Sidor
▼
tisdag 23 februari 2010
Smittorisk!
Det är egentligen ganska fantastiskt med LCHF. Eller det är ju det det är... Men då jag tänker på att när jag började med dieten kände jag 4-5 andra som också åt LCHF. Det här var i augusti 2008 och nu är det var och varannan jag känner som LCHF:ar! Jag tror faktiskt att LCHF sprids och smittar lättare än svininfluensan! :)
torsdag 18 februari 2010
Presenttips!
När man har en mormor som fyller 95 börjar presentidéerna tryta. Man har ju liksom hunnit få allt man behöver under de åren som gått, det är bara det man inte visste att man behövde som återstår att ge som present då. Ännu i morse visste jag inte vad hon skulle få, min mormor, men så slog det mej plötsligt - hon har ingen riktig smörask! Hon som äter riktigt smör och riktig grädde och har ingen smörask. Hon skulle få en smörask! Med hemlagat smör i! Fiffigt värre! Jag köpte en fin smörask av glas, med texten "Best butter in America", virade in smöret från igår i plastfolie och formade en avlång smörklump som fick plats i asken, tog bort plastfolien och - TADAAAA - en present! Och mormor, hon var så glad och nostalgisk över smöret som precis smakade som när "vad hon nu hette" kärnade smöret när hon var liten! Och tillräckligt salt var det också! Hon var så glad över smöret att hon efter en stund sa: "Får jag smörasken också????". Det fick hon. Jag undrar om det inte var den bästa födelsedagspresenten hon fått på 95 år... ;)
onsdag 17 februari 2010
Samvete, är det kolhydrater i det???
Jag har lite dåligt samvete över att ha gett er chokladpannacotta receptet... Speciellt efter att ha hittat LifeZonesrecept... Det är en aaaaningens mindre choklad där, och jag tror att hon vet vad hon talar om. Så hittade jag ett annat pannacottarecept hos henne också, med kokosflingor i! Det ska jag testa någongång. Men jag tror att ni är förståndiga människor som förstår att inte äta hur mycket pannacotta som helst. Den får vara undantaget som bekräftar regeln!
Mitt GODIS!!!!
Jag har lagat smör!!! SMÖR! Häftigt va?!! Jag är så nöjd, så nöjd över resultatet. Jag hittade receptet på Airams matblogg
Det gick snabbt, på 15 minuter hade jag eget härligt smör! Imorgon är det den här fisken som har eget smör på sin gräddost! Och ni ser väl hur min smörkniv ser ut? ;)
tisdag 16 februari 2010
Min fastlagsoopsie!
Jag blandade kardemumma i "oopsies"-smeten. Jag blandade ekologiskt vaniljpulver i grädden. Jag kokade upp de frusna bulgariska hallonen (eftersom djupfrysta hallon är den vanligaste orsaken till matförgiftning här!). Jag åt. Jag njöt.
Nu rapar jag upp kardemumma... ;)
Gallbesvär och LCHF
Jag har en bekant som stötte ihop med mat-polisen i affären i morse kl.7:45... Vem hade trott att mat-polisen handlar bacon och ägg just då????
Men skämt åsido, jag är ingen matpolis. För mej får alla handla som de vill, men om någon frågar min åsikt om maten så berättar jag. Men hur som helst så diskuterade vi problemet med om man kan äta LCHF när man har gallbesvär. Det kan man! Jag har själv en 16 mm stor gallsten som jag haft i över 10 år. Bildbevis! Förr kunde jag t.ex. inte äta rökt lax, jag hade jätteont då. Efter att jag började med LCHF kan jag äta hur mycket rökt lax som helst utan att ha några som helst besvär! Enda gångerna jag känner av min gallsten är när jag ätit salta jordnötter, så de skippar jag numera.
Jag googlade lite och hittade det här intressanta forumet på kolhydrater.ifokus.se Tydligen är det fler än jag som har samma erfarenhet! Kul! Det är det jag har sagt, man är aldrig ensam! =)
Därför kom jag 5 minuter för sent till jobbet... ;)
Annika Dahlqvist skriver följande om gallbesvär :
Gallsten vid LCHF, hur går det?
Gallsten bildas av fettsnål kost. Gallan används till att spjälka fett i tunntarmen. Om man inte äter fett så stannar gallan kvar i gallblåsan och kolesterolet sedimenterar och bildar stenar. När man sedan äter fett så drar gallblåsan ihop sig och skjuter ut gallan via gallgången ut i tarmen, och då kan en sten fastna i gallgången och orsaka stas bakom den. Det är den gallstasen som orsakar gallstenssmärtan.
