Sidor
▼
torsdag 25 mars 2010
Majsgryta utan majs...
Redan när mina barn var små brukade jag laga "majsgryta" ibland. Det har blivit mer och mer sällan jag bjudit på den maten, bl.a. av den orsaken att min sambo inte tycker om majs. Men såna helger när han inte är hemma kan vi slå på stort och smaska i oss sånt. Fast det var ju i mitt förra liv... Men barnen ville ha majsgryta så då blev det så. Ännu när jag blandade ihop deras mat hade jag ingen aning vad jag skulle äta. Spännande... Jag gjorde en kylskåpsinventering och hittade en zucchini. Den fick ersätta majsen. Men så ville jag inte ha tonfisk i min mat utan valde bacon istället. Då började fantasin flöda! Här är mitt recept på...zucchinigryta!
Zucchinigryta
1 zucchini, ca. 30 cm
½ lök
1 paket bacon
champinjoner (fast jag öppnade bara burken och glömde slå i dem...)
grädde
chilipeppar
cheyennepeppar
Jag finhackade löken, skar zucchinin i små tärningar, bacon i strimlor och fräste allt i en kastrull. Om jag hade kommit ihåg burken med champinjoner hade jag låtit dem fräsa med... Jag hällde på grädde så att det just och just täckte maten. Jag kryddade och lät puttra ett par minuter, så hällde jag allt i en glasform och lade massor av riven ost på och gratinerade i 200-gradig ugn ca.20 minuter.
På nedre bilden har jag inte hunnit riva osten ännu, men båda lådorna ska täckas med riven ost, och det är förstås den lilla formen som är min.
måndag 22 mars 2010
Och nu någonting helt annat!
Min dotter går i giftastankar! Eller det är inte bara tankar mera, det börjar vara ganska nära nu, faktiskt gifter hon sig med sin Daniel samma dag som Sveriges kronprinsessa gifter sig med sin Daniel! Till på köpet brukar min dotter få höra att hon liknar kronprinsessan! Vill ni kolla själva kan ni titta här på bilden, sen klickar ni HÄR så får ni läsa hur de träffades och framför allt - RÖSTA!!!
Och eftersom det är dotterns bröllop och jag vet att det finns åtminstone fem LCHF:are bland gästerna förstår ni att jag är lite inblandad på ett hörn. Småningom får ni läsa hur man tänker ut en LCHF-bröllopsmeny! =)
LCHF-kokböcker!
Idag har jag ätit något gott! Jag hittade "Kryddig kycklingfilé med jordnötssmör och kokos" i Airams LCHF-kokbok som jag fick i födelsedagspresent. Den boken är underbar! Ifall man tänker köpa en enda kokbok är det nog den här man måste ha! Jag har redan helgens mat planerad utgående från Boken. :)
MEN, så här helt apropå, så har Adlibris.com idag skickat ut mejl att de samlat ihop LCHF-kokböcker på ett ställe! Praktiskt!
Förresten, du vet väl att man kan tillverka sitt eget jordnötssmör?
lördag 20 mars 2010
Dagens njutning...
När det var dags för lunch idag hade jag redan hunnit tvätta tre fönster, stryka och byta gardiner. Äckligt effektiv alltså. Istället tog jag en enklare lunch - värmde taco-ugnsomelett i mikron. Tredje dagen i rad... Tror att jag ska ta och frysa ner resten av omeletten nu.
Men när man då har varit så där äckligt duktig måste man ju få en belöning. Nu har jag min belöning, det mesta i magen redan, när jag äter min pannacotta innan jag ska dricka kaffe. Jag har ju liksom fått dille på pannacotta jag, men det gör ju inget, för det är ju nästan bara grädde och mascarponeost i den här! Jag kokade ihop en dubbelsats på torsdagskvällen. Dubbelsats betyder 4 dl grädde, 3 tsk gelatinpulver (eller 1½ gelatinblad), en urskrapad vaniljstång fick koka med grädden och så fyllde jag på med ett par teskedar vaniljpulver. Efter att det här hade kokat en stund blandade jag i en hel burk mascarpone och rörde om. Sen hällde jag upp blandningen i 6 st. små glas, det blev alldeles lagom stora portioner. Så hackade jag några rutor 70%:ig choklad GROVT och släppte ner lite i varje glas. Då var ju pannacottan varm ännu så lite av chokladen hann smälta lite, men de största bitarna sjönk ner till botten och var helt underbara att äta sen.
