Sidor

tisdag 14 juni 2016

Riktig lasagne!

Jag saknar inte pasta, och den gång jag ändå måste testa att göra LCHF-pasta fattade jag sen inte varför jag hade gjort det.... Men lasagne, det är en helt anna sak! Nu kan jag testa "pasta" pasta igen! Jag hittade nämligen Tjockkockens recept på "Lasagne med ostcréme" och det var nog så jättegott!!! Som vanligt följde jag inte receptet helt, t.ex. så ville jag ha lite muskotnötsmak så då kryddade jag med det också. Jag blandade ihop en hel sats "pasta" och gräddade i ugnen, precis enligt receptet, men sen tyckte jag att det blev alldeles för mycket lasagneplattor så jag använde bara lite mer än hälften. Resten skar jag i ganska stora bitar och lade i frysen, och de skulle sen komma till användning när min glutenfria son och jag åt tortillas! Det funkade jättebra!

Men lasagnen då, det råkade vara en av de varmaste dagarna i maj som vi åt lasagnen så det blev terrasspremiär då! En son var lite skeptisk till LCHF-lasagnen och tog bara en miniportion först, men han blev positivt överraskad och tog två stora portioner sen! Sambon är en annan skeptiker som också gav fulla poäng och tog också två portioner! Då är det gott på riktigt!!!

Receptet är Tjockkockens:


LASAGNE MED OSTCRÉME

Lasagneplattor:
7 ägg
250 g philadelphia
5-6 msk fiberhusk
1 kryddmått salt
ca 2-3 msk olivolja
Vispa med elvisp till en jämt smet. Låt svälla några min och vispa runt på nytt. Fördela halva smeten var på varsin plåt med smörjt bakplåtspapper (gned in lite olivolja på bakplåtspappret också så smeten lättare lossar).
Lägg ett bakplåtspapper ovanpå och kavla ut smeten så tunt som du kan. Det är lite knepigt och jag är ingen hejare själv på det, men det behöver inte vara perfekt!
Kör in i ugnen på 150 grader i 12-13 min. Ta av översta bakplåtspappret och låt pastaplattan svalna lite.
Köttfärssåsen:
700-800 g nöt eller blandfärs
2 gula lökar
3-4 vitlöksklyftor
ca 600 g krossade tomater
1 selleristjälk
1 morot (kan uteslutas)
1 paket bacon/pancetta (140 g)
2-3 matskedar tomatpuré
Bong Scharlottenlöksfond (kan uteslutas)
Salt, svartpeppar, rosmarin (torkad eller färsk), basilika (fryst eller färsk)
2 lagerblad
smör till stekning

Börja med att hacka morot, lök, selleri och bacon i småbitar.
Fräs först baconet i botten av en gryta, det ska bli lite knaprigt nästan så alla smaker kommer ut. Häll i den hackade moroten, lök och vitlök. Blanda runt och låt fräsa tillsammans några min. Tillsätt köttfärsen och selleri och blanda runt. Häll i krossade tomater, tomatpuré, en skvätt schalottenlöksfond och 2 lagerblad. Krydda med salt och peppar.
Blanda i rikligt med basilika och rosmarin efter smak. Låt sedan köttfärsåsen stå och puttra minst 30 minuter. Tillsätt lite vatten om allt för mycket vätska kokar bort.
Ostcreme:
ca 150 g philadelphia
3-4 msk grädde
2-2,5 dl riven ost
vitpeppar, svartpeppar + lite salt
Blanda alla ingredienser i en skål, det ska var en tjockare creme och inte en rinnig sås, så ta i lite grädde i taget till rätt konsistens.
 Lasagnen:
Lägg ett lager köttfärs i botten, på med en lasagneplatta, klicka på ostcreme och börja om. Köttfärs, Platta, Ostcreme. Toppade sedan med sista köttfärsen och riven ost.
In i ugnen ca 15-20 min på 200 grader tills osten fått fin färg. Låt lasagnen stå ca 10-15 min innan du börjar skära upp bitar. Servera mer lite tex grönsallad!
Ovanligt gott var det tydligen och det märktes eftersom jag tydligen inte ens fotat! Otroligt men sant, jag har glömt att fota!!! *skäms* . Nu får ni istället se på Tjockkockens smaskiga bilder!
Men jag kan istället bjuda på en bild av min verandabalkonglåda med kryddor och en bild på barnbarnen då vi hade lunch ute en annan gång! :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar