmask. Det är ju väldigt mycket enklare att ta en burk från butikshyllan...
Och så är det ju faktiskt bara med den köpta varianten och med rätt créme fraiche det smakar rätt!!! Min favorit var länge utan just den här Arlas variant och de fick tillbaka den säkert för att jag tjatade så mycket. ;)

Så till det magiska receptet :
Lika delar majonnäs och créme fraiche blandas! Tadaaaa!

Idag bjöd jag barnbarnen på ugnsrostade grönsaker, grillad kyckling och den magiska majonnäsen med touch av curry. De åt inte grönsakerna (för en gångs skull!), de tyckte väldigt mycket om kycklingen och de älskade majonnäsröran!

Ojdå, sen råkade jag visst fixa ihop lakritsmandlar! Tänk så det kan gå! :)

tisdag 27 september 2016

Mandeltest

Ni vet lakritsmandlarna, receptet jag gett er tidigare, det sprider sig som en löpeld! Nu vet jag ju inte riktigt vad en löpeld är, men den sprider sig som lakritsmandelreceptet tror jag... Ett par gånger har jag fått förfrågan om man ska ha skalade eller oskalade mandlar, och jag har sagt oskalade. Men så hade mågon använt oskalade och de blev goda, så då måste jag ju testa! Jag tog hälften skalade och hälften oskalade och gjorde sen som vanligt. Snart har jag ätit upp allt och vet fortfarande inte riktigt vilka som är godare... Den stora skillnaden är i storleken faktiskt, de skalade är ju så små! Dessutom känns de inte alls lika krispiga och torra som de oskalade, men goda är de allihopa! Så vad lära vi oss av detta? Jo, att det inte spelar någon roll vilka mandlar man använder! Skönt, nu slipper vi fundera på det! 😊

tisdag 20 september 2016

Baconmuffins

Jag lovade er baconmuffins, här är de nu!  Ni är säkert alla bekanta med baconpannkakan vid det här laget, det är många år sedan den introducerades, och lika många år har den varit en favorit här. När jag har barnbarnen här gjorde jag en intressantare variant av pannkakan - baconmuffins. Då använder jag mej av silikonmuffinsformar vilket är väldigt praktiskt men väldigt jobbigt eftersom silikonmuffinsformarna är den allra bäst leksaken här i huset, så jag diskar dem både före och efter användningen....
Nå, när jag tillverkar muffinsen utgår jag från pannkaksreceptet, men följer inget recept rakt av. Så här ser mitt recept ut (och alla ingredienser utom äggen är "typ ungefär nånting"):

Mina baconmuffins
7 ägg
1 dl grädde
1,5 dl grynost /keso
1,5 dl riven gräddost
1 paket bacon, finhacka och knaperstek
50 g smält smör
en gnutta salt och peppar

Blanda ihop alla ingredienser, fyll muffinsformar till 2/3. Grädda i 200° ca.15-20 minuter. Sist blev det 17 st (den ena silikonformen hittade jag inte fast jag t.o.m. letade under soffan...) och de tog slut på eftermiddagen. Det var både lunch och mellanmål nämligen.

Nedan finns ursprungsreceptet på baconpannkakan som finns på Airams blogg!

måndag 19 september 2016

Ost i stora lass

När det är riktigt bra specialpris på ost passar jag på att frysa in osten som jag själv river! (Och ifall du hör till de som köper färdigriven ost rekommenderar jag att du läser på innehållsförteckningen nästa gång!) Idag blev det 1.135 kg edamost som packades i praktiska plastpåsar och skickades i frysen. Där får de hålla till tills jag t.ex. bakar sesambröd, lagar baconmuffins, pizza eller liknande. Mycket praktiskt!

Och på tal om baconmuffins..... Nej, det tar vi en annan gång!

lördag 10 september 2016

Snabbmat som i hemlagad pizza!

När jag är ensam hemma och det är lunchdags väljer jag noga vad jag ska äta. Det duger inte med vad som helst. Eventuellt kan det bli en stekt ost, gräddost, halloumi eller bondost, eller 2 kokta ägg och sallad, typ. Men häromdagen kom jag på att jag ville ha pizza, så då blev det så. Jag orkade inte leta recept utan blandade ihop 2 ägg, lite för mycket fiberhusk, ganska mycket riven ost och kryddade med den delikata kryddan Poppamies Garlic Rub. När jag rörde om kom jag på att det var nästan som min favoritpizzabotten! Jag smetade ut smeten och förgräddade i 200° i 8-10 minuter. Under tiden blandade jag ihop 2 msk tomatpuré med ungefär lika mycket matolja och vips hade jag en ketchup att bre på pizzan! Så tog jag en kylskåpstömning och radade bacon och skinka på pizzan innan jag hyvlade ost över. Sen gräddade jag hela härligheten i 200° tills den såg perfekt ut! Och det blev ju så gott, alldeles perfekt lunchmat när man har lite bråttom eller inte orkar koka. Där ser man, pizza ÄR snabbmat!!!

tisdag 16 augusti 2016

Lakritspulver och lakritspulver

Nej, lakritspulver är inte samma pulver i olika burkar, det är olika på samma sätt som kaffe inte är kaffe. Hänger ni med? Jag som älskar salmiak har alltid lakritspulver i skåpet, just nu dessa sorter. Eller, den stora, vita byrken är lakritsgranulat som är perfekt att strö över tryffelkakan, kladdkakan eller glassen. Det finns pulver av samma märke och det är riktigt bra. Den finns inte var som helst men jag köpte granulatburken från Malin's Foodie Living i Vasa Den stora svarta är faktiskt tom och åkte i återvinningspåsen efter fotosessionen, men den är riktigt god och finns i alla matvaruaffärer här i Finland. Den längst till höger har jag inte hunnit prova så mycket, men smakar mer lakrits och är köpt på ICA Maxi, liksom min favorit, Kung Markatta. DEN har jag hunnit testa! Jag köpte min andra burk förra helgen när vi var på roadtrip till Haparanda. Den är så god att jag kan äta den som den är.... och det är kanske inte så bra... Men man kan en smörklick och panera i pulvret! Mumsfilibabba!

Nå, det här är bara mina smaklökars åsikt, andras smaklökar tycker kanske annat, men det är okej! ;)

tisdag 9 augusti 2016

Den godaste glassen!


Nu måste jag skriva upp receptet så länge jag kommer ihåg det! Jag har kört med samma glassrecept hela tiden sen jag fick ny glassrecept, men jag ville ha en fylligare glass, en som smakar godare. Så jag googlade, men alla recept var på 2 ägg och 3 dl grädde, och det ryms bara 2x2 dl vätska i min glassmaskin, och i alla recept skulle grädden vispas, men i min glassmaskin måste man hälla i vätska, inget vispat här inte... Men, jag gjorde så här:

Min godaste glass
1 äggula
1 helt ägg
2 dl grädde
1 tsk vaniljpulver
1 tsk Zero-sötning, eller vad det heter. Tror det är stevia och sukrin, typ.

Äggen, vaniljen och det söta blandade jag ihop och vispade med handvisp nån minut. Det blev fluffigt men inte tjockt. Så hällde jag i grädden och vispade knappt en minut till. Eftersom glassmaskinen består av 2 "muggar" blandar jag ihop 2 satser, startar glassmaskinen och häller i glassblandningen och låter den köra på 15-20 minuter (beror på hur kallt/varmt det är i köket också!)

Naturligtvis var jag ju tvungen att koka en lakritssås också, och den här gången konstaterade jag att det inte funkar att ha i för mycket lakritspulver! 3 dl grädde och 2 msk lakritspulver är bäst, annars blir det grynigt!

Otroligt nog åt vi inte upp all glass igår, så jag slängde den halvsmälta glassen i frysen och tog med till jobbet idag. Jag hade med bär också. Och lakritssås. Jag hann precis ha min glassportion färdig när jag blev avbruten och det fanns inget annat att göra än att slänga in hela härligheten i frysen. Många timmar senare har jag nu tinat upp bären (efter att ha brutit loss dem) och kunnat avnjuta ett delikat mellanmål!