Jag har fått flera rapporter från personer som tidigare haft konstaterade gallstenar, men som nu efter en längre tid på LCHF vid undersökning befunnits vara stenfria.
Man kan tänka sig olika mekanismer. Antingen har stenarna avgått via gallgången med eller utan gallstensanfall, eller också har stenarna lösts upp av den gallvätska som flödat runt dem.
Men det kan hända att man har så många eller stora stenar, som orsakar gallblåseinflammation, att man måste operera bort gallblåsan. Då får man göra det, och det kan hända personer som äter lågfett- likaväl som lågkolhydratkost.
När man har opererat bort gallblåsan kan man fortfarande lika bra äta LCHF. Gallan produceras i lika stor mängd utan gallblåsa. En del tycker att de har besvär med smärta eller illamående vid LCHF, och tror att det beror på gallbesvär. Dessa brukar jag råda att äta mindre måltider med successivt ökande fettinnehåll så att de har kontroll över läget, och kan göra ett uppehåll i fettökningen om de upplever problem. Så får de se vart det tar vägen.
Fastlagsbulle i Finland = semla i Sverige
Jag fick ett tips av på fastlagsbulle! Jag hade helt enkelt tänkt skippa den i år igen (för två år sedan åt jag en halv...) men kom på andra tankar. Man kan ju faktiskt baka "Oopsies", krydda med kardemumma, äta med vispgrädde smaksatt med vaniljpulver och t.ex. hallonsylt som fått "smälta" till sylt i kastrullen, osötad förstås. Tack för tipset Mollalena!
Förresten, jag satt vid kaffebordet i jobbet i morse när förman kom med en låda fastlagsbullar. Samtliga jobbarkompisar åt så pudersockret stod som en dimma över hela kaffebordet och jag fick inhalerat en överdos av sötma... Inget som lockade precis...
Ps. Semla i Finland = fralla i Sverige!
Bild av min fastlagsoopsie kommer sen!
söndag 14 februari 2010
Pajbotten à la LCHF
När jag skulle baka pajer till helgens kalas ville jag testa ett nytt recept. Jag hittade ett väldigt ostrukturerat recept som gjorde att av de 4 LCHF-pajerna jag bakade var bara 2 av dem likadana... Jag hittade receptet här, men jag skriver in det här också så det blir mer överskådligt... Som fyllning hade jag köttfärs med tacokrydda (jag köpte kryddblandning den här gången när jag skulle baka så många pajer), coctailtomater, ägg, grädde och ost. En annan version bestod av kyckling, salsadip, champinjon, lök, yoghurt och ost.(Nästan samma fyllning som här.) Väldigt gott även om jag tyckte att pajbotten kunde ha varit lite tunnare. (Eventuellt kanske man kunde hoppa övre förgräddningen...)
LCHF-pajbotten
4 st ägg
100 g cream cheese (jag använde Philadelphia i 2 och mascarpone i 2, ingen skillnad på resultatet!)
½ dl grädde
1 dl riven ost
1 msk fiberhusk
1 dl grädde
1 ägg
riven ost
Vispa ihop äggen med Philadelphiaosten. Vispa ner husken så det inte blir klimpar. Rör ner osten och grädden. Låt smeten svälla 10-15 minuter innan gräddningen. Förgrädda ca.15 minuter.
Under tiden stekte jag köttfärsen, kryddade med en påse tacokrydda, men blanda gärna en egen om du har tid, den blir godare! Recept på tacokrydda här och här!)
Köttfärsen bredde jag ut i pajskalet, dekorerade med tomater. Jag vispade ihop ägget med grädde och hällde över färsen innan jag bredde ut rikligt med riven, fet ost. Så gräddade jag pajen ca. 20 minuter.
Den andra fyllningen bestod av köttet från kycklinglår, alternativ grillad kyckling. Jag stekte en lök och en stor champinjon i smör, blandade i kycklingköttet, hällde över ca. 1 dl salsasås (sån man använder i tacos och tortillas) och 1 dl grekisk yoghurt, rörde om och hällde över i pajskalet och bredde rikligt med ost över och gräddade i ca. 20 minuter.
Nu blev jag hungrig och ska värma lite paj!
