Sidor

måndag 23 februari 2009

Idag hände det!

Jag åt inte min vanliga ostbit som frukost! Istället åt jag 5 skinkskivor hoprullade med Philadelphiaost inuti! Det gick riktigt bra det också fast jag gick en 9 kilometers promenad innan lunchen! Få se vad det blir för frukost imorgon...

Riktig korv!



Jag har nyss haft korvpaketet i scannern... Jag vet inte om det här är reklam, men jag måste ju bara få berätta att det finns BRA korv! Sån här korv kan vi köpa här i landet (Finland), helt utan tillsatsämnen (lisäaineeton), utan mjöl (jauhoton), utan mjölk (maidoton), utan nitrit (nitriititön), utan soja (soijaton), och med 78%-ig kötthalt. Det finns knackkorvsvariant också, men den är betydligt dyrare, men båda sorterna är jättegoda, och hur skulle de kunna vara annat???
Det fina i den här kråksången är att man aldrig mer vill ha "traditionell korv" när man en gång ätit av den här!
Stackars ni som inte bor i Finland. Nu får ni börja göra som i början av 80-talet när svenskarna kom hit och handlade kilovis med korv att ta med hem! ;)

söndag 22 februari 2009

Man tager vad man haver

Jag tycker om att inte planera allt för exakt hur helgmaten ska tillredas, bara på ett ungefär... Idag plockade jag fram de ingredienser jag hade och så började jag på... På bilden fattas grädden, men istället använde jag inte purjon och chilin...

När maten var klar insåg jag att det nästan var samma mat som "Sveas grisgryta", bara att jag hade satt i soltorkade tomater och tomatkross också. En grekisk sallad var god att äta med.

Kalas och LCHF


När man håller på med en diet som LCHF kan det ställa till med problem när man är bjuden på kalas. Eller egentligen är det precis så stort problem som man gör det till! För mej och min GI:ande syster är problemet minimalt. Igår var vi bjudna på vår mormors 94-årskalas där det bjöds på Janssons frestelse och gräddtårta. Visserligen ska man få äta lite Janssons frestelse, men kanske inte den mängd som jag tidigare ätit... Därför gjorde vi så, att min syster tillredde en lasagne, som till utseendet faktiskt liknade Janssons frestelse, och jag hade med chokladkaka (som blev över från ett kalas för ett par veckor sedan) och vispgrädde. Väldigt smidigt.
Det finns LCHF:are som tycker att man kan fuska och synda på kalasen, men jag är bjuden på ca. 20 kalas/år (det blir så många fast det bara är den närmsta släkten) och är inte villig att äta kolhydraterna som bjuds på. Jag har aldrig varit förtjust i tårta heller så det är inget jag saknar. Alla släktingar och bekanta har också lärt sig att ha en skål med nötter och/eller högprocentig choklad på kaffebordet, och det räcker alldeles väl. Serveras inget sådant får jag nöja mej med bara kaffet helt enkelt. Sen kan jag ta en chokladbit när jag kommer hem... Don´t worry - be happy!

Ps. Bilden fanns på dagens ÖT. Mera stripar av samma Maria finns på http://www.bloggen.fi/serier/

tisdag 17 februari 2009

Böcker


Jag registrerade mej nyligen på bok.nu, och då blir jag så inspirerad av boktipsen att jag småspringer till bokhandeln för att köpa de böcker som råkar vara på rea. De andra jag bara måste ha kom på posten... *ler av boklycka*

Lasagne igen


Den är ju så god den här lasagnen att jag bara väntar till kvällen då jag ska få äta den igen! Den här gången kryddade och saltade jag mer, plus att jag hällde en del av de krossade tomaterna bredvid stekpannan, så den blev godare nu! Ännu godare...

söndag 15 februari 2009

LCHF-plättar


Ikväll ville jag ha RIKTIG söndagskvällsmat - plättar! Men jag vill ju ha LCHF-plättar! Då bestämde jag mej för att hitta på en blandning... Så här gjorde jag:

Jag vispade upp 2 ägg, blandade i ca.1 dl grynost (=keso) och ca.2 dl grovriven gräddost. Så lade jag en rejäl smörklick i stekpannan och stekte plättar på nästhögsta värmen på spisplattan. Plätten åt jag med tomat-fetaost-isbergssallad-basilika-olivolja.

