Sidor

tisdag 27 december 2022

Glöggpannacotta 2.0.

För 11 år sedan kom jag på att göra en glöggpannacotta till jul. Det krävdes en del experiment innan jag kom fram till det recept jag använt i 10 år nu, men det receptet är jag så nöjd med så det kräver inga experiment!
Fast faktiskt experimenterade jag för nåt år sedan, jag hade LCHF-pepparkakor som botten under pannacottan, men det var inte så lyckat som jag hade tänkt.
I det gällande pannacottareceptet använder jag Marlis färdiga glöggkoncentrat med 11g kolhydrater/100 ml, så med tanke på mängden i hela efterrätten blir det inte så mycket. Men man väljer själv, kanske du använder ett annat alternativ? 

✴️✴️✴️

GLÖGGPANNACOTTA 2.0
2 gelatinblad 
4½ dl grädde
½ dl glöggkoncentrat 
1 vaniljstång, lite vaniljpulver eller en skvätt vaniljessens

Glöggspegel:
2 gelatinblad 
½ dl vatten
½ dl glöggkoncentrat

Börja med att sätta gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca.10 minuter.
Häll grädden, glöggkoncentratet och vanilj i en kastrull och koka upp.
Krama ur ett gelatinblad åt gången och rör ner i gräddblandningen. Häll ut allt i en pajform eller ett annat lämpligt fat. Låt stelna ca. 1 timme.

Sätt sedan igen 2 gelatinblad i blöt. Koka upp glöggkoncentratet och vattnet som ska bli spegeln på pannacottan och rör ner gelatinet.
Häll detta ovanpå pannacottan och låt igen stelna. Sen är det bara att äta och njuta!

✴️✴️✴️

På nedre bilden har jag en dubbelsats i en stor pajform. Den räcker till ca. 10-12 portioner. Enkelsatsen blir 5-6 portioner. 
Det blir snyggast om man ställer formen på ett jämnt underlag så blir det inte "valkar" i pannacottan som på den nedre bilden! 😅

onsdag 14 december 2022

Mjuk pepparkaka

Det är snart jul och idag bakar jag min tredje kryddkaka! Ja, två är redan uppätna. 
Som ni redan vet är LCHF-arkivet min heliga receptbok, och det här receptet är förstås också därifrån. Nu finns dessutom en julkategori att plocka julrecept från! Perfekt ju!!

För att jag inte ska behöva leta efter receptet varje år sätter jag hit det nu också!

Kakformen som jag använder är ca.1,2 liter och alldeles perfekt för den här kakan!

MJUK PEPPARKAKA
150 g smör
1 msk pepparkakskrydda (Santa Maria)
4 ägg
4 msk sötning (jag sätter 3 msk) använd sötning enligt eget val!)
2 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
2 tsk bakpulver

Smält smöret i en kastrull, blanda i pepparkakskryddan, ställ kastrullen åt sidan och låt svalna en stund.
Sätt ugnen på 175° och smörj kakformen.
Blanda ihop mandelmjöl, kokosmjöl och bakpulver i en skål.
Vispa ägg och sötning riktigt vitt och pösigt. Rör sedan ner mjölblandningen snabbt men försiktigt, t.ex. med elvispen på lägsta effekt.
Häll smeten i formen, och grädda på nedersta falsen i ugnen i ca. 30-35 minuter.
Känn med tandpetare om kakan är färdig, den ska inte vara kladdig!
Ta ut kakan och låt den svalna lite innan du vänder ut den! Låt den sedan svalna under formen.

Sådär, och nu ska jag ta min kaka och åka och uppvakta min mamma på hennes födelsedag!