Ikväll har jag lovar barnen majsgryta som de inte fått på ett par år, men jag har ännu inte bestämt mej för hur min variant ska se ut... Det återstår att se, och blir det lyckat så lovar jag att berätta för er! ;)
onsdag 17 mars 2010
Testing testing
Halloumiosten är ju så god att äta stekt, men den är salt och när man steker i smör blir den ännu saltare. Det här har varit ett problem för mej, men inte nu längre! Idag stekte jag nämligen halloumin i kokosolja och halloumin var inte för salt! Samtidigt som jag stekte osten hade jag i några broccolibuketter också. Resultatet - jättegott!
tisdag 16 mars 2010
Mera våfflor
Jag var jättenöjd med mina våfflor, men nästa gång kanske jag måste testa Airams våffelrecept, för hon har också haft våffelfest! Titta här!
lördag 13 mars 2010
Presenter!
Idag fick jag boken jag velat ha läääänge! LCHF-kokbok! Jippiiiii! Dessutom fick jag en sån fin T-tröja! Kan det bli så mycket bättre???? Och allt detta fick jag av min syster G! TACK! =)
torsdag 11 mars 2010
Inte så hemlig mer...
Ikväll har jag varit på föreläsning här i min stad. Vi hade den stora äran att ha besök av Mats-Eric Nilsson, också känd som "Hemlige kocken". När jag satt på föreläsningen kom jag på att jag inte har läst hans andra bok - "Äkta vara", så nu har jag det att se framemot. Mats-Eric var oväntat humoristisk och en bra talare så de två timmarna gick snabbt.
Vi fick tips på två intressanta sajter, aktavara.org som jag redan haft länge som länk här, och så en blogg som jag egentligen inte borde tipsa om eftersom den handlar om bröd... Men eftersom det finns folk som äter bröd och jag tycker att man då kan äta bröd utan tillsatsämnen, t.ex. hembakat surdegsbröd, så då behöver man en sån här blogg - Pain de Martin. Om inte annat så kan man se på de vackra bilderna, för hembakt bröd är ju faktiskt vackert!
Våffelsöndag
Som jag tidigare berättat så har vi söndagkväll som plättkväll. Inte så att vi måste ha plättar varje söndag, men om vi har plättar så måste det vara på en söndag... Tror jag... Nåt annat har vi inte testat!
Men senaste söndag varierade vi oss så pass att vi hade våffelkalas istället för plättkalas. Jag använde mej av plättreceptet på jag tidigare skrev om här, bara att jag inte alls använde vatten, bara grädde och mjölk. Det kan ju hända att våfflorna blir luftigare med vatten i, kanske jag testar det nästa gång... Jag åt en våffla med bara smör på först - jättegott, som nygräddat bröd! Sen blev det två efterrättsvåfflor med hallonsylt och vispad grädde. Sylten var förstås bara vanliga frysta hallon som jag lät puttra en stund i en kastrull (för att undvika magsjuka) och vispgrädden hade inga tillsatsämnen, bara grädden. Det var så jättegott, smakade precis som jag minns att våfflor smakade! De andra i familjen tyckte att "vanliga" våfflor är godare, men de åt dem nog. Och nästa kväll radade jag upp några våfflor på en ugnsplåt och värmde i ugnen och så hade vi efterrätt en helt vanlig måndagskväll! Vi som aldrig annars har efterrätt!
lördag 6 mars 2010
Sås eller soppa?