12/9-09
Nu hade jag glömt att köpa grynost (keso) till plättarna, men jag hade ju fetaost! Jag rev den ganska fasta fetaosten grovt på rivjärnet och blandade i smeten, och jag tror faktiskt att det blev ännu godare nu!!!

Varning - explosionsrisk!


Problemet med fettrikt revbensspjäll är den höga explosionsrisken när man värmer dem i mikron sen... Men å andra sidan har vi en ren och fin mikrovågsugn nu...

fredag 13 februari 2009

Revbensspjäll!


Idag har jag lärt mej hur man tillreder otroligt goda revbensspjäll! Det var köpmannen i affären som gav mej tipset, och jag lydde! Så här gjorde jag:

Revbensspjäll i öl
revbensspjäll
mörkt öl
vatten
buljong
några lagerblad

Skär revbensspjället i portionsbitar ("ribs") och sätt dem i en kastrull. Häll över en mörk öl (jag hade ca.3 kg kött och ½ liter öl) och vatten så det täcker köttet. Tillsätt köttbuljong (1 tärning/½liter vatten) och några lagerblad. Låt koka i en timme. Plocka upp köttbitarna, placera dem på en ugnsplåt. Pensla med grillolja eller smält smör (jag valde det senare) och sätt in i 200-gradig ugn och låt ribsen få fin färg! Servera gärna med coleslaw eller surkål! (Dagobert Krikelins favoritmat är ju revbensspjäll och surkål!)

Jag vet att det här inte är så LCHF-vänligt som det borde. Öl innehåller jättemycket kolhydrater och är hur sött som helst, men med tanke på köttmängden i förhållande till ölmängden tror jag inte att det är så farligt!

måndag 9 februari 2009

Det ska vara både enkelt och gott! Basta!


Eftersom helgen skulle vara fylld av bakning och kalas hade jag bestämt mej för att ha enkel matlagning. Men som vanligt när jag handlade utan att ha en inköpslista att följa, fick jag en black-out i affären och hade ingen aning om vad jag skulle ha. Det är såna gånger jag är tacksam över köttfärs! Så på söndagen blandade jag ihop en sån här köttfärslimpa:

KÖTTFÄRSLIMPA
1½ kg blandfärs
12 äggulor
fetaost
soltorkade tomater
champinjoner
ca.4 dl grädde
salt
svart- och vitpeppar
bacon eller ost, eller både och!

Finhacka champinjonerna och tomaterna, smula sönder fetaosten. Blanda ihop allt. Stek ett smakprov och krydda mera sen om det behövs! Kladda ut hela härligheten på en ugnsplåt. Rada ut bacon över limpan, eller riv bara ost över, som jag gjorde. Grädda i ca.200 graders ugn i 30-40 minuter. Jättegott! Tyvärr har jag ingen bild på köttfärslimpan, bara på den GI-vänliga kladdkakan jag bjöd på när vi hade kalas! Receptet finns på matklubben.se, men bilden är min egen. Dessutom har jag strött ut grovhackad 81%-ig choklad ovanpå kakan innan den gräddades.

lördag 7 februari 2009

Otroligt!


Det är otroligt att jag inte varit här på bloggen på så här länge! Och så är det otroligt hur bra det går att vara här när vi har nytt ADSL-modem!!! Hurraaa! Vem hade trott att det var modemet som gjort att jag inte har kunnat skriva nya inlägg eller ens kommentarer!!! Och nu, swisch låter det bara när jag vill skriva något eller ladda upp något!!! Plötsligt blev livet lite enklare!

På tal om enkelt... För nån vecka sedan fotograferade jag min lunch, en lunch som jag åt tre gånger samma vecka bara för att det är så gott! Det är enkelt, billigt och gott. Coleslaw, tonfisk i olja, kokta ägg och majonnäs. Och mätt blir man!