Sidor
▼
torsdag 29 oktober 2009
Cheesecake
Inför kvällens kalas ville jag testa ett nytt LCHF-recept. Min svägerska bjöd en gång på cheesecake och jag fick receptet som hon hittat på nätet. Jag gjorde vissa justeringar, både p.g.a. att jag inte ville ha sötningsmedel och för att jag hade för lite Philadelphia-ost, sen får ni ju välja om ni lagar enligt originalet eller mitt recept.
Den här kakan blev väldigt fräsch och porös, och naturligtvis riktigt god!
Cheesecake
Botten:
200 g mandelpulver
100 g smör
Mixa eller vispa ihop. Bred ut, upp mot kanten också, i en pajform. Grädda i 225 grader i ca.10 minuter
Fyllning:
200 g Philadelphiaost
100 g tjock yoghurt (minst 10%-ig, t.ex. turkisk el. grekisk)
3 ägg
3 dl vispgrädde
1 tsk fruktsocker
Vispa ihop alla ingredienserna. Häll den lösa smeten i pajskalet. Grädda i 225 grader i ca.30 minuter, tills ytan blivit gyllenbrun. Dekorera med bär och mandelflarn. Serveras med vispad grädde (osötad förstås) med lite vanilj i.
onsdag 28 oktober 2009
tisdag 27 oktober 2009
Bröd
När man berättar om LCHF-dieten är det ofta liknande reaktion - "oj jag skulle aaaldrig kunna vara utan bröd". Det tror de bara. Fast å andra sidan har jag aldrig varit någon brödätare heller. Jag var ju glad över att slippa potatis, pasta och bröd! Men ibland är det praktiskt med bröd. Och knäckebröd! Jag har haft receptet på sesambröd här förr, men eftersom så många frågar efter det kommer det i repris. (Jag har annars hittat det på lchfrecept.com) Fiberhusk finns i vanliga matvaruaffärer och hälsokostaffärer.
SESAMBRÖD
1 msk fiberhusk (alt. psylliumfrön)
2 dl skalade sesamfrön
1 tsk bakpulver
2 dl riven ost (vilken gräddig ost som helst)
3 ägg
Gör så här
Blanda alla torra ingredienser plus ost. Tillsätt äggen och rör ihop till en jämn massa. Låt stå och dra minst 10-15 minuter (viktigt för fiberhusken). Häll massan på en pappersklädd plåt. Bred ut massan tunt (enkel sats blev 38x24 cm, dubbel sats till långpannan) med en slickepott. Grädda i 225 grader i 8 min. Låt svalna och skär i lämpliga bitar. Torka i ugn på ugnsgallret i 75 grader om du vill ha hårt bröd. Ha då ugnsluckan på glänt så fukten slipper ut!
Otorkat bröd kan frysas, torkat bröd står sig åtminstone några veckor i rumstemperatur.
Så nu finns det ingen ursäkt längre, det finns substitut för bröd!
söndag 25 oktober 2009
torsdag 22 oktober 2009
Snabbmat!
Det är bra att ha lite köttfärs i frysen, då kan man hitta på nästan vilken mat som helst! Som idag när jag kom hem från jobbet utan en aning om vad vi skulle ha för kvällsmat. Det blev en ugnsomelett! Då hann jag slänga mej en stund på sängen före maten!
Ugnsomelett
400 g blandfärs
1 tomat
persillade
4 ägg
1½ dl grädde
riven ost
Fräs färsen och krydda enligt önskemål. Jag använde bara grönsaksbuljong och svartpeppar. Om du har en gjutjärnsstekpanna (UTAN trähandtag!) kan du använda den i ugnen också, annars flyttar du över köttet till en ugnsform. Vispa ihop äggen och grädden. Krydda och salta enligt önskemål, jag saltade bara. Skiva en tomat och placera ut på färsen. Krydda med persillade (alt. salt, vitlök och persilja som persillade innehåller), häll äggblandningen över, strö ost över och grädda i 200-gradig ugn ca.15 minuter, eller tills omeletten blivit vackert gyllenbrun.
söndag 18 oktober 2009
Trerätters-LCHF-middag
Tänk att jag inte fick fram kameran när vi hade tjejmiddag igår! Och då låg kameran inte långt ifrån mej... Men en härlig kväll hade vi, och god mat åt vi, och det är väl det som är det viktiga! Men jag ska berätta vad vi åt -
Förrätt - sesambrödstoast med fetaoströra (som jag dessutom hade blandat finhackad rödlök och skivade gröna oliver i)
Huvudrätt - Hönan Agda(som jag hittade hos Karolo på matklubben.se) (receptet följer här också!)
serverat med torkat sesambröd, guacamole, gurkstavar, resten av fetaoströran och turkisk yoghurt.
Efterrätt - "chokladdkaka" , te och kaffe.
Inga problem alls att få komponerat en trerätters-LCHF-middag, och mätta blev vi också!
Här får ni det LCHF-anpassade receptet "Hönan Agda":
Hönan Agda
2 grillad broiler, men jag använde mej av 8 st broilerlår som jag hade kryddat och tillrett i ugnen.
2 paket bacon
300 g färska champinjoner
3 dl jordnötter
5½ dl vispgrädde
2 dl chilisås, eller 1 burk salsa dip som jag använde när jag inte hittade en chilisås utan en massa socker i
Plocka sönder broilern i ganska stora bitar och bred ut dem i en ugnsform. Stek champinjonerna i smör, sätt dem på broilern i formen. Skär baconet i bitar och stek. Bred ut dem också i formen. Strö ut nötterna ovanpå. Blanda grädden och salsan och häll ut över hela formen. Grädda i 200-gradig ugn i ca.20 minuter, tills ytan blivit lagom brunfärgad.