Ha en bra fortsättning på Alla Hjärtans Dag!
lördag 13 februari 2010
LCHF-pannacotta-tårta
Jag hade lagt ett kakfat och kanten från en springform i frysen, sen började jag själva tillverkningen. Tre satser av den ljusa pannacottan fick svalna lite innan jag tog fram utrustningen ur frysen. Medan jag med den ena handen tryckte ner formen mot fatet hällde jag pannacottan ur kastrullen, bara ett tunt tunt lager först som stelnade nästan genast, så hällde jag i resten och ställde hela härligheten att stelna i kylskåpet. Efter ungefär en timme kokade jag choklad-delen och lät också den svalna lite innan jag hällde den ovanpå den ljusa delen. Följande dag tog jag bort kanten (skar med en filékniv först) och garnerade med vispad grädde, smaksatt med lite vaniljpulver, och - TADAAAA - en härligt underbar LCHF-tårta att servera på sambons 50-årskalas! Idag har resten av familjen fått hjälpa till att äta av den, och alla tycker att den är lika underbar! Enda kommentaren har varit att choklad-pannacottan har varit för tjock, och det kan ha att göra med att jag kokade grädden med gelatinbladen i. I det ursprungliga receptet ska gelatinbladet läggas i blöt i kallt vatten, kramas ur och vispas ner i grädden som bara kokat upp och fått stå 10 min under lock. Själv tyckte jag att chokladen får vara "trög" och tjock (stabbig), den smälter i munnen ändå! Mums!
onsdag 10 februari 2010
Min randiga fröjd!
Nu har jag det - det ultimata pannacotta-receptet!
Så här gjorde jag - jag tillredde en vaniljpannacotta enligt receptet i förra inlägget. Alltså hällde jag 2 dl grädde i en kastrull, lade i 1½ gelatinblad, blandade i vaniljen, kokade i 15 min och rörde sist ner 1 dl masvarpone. Enkelt! Jag hällde upp massan i små glas som jag ställde i kylen. Efter en stund hettade jag igen upp 2 dl grädde, satte i 0,75 gelatinblad och kokade i 10 minuter. Under tiden hade jag hyvlat, med osthyvel, 100 g 70%:ig choklad. När grädden hade svalnat lite rörde jag ner chokladen och rörde tills det var en alldeles slät smet. När smeten svalnat hällde jag den ovanpå vaniljpannacottan som då hade stelnat lite lagom. Efter några timmar gick den att äta, och den var S Å G O O O O D ! ! ! ! ! ! !
Jag har ett annat experiment på gång också, men resultatet av det får ni först i helgen!
Randig Pannacotta (ca.6 portioner)
2dl grädde
1½ gelatinblad
1 vaniljstång (skrapa ur)
1 dl mascarpone
2 dl grädde
0,75 gelatinblad
100 g 70%:ig choklad
Smaskens!!
Obs. Glaset jag använde är blått, därför blir det lite konstig färg på den vita pannacottan!
måndag 8 februari 2010
De e mycke nu...
Jag har inte glömt vare sig blogg eller er, men det är på något konstigt sätt lite mer än vanligt just nu... Men jag har testat ett nytt recept ikväll - Pannacotta med mascarponeost i. Det är ett test innan fredagens stora kalas här i huset... Men det är inte provsmakat än så vi får ju se sen.
Jag har också slarvat ihop en smaskig lunch i jobbet en dag. Eller det gör jag ju då och då, men det blev speciellt lyckat. Jag hade med mej två fakirbiffar och lite créme fraiche med vitlök i. I jobbet hade jag grädde, smör och lite salsadip. Jag delade biffarna i mindre delar medan en smörklick smälte i stekpannan. Biffbitarna fick en upphettning som hette duga innan jag smällde i både vitlökscréme fraichen och salsadipen, röde om och spädde ut det hela med lite grädde. En aning salt på och saken var biff! Tadaa! Man tager vad man haver i jobb-kylskåpet!
Salsadip
2 dl grekisk eller turkisk yoghurt
½ burk chunky salsadip (texmex)
1 pressad vitlöksklyfta
Blanda ihop röran och njut!
Bilden visar vår utsikt från trappan igår!
måndag 1 februari 2010
Man tager vad man haver!
Det fanns korvstroganoff för tre personer. Trodde jag. Det var före sonen och sambon hade ätit. Sen fanns ca.12 knackkorvsbitar i såsen... Det blir inte ens jag mätt på! Därför knäckte jag 3 ägg i en skål, vispade ner ½ dl sås från korvstroganoffen, saltade lite och - vips - så hade jag en omelett! En väldigt välsmakande sådan dessutom!
Har jag sagt att Cajsa Warg är min idol? ;)