Det började med att jag tillredde en hel laxfilé. Nästa dag åt vi också av laxen. När bara en portion återstod av resterna var det jag som skulle äta lax, men hur?? Jag ville ha en sås. Med kokt blomkål. Sagt och gjort, jag hällde grädde i en liten kastrull, Philadelphiaost och så i med laxbitarna, lite citronpeppar och lite salt. Blomkålen var lagom tuggvänlig och så på med såsen. Gott! Men alldeles för mycket sås till den lilla fiskmängden jag hade fiskat upp ur såsen. Synd, för såsen var verkligen god, fyllig och krämig, precis som jag vill ha såser. Medan jag stod där och harmades över såsen fick jag idén, jag skulle ta den med till jobbet och tillreda en räksås nästa dag! Morgonpromenaden till jobbet nästa morgon gick alltså in via affären som öppnar tidigt. En påse med räkor modell större inhandlades. (Det finns ju räkor i snorkråkestorlek också...) På lunchen kokade jag ägg, värmde såsen, slängde i halva påsen med räkor och lät puttra tills räkorna var genomvärmda. När jag skulle ta fram tallriken åt mej stannade jag, stirrade i tallriksskåpet, kände hur hjärnan arbetade på högvarv och så - ping - föll polletten ner - jag skulle ha en djuptallrik! Såsen hade nämligen blivit lite tunnare nu när räkorna vätskade av sig, och smaken var som en ljuvligt krämig, fyllig räksoppa! Jag hällde alltså upp såsen som härmed döptes till soppa, skalade och delade ett kokt ägg och så - TADAA - min alldeles egna räksoppa! Efter att jag hade fotograferat tallriken kom jag dessutom på att jag skulle ha i en klick smör, och det var ännu en fin idé! ÄNNU godare blev det! Ni får både sås- och soppreceptet!
Fiskens fisksås
2 dl grädde
½ ask Philadelphia-ost
citronpeppar
lax eller annan god fisk
salt
Koka upp grädden med osten. Blanda i fiskbitarna och citronpepparn. Puttra en liten stund. Smaka av, salta.
Fiskens räksoppa
Antingen rester av såsen eller så gör du en ny sås för soppan! Istället för fiskresterna kan antagligen en fiskfond eller -buljong användas.
ca.100 g räkor
smörklick
Koka upp såsen, blanda i räkorna. Låt puttra tills räkorna är genomvarma. Servera med en smörklick och kokt ägg.
Smaklig måltid!
torsdag 4 mars 2010
Crépes
Min syster bjöd på crépes i helgen. Hon hade stekt plättar på en smet som var ny för mej men som smakade underbart! Plättarna smakade vanliga plättar! Eftersom smeten dessutom var rätt så tjock borde den passa att grädda i våffeljärn! ("Sara" gav idén!) Det måste jag testa i helgen! Om någon testar före så får ni rapportera! =)
Receptet finns här: www.lchfrecept.com
onsdag 3 mars 2010
Eller så inte!
Hittade nyss det här i Aftonbladet och kan inte låta bli att undra vem det är som drar denna slutsats, de brittiska forskarna eller skribenten...
Tur att vi förstår bättre!
Man fann inget samband mellan mängden fett i maten och om personerna gick upp i vikt eller inte.
Det här betyder att vi ska sluta fokusera på fettet i maten och i stället äta en balanserad kost och göra oss av med de överblivna kalorierna genom att röra på oss.
Tur att vi förstår bättre!
tisdag 2 mars 2010
Ny favorit!
Sist jag bakade sesambröd höll jag på att glömma brödet i ugnen. Tack och lov för det, för annars skulle jag inte ha fått veta hur mycket godare det blir när sesamfröna är lättrostade! Jag torkade brödet som vanligt efteråt så jag fick min knäckebrödseffekt
Så har jag dessutom äntligen kommit mej för att köpa det ekologiska kokosfettet som alla rekommenderar (köpte den från naturkostaffären.) och naturligtvis måste jag testa kombinationen sesambröd-kokosfett (den är bredbar) och det var en smaksensation! Så underbart gott att jag bara sitter och njuter när jag äter det! Jag måste verkligen rekommendera att ni testar! Kokosfettet är god på det mesta, men på kokta ägg var det ingen höjdare i min smak... Men bara som den är, en tesked med kokosfett, det är gott! =)
Hur använder ni andra kokosfettet???