Men ni måste medge att det inte ser så gott ut när jag precis tagit fram det ur frysen...

lördag 30 juli 2016

Sesambrödet igen

Ett av de första LCHF-bröden jag bakade var sesambröd, sen glömde jag bort receptet, antagligen tröttnade jag på det. I höstas hittade jag receptet igen, mem inte på egen blogg.... Jag började igen, att baka sesambrödet alltså, och är fast i sesamträsket nu. Brödet är perfekt att doppa i tzatziki, melitzanosalata och andra goda röror. Dessutom kan man skära upp de, bre på vitlökssmör, strö riven ost över, gratinera i ugn och vips har man fantastiskt goda vitlöksbröd! (Sista bilden.) Mumsfilibabba!
Den här gången strödde jag vallmofrön på, bara för att man kan.

På tal om vallmofrön, reser nu till Grekland, eller andra sydliga länder, kan ni passa på att köpa vallmofrön där, de är hur billiga som helst i länder där vallmon är ett ogräs! "Poppy seeds" är engelska namnet.

onsdag 20 juli 2016

Årets blåbärspaj

Jag hittade flera askar med fjolårets blåbär i frysen häromdagen och tyckte att det var dags att göra nåt åt den saken. Jag orkade inte börja leta efter ett recept och kom på att botten till tryffelkakan är jättegod! Så gör vi, och så blev det! Det blev riktigt gott, enda minuset var väl att jag glömde kolla tiden då jag gick ut i solen istället... Men en välgräddad blåbärspaj på bordet är bättre än ingen blåbärspaj alls!
Blåbärspaj
2 1/2 dl mandelmjöl
1 1/2 dl mandelflarn eller -kross
50 g smält smör
ev. sötning, t.ex. 1 msk honung (rör ut den i det smälta smöret så blir det bra), själv hittade jag indiansocker i skåpet och blandade i 2 nypor av det.
Smält smöret och blanda ihop allt. Tryck ut degen i en liten pajform (ca.25 cm Ø).
Förgrädda i 175° ca.10 min. Fyll på med
3-4 dl blåbär
2 dl gräddfil/yoghurt/créme fraiche
1 äggula
1 tsk vaniljpulver
Bred ut bären i pajskalet. Blanda ihop gräddfilen/annat alt. , äggulan och vaniljen och sprid ut över bären. Grädda i 175° ca.20 min. eller tills du känner pajdoften sprida sig till terrassen...
Vaniljsås
Jag vispade lite grädde helt lätt och rörde ner en äggula och vaniljpulver, enkelt och behändigt! På kvällspajen blev det bara ovispad grädde.
Det blev pajkalas på terrassen och vi var 4 som åt friskt av pajen och ändå lämnade nästan halva, så nu fick jag mej ett mellanmål i jobbet ikväll! Så praktiskt!
Ps. Vi lär ha en Pokemon på taket i mitt jobb...

söndag 17 juli 2016

Västerbottenspaj

Varje gång jag bakar den bestämmer jag att NU måste jag skriva receptet på bloggen... Men NU gör jag det!!! Här i Finland tycker vi om Västerbottensost, men ni kan inte ana vilket pris vi får betala för den delikatessen! Nyligen var en väninna till Haparanda och då köpte hon en 802g stor ost för samma pris vi betalar för 300g här!!! Sa vi hallelujamoment?! Nå nu öppnade jag osten och svängde ihop en paj enligt receptet på "56 kilo". Jag var hungrig och åt den varm ute på terrassen, men ännu godare är den om den fått svalna lite.
Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
40 g smör
1 ägg
Mixa mandelmjöl och sesamfrön i blender/mixer och blanda sedan ner resterande ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut i pajform eller springform och nagga botten med gaffel, låt vila i kylskåp ca 30 min.
Grädda skalet i 175 g i ca 10 minuter tills skalet fått lite färg. Ta sedan ut och höj ugnen till 200 grader.
Pajinnehållet:
300 gram riven västerbottensost
3 ägg
3 dl vispgrädde
lite salt
Lägg den rivna osten i pajskalet. Vispa ihop ägg och grädde och häll i pajskalet, över osten.
Grädda i 25-30 minuter i nedre delen av ugnen. Serveras ljummen eller rumsvarm!
Jag följer receptet slaviskt, eller nästan i alla fall.... Jag brukar kanske ha i lite för mycket ost ibland.... 
Ifall man inte har tillgång till Västerbottensost, eller inte har tillgångar för det, så går det också riktigt bra med t.ex. Präst-ost eller någon annan långlagrad och smaklig ost. Fast vad vet jag, kanske det funkar med Edam-ost också?

söndag 10 juli 2016

Bröd eller skattkista??

Jag har inte bakat mjukt bröd på länge, jag har nämligen inte saknat något sånt, men när recepten dyker upp framför mej så måste jag ju testa. Har ni förresten sett Kostdoktorns engelska sajt? Där finns massor av smaskiga recept som jag inte sett tidigare! Det är bara att börja beta av! De här semlorna/frallorna var först i tur. Faktiskt var det nog andra gången jag bakade dem nu, första gången hade jag glömt bakpulvret... Den här gången kom jag ihåg det, men istället kanske jag gjorde en annan miss, för istället för att som i receptet "grädda brödet i nedre delen av ugnen" använde jag varmluftsfunktionen och gräddade dem "ganska lågt i ugnen", vilket eventuellt kan vara orsaken till att jag nu har semlor/frallor som är tjocka i botten och har en väldigt överdimensionerad övredel, och i mitten är det tomt! Men brödet är gott så eventuellt, men bara eventuellt, testar jag brödet en gång till och följer receptet både vad gäller ingredienserna och gräddningen...
The diet doctor's frallor
3 dl mandelmjöl
5 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 tsk äppelcidervinäger
3 dl kokande vatten
3 äggvitor
Sesamfrön/vallmofrön (men de sprider sig bara på matbordet sen...)
Blanda alla torra ingredienser. Koka upp vattnet. Blanda ihop allt och vispa med handvisp i ca. 30 sekunder tills det blir en Play-Doh-liknande massa. Dela i ca.6 delar, hantera dem med duktiga händer, grädda i nedre delen av ugnen i 175° i 50-60 minuter. De är klara när det låter ihåligt när man knackar under brödet.
Nå, brödet var ju gott och passade utmärkt till tomatsoppan! Har jag förresten gett er receptet på tomatsoppan? Det måste jag nog kolla...

Ps. Jadå, receptet på den fantastiskt goda och mättande tomatsoppan med bacon har ni fått och det finns på fiskensvea.blogspot.fi/2011/04/forratten-och-varmratten.html

(Hoppas ni får fram det fast det inte går att länka via telefon nu plötsligt fast det funkade för 5 minuter sedan...)
Det går också att skriva in tomatsoppa i sökrutan här till höger!





tisdag 14 juni 2016

Lakritsgranulat

När det var dags för morsdagstårtan gjorde jag en tryffelkaka igen, den är favoriten just nu. Men den här gången hade jag en liten tvist, jag strödde lakritsgranulat över, och det var riktigt lyckat det! Ja och så blev det jordgubbar som dekoration också.
Jag skrev ju ett inlägg om jordgubbspralinerna tidigare och när jag hade doppat dem i smält choklad lämnade det över av chokladen. Jag bredde då ut chokladen på ett bakplåtspapper, strödde lakritsgranulat och hackade salta mandlar på och lät stelna, och det var också ett riktigt lyckat koncept!




Chokladflarn

smält choklad, minst 70% men jag använde 90%
hackade, rostade och saltade mandlar, men går bra med nötter också, gärna salta
lakritsgranulat

Bred ut chokladen. Strö lakritsgranulat och mandelhack/nötter. Låt stelna.

Riktig lasagne!

Jag saknar inte pasta, och den gång jag ändå måste testa att göra LCHF-pasta fattade jag sen inte varför jag hade gjort det.... Men lasagne, det är en helt anna sak! Nu kan jag testa "pasta" pasta igen! Jag hittade nämligen Tjockkockens recept på "Lasagne med ostcréme" och det var nog så jättegott!!! Som vanligt följde jag inte receptet helt, t.ex. så ville jag ha lite muskotnötsmak så då kryddade jag med det också. Jag blandade ihop en hel sats "pasta" och gräddade i ugnen, precis enligt receptet, men sen tyckte jag att det blev alldeles för mycket lasagneplattor så jag använde bara lite mer än hälften. Resten skar jag i ganska stora bitar och lade i frysen, och de skulle sen komma till användning när min glutenfria son och jag åt tortillas! Det funkade jättebra!

Men lasagnen då, det råkade vara en av de varmaste dagarna i maj som vi åt lasagnen så det blev terrasspremiär då! En son var lite skeptisk till LCHF-lasagnen och tog bara en miniportion först, men han blev positivt överraskad och tog två stora portioner sen! Sambon är en annan skeptiker som också gav fulla poäng och tog också två portioner! Då är det gott på riktigt!!!