Tack mina kära vänner för den trevliga kvällen!
lördag 17 oktober 2009
Insändaren
Min vän Leena har det här på klart! Det börjar bli diskussioner i lokala tidningen nu, och det är bra. Insändaren som en annan läkare hade idag var däremot en riktig flopp, ids inte ens publicera den, han missade helt poängen med dieten i Leenas insändare.
Klicka på bilden så får du en förstoring!
Tuggmat igen
Det var så skönt att få tugga idag när tänderna var i skick igen på eftermiddagen! Härligt! Jag var faktiskt lite trött på broccolisoppa och äggsmör... Det mättade inte så bra när jag dessutom inte hade matlust. Men ikväll var jag på G igen! Jag hade ingen aning om vad jag skulle laga som middag, men jag började med att steka lite köttfärs, kryddade med lite svartpeppar och grönsaksbuljong (jo, utan E621). Köttet bredde jag ut på ett ugnsfast fat. Så vispade jag ihop 2 ägg och ca. ½ dl grädde, kryddade med lite paprikapulver, salt och peppar, hällde blandningen på köttet och rev ost över och så skjuts in i ugnen. Det var hur gott som helst!
Imorgon kommer mina LCHF-vänner hit på en trerättersmiddag. Jag kan ju inte berätta nu vad jag tänker bjuda på, men sen ska ni få en fullständig rapport, med bilder och recept!
torsdag 15 oktober 2009
Broccolisoppa
När man har tandvärk och absolut inte kan tugga, inte vill ha mat men ändå måste äta, då är en soppa perfekt! Men för att börja från början, frukosten kan vara ett problem om man som jag äter sin ost varje morgon. Nödlösningen var inte alls dålig - 2 kokta ägg (6 minuters så att gulan var en aning lös men inte rinnig) som jag finfördelade på en tallrik och blandade med en rejäl klick smör som fick smälta. Hur gott som helst!
Men soppan då. Jag ville ha broccoli och purjo, men det går med bara en sort också, liksom med blomkål. När det gäller färskosten är det en smaksak vilken sort man vill ha, örtträdgård tror jag den hette som jag använde.
PURJO-BROCCOLI-SOPPA
1 l vatten
½ purjolök
2 små knippen broccoli
buljong eller fond (utan E621)
1-2 dl grädde
färskost
svartpeppar
smörklick
Koka upp vattnet. Smaksätt med buljong eller fond. Sätt i grönsakerna och koka dem mjuka. Häll bort ca ½ l av buljongen. Spara ifall du behöver den sen! Mixa grönsakerna. Tillsätt grädde, färskost och peppar och smaka av. Servera med en smörklick i. Smaskens! Naturligtvis kan man också servera med en kokt ägghalva i om man vill!
söndag 11 oktober 2009
E-kodskampen
Jag blev uppriktigt glad ikväll när min ena son sa att han läst på en förpackning skinka och att "det var ÅTTA olika E-koder i det!!!". Så ville han veta mer om E-koder så det blev en intressant diskussion vid köksbordet. :)
lördag 10 oktober 2009
Gräsänkans kyckling
När man har en lördagskurs i jobbet får man äta gratis. Klart man vill, men inte grönsaksbiffar... Jag tackade nej, tog med egen mat - fakirbiffar, kantarellsås och kokt broccoli med smör. När jag kom hem från kursen på kvällen hade sonen ätit biffar också och ville absoluuut inte ha det ikväll igen. En snabbtur till affären, köpte kycklinglår, hem, vred på värmen i ugnen, in i bilen igen och raka vägen till kiosken och hyra film - Australia. (Man ska passa på när man är ensam hemma och får välja film alldeles ensam!!) Sen hem igen och slänga in kycklinglåren i ugnen. Fast jag kryddade dem också, med chilipeppar, vitlök, koriander och kummin! En lite ovanlig kryddkombination, men det är de kryddorna som finns i kryddblandningen "Africa" Jättegott, rekommenderas verkligen! Om man vill ha en god sås till kan man helt enkelt ha lite vatten på plåten i ugnen och späda med grädde småningom, när låren nästan är klara. Jag brukar ha dem länge i ugnen, först med skinnsidan ner i 45 minuter, vänder dem och så 45 minuter till. Det är lite väl länge, men man kan ta ut dem tidigare om de skulle hinna bli för mörka innan tiden gått. 200 gradig ugn hade jag.
Medan låren låg och svettades i ugnen fixade jag ihop en guacamole. Tyvärr var avocadon lite för hård så det blev mera som en salsa, men jättegod var den ändå. Ska testa samma recept en annan gång, när jag orkat vänta på att avocadon mognat...
Nu ska jag, mätt och belåten, sätta mej i soffan, ladda med filmen "Australia" och njuta av lite torrt, vitt vin! Skål på er!
fredag 9 oktober 2009
Vad tror du? Gissa!
Igår visste jag om i förväg att jag skulle få en sen lunch i jobbet. Eftersom jag inte vill äta så stora mängder på morgonen var jag tvungen att förlänga mättnadskänslan istället. Som vanligt blev det kaffe med grädde och gräddost med, men nu bredde jag smör på osten! "Äckligt" är reaktionen för de flesta, men tänk efter nu, man brer ju smör på bröd också, och så ost på, nu lämnar brödet bort bara! Och vet ni vad, det är så gott! Mycket smaskigare än bara ost!
Så hur länge tror ni att jag var mätt sen då? Frukosten åt jag kl. 8. Jag var faktiskt inte speciellt hungrig heller när jag värmde lunchen, men det var när till hungern. Nå, när tror ni att jag åt då?????