Sidor
▼
måndag 26 januari 2009
Det var nära ögat!
Igårkväll sneglade jag på de rökta skinkskivorna (från Oravais) i kylskåpet. Så såg jag på den halva asken med Philadelphiaost, och DÅ tänkte jag tanken som varit så fjärran så länge - "om jag skulle äta skinkrullar med Philadelphiaost imorgonbitti". Jag var SÅÅÅÅÅÅ nära att variera min frukost, men så blev det ostskivor ändå... Och NOG kan det vara gott!
I helgen har vi ätit varma smörgåsar, forellfilé (tillredd lika som laxfilén men av en dotter istället för mej) och karelsk stek. Så idag har jag ätit forell som lunch och karelsk stek som middag. Men häromdagen i jobbet hade jag nog den absolut godaste lunchen - kokta ägg, en burk tonfisk i olja, kokt blomkål och majonnäs. Det är så gott tillsammans!!!
Har ni lagat coleslaw på länge? Det har jag. Både i lördags och igår. Nu har jag varierat den så pass att jag istället för citron har i en bit färsk ingefära som jag finhackar. Det är inte alla som tycker om färsk ingefära, men ifall du gör det så rekommenderar jag verkligen att testa!
torsdag 22 januari 2009
Fullt upp
Jag blev riktigt förvånad själv när jag märkte att jag inte skrivit blogg på ett par dagar! Så bra att man kan överraska sig själv...
Min matfantasi har lite torka just nu. Jag har ätit rester och Airams fläskpannkaka nu i två dagar, imorgon blir det tonfisk, kokt ägg och majonnäs. I jobbet tycker jag att en sån lunch duger bra.
Men så ikväll, jag såg att min syster hade skrivit om chokladmousse både på MSN och Facebook, och då måste jag också få det!!! Eftersom jag råkade ha kvar så mycket choklad från julen så kunde jag ju lika bra använda upp det. Eller jag använde bara lite av det, av den 78%-iga "Kul Kul". Moussen blev jättegod som vanligt, men oj så liten portion man behöver innan det kommer ut ur öronen... Men det är ju bra förstås, att man inte vill äta så mycket av det alltså...
Imorgonkväll blir det "fredagsmat", den här gången kycklingvingar och franska (åt de som äter sånt). Tror att jag måste blanda ihop en coleslaw till vingarna... Förresten, på tal om kycklingvingar... Det finns inga Omarinerade kycklingvingar, men man kan bra ha dem att ligga i blöt i vatten en stund så får man bort den söta marinaden, och kryddningen är lika stark och god efteråt!
tisdag 20 januari 2009
Blanda själv!
Det är inte lätt att hitta kryddblandningar utan glutamat, alltså de som har något på 600 i E-serien, och då speciellt E621. Det finns ju sätt att undvika det här, t.ex. att använda salt och örter och blanda själv. Det finns säkert många intressanta sidor på nätet, men en som jag hittat och tycker är intressant är den här. Sen kan man blanda sina kryddor själv, t.ex. citronpeppar. När vi har varit på våra resor till Grekland har jag bunkrat upp en massa kryddor och örter, och i dem har det inte funnits några E alls. (Eller om det är varudeklarationen som saknas...)
Jag har inte själv testat annat än tacokryddan, och den var bra! Men "Fina Fisken" låter ju också intressant... ;)
(Hon som fotograferat den fina kryddbilden heter Amanda Vemmerstad.)
måndag 19 januari 2009
Fildelning på riktigt!
Jag läste på