Receptet är Tjockkockens:


LASAGNE MED OSTCRÉME

Lasagneplattor:
7 ägg
250 g philadelphia
5-6 msk fiberhusk
1 kryddmått salt
ca 2-3 msk olivolja
Vispa med elvisp till en jämt smet. Låt svälla några min och vispa runt på nytt. Fördela halva smeten var på varsin plåt med smörjt bakplåtspapper (gned in lite olivolja på bakplåtspappret också så smeten lättare lossar).
Lägg ett bakplåtspapper ovanpå och kavla ut smeten så tunt som du kan. Det är lite knepigt och jag är ingen hejare själv på det, men det behöver inte vara perfekt!
Kör in i ugnen på 150 grader i 12-13 min. Ta av översta bakplåtspappret och låt pastaplattan svalna lite.
Köttfärssåsen:
700-800 g nöt eller blandfärs
2 gula lökar
3-4 vitlöksklyftor
ca 600 g krossade tomater
1 selleristjälk
1 morot (kan uteslutas)
1 paket bacon/pancetta (140 g)
2-3 matskedar tomatpuré
Bong Scharlottenlöksfond (kan uteslutas)
Salt, svartpeppar, rosmarin (torkad eller färsk), basilika (fryst eller färsk)
2 lagerblad
smör till stekning

Börja med att hacka morot, lök, selleri och bacon i småbitar.
Fräs först baconet i botten av en gryta, det ska bli lite knaprigt nästan så alla smaker kommer ut. Häll i den hackade moroten, lök och vitlök. Blanda runt och låt fräsa tillsammans några min. Tillsätt köttfärsen och selleri och blanda runt. Häll i krossade tomater, tomatpuré, en skvätt schalottenlöksfond och 2 lagerblad. Krydda med salt och peppar.
Blanda i rikligt med basilika och rosmarin efter smak. Låt sedan köttfärsåsen stå och puttra minst 30 minuter. Tillsätt lite vatten om allt för mycket vätska kokar bort.
Ostcreme:
ca 150 g philadelphia
3-4 msk grädde
2-2,5 dl riven ost
vitpeppar, svartpeppar + lite salt
Blanda alla ingredienser i en skål, det ska var en tjockare creme och inte en rinnig sås, så ta i lite grädde i taget till rätt konsistens.
 Lasagnen:
Lägg ett lager köttfärs i botten, på med en lasagneplatta, klicka på ostcreme och börja om. Köttfärs, Platta, Ostcreme. Toppade sedan med sista köttfärsen och riven ost.
In i ugnen ca 15-20 min på 200 grader tills osten fått fin färg. Låt lasagnen stå ca 10-15 min innan du börjar skära upp bitar. Servera mer lite tex grönsallad!
Ovanligt gott var det tydligen och det märktes eftersom jag tydligen inte ens fotat! Otroligt men sant, jag har glömt att fota!!! *skäms* . Nu får ni istället se på Tjockkockens smaskiga bilder!
Men jag kan istället bjuda på en bild av min verandabalkonglåda med kryddor och en bild på barnbarnen då vi hade lunch ute en annan gång! :)


fredag 10 juni 2016

Picknick hos mommo

Det började med en trög mage, mormor föreslog kokosolja, mamman lovade barnet att mormor skulle göra chokladbollar nästa dag, och man vill ju inte att barnbarnen ska få för sig att deras mamma ljuger så då fixar mormor bollarna!
Så, jag letade efter ett recept med mycket kokosolja i och igen en gång blev det Birgitta Höglunds recept jag valde och det var SÅ gott! Här får ni hennes recept, copy+paste, och jag skippade bara kardemumman, som jag inte riktigt gillar.

CHOKLADBOLLAR 

100 gr Ekologiskt Kokosfett med smak
100 gr (2½ dl) Kokosflingor
1 dl Kokosgrädde
½ dl krossade Hasselnötter
2 msk Kakao
1 Ekologisk Äggula
1 krm Äkta Vaniljpulver
1 krm mald Kardemumma
½-1 krm Havssalt
Ev Sötningsmedel (minns inte om jag ev. hade i 1 tsk honung )
Smält kokosfettet och låt det svalna. Krossa hasselnötskärnorna till grovt pulver i en mortel, eller hacka dem fint.
Rör ihop kokosflingor med kakao, nötkross, vanilj, kardemumma och salt. Saltet framhäver chokladsmaken, smaka dig fram hur mycket du vill ha.
Rör ner kokosfett, äggula och kokosgrädde. Smaksätt med Stevia eller Sukrin om Du vill ha mer sötma än den från kokosen och vaniljen. Blanda väl.
Ställ i kyl att stelna en halvtimme. Rulla små bollar och doppa dem i kokosflingor. Förvara i kyl eller frys.
Som ni ser på bilden hade vi bollarna i en skål och skålen stående på en kylpatron i en liten kylväska när vi satt i solen och åt mellanmål, det är nämligen mycket kokosolja i bollarna och de smälter väldigt snabbt. Men goda är de!!

Förresten är det samma barnbarn som då och då sitter med mommos hudkrämsburk och äter med fingrarna ur den, och då säger mommo "är det gott?", varvid barnet nickar och då säger mommo "du får nog äta". Jag tror inte att det är tillåtet att äta all hudkräm, fast å andra sidan använder kanske inte alla kokosolja som hudkräm heller... Och å tredje sidan lär ju innehållsförteckningen på margarin vara samma som i hudkrämer...

Efterrätt, mellanmål eller kalasmat!

Det var i vintras jag såg en reklamfilm på finsk tv, först fattade jag inte vad jag såg, såg den på nytt och blev stormförtjust! Reklamen visade hur man serverade brieost med hallon och lakritssås! Gissa om jag måste testa det! Min syster är, tack och lov, av den mera lättlurade sorten så redan nästa kväll hade vi ett samkväm (undrar om det t.o.m. var på vår traditionella julbastukväll) där vi åt brieost med hemlagad lakritssås och upptinade trädgårdsbär. Ojoj vilket hallelujamoment!!! Trots det glömde jag bort hela härligheten tills förra veckan. Först tog jag fram brien så den skulle hinna bli mjuk och krämig, sen kokade jag hallon, de blir ju mycket starkare i smaken då, som fick svalna, och sist kokade jag en lakritssås. Det här, gott folk, är fantastiskt gott och jag förstår att man t.o.m. måste göra reklamfilmer om det!
LAKRITSSÅS
3 dl grädde
2 msk lakritspulver
Låt småkoka tills det blivit en lagom tjock och krämig sås. Låt svalna lite innan du äter.
Mumsfilibabba!
Lakritspulver är ju naturligt sött så det triggar nog sötbegäret, så om man vet att sockerberoendet lurar bakom hörnet är det kanske klokast att låta bli det här....

tisdag 7 juni 2016

Blomkålssallad

Jag hade tänkt göra blomkålsgratäng och korv, men så kom en son med färska sikar åt oss och eftersom jag inte är omöjlig utan kan ändra menyn om det behövs så gjorde jag det nu. Dessutom har jag en rökugn och måste ju använda den nån gång också, och rökt sik är ju nästan lika gott som rökt lax! Men, men, jag hade ju en blomkål, tomater och gurka att använda till sikmiddagen... Minns ni tv-serien "Här är ditt kylskåp"? Det var ett favoritprogram för mej och jag leker ofta "här är ditt kylskåp". 
Nå, eftersom jag blivit bekant med "dansk broccolisallad" (googla!) tyckte jag att det borde funka med blomkål också. Fast jag hade nästan inga andra av ingredienserna så jag googlade "kall blomkålssallad" och hittade en med gurkskivor i, men sen var det risvinäger och annat jag inte hade, så då tog jag bara gurkskivorna och blomkålen därifrån och dressingen från den danska broccolisalladen. Resultatet blev en väldans god blomkålssallad som passade utmärkt till den rökta siken! I den lilla skålen finns remouladsås, créme fraiche, gurksallad och lite majonnäs, också ett måste med fisk!
Här får ni mitt alldeles färska påhittade recept:
BLOMKÅLSSALLAD
1 blomkålshuvud
1/2 gurka (kan uteslutas)
salt o. peppar
2 dl majonnäs
1 msk rödvinsvinäger
Blanda ihop allt, låt dra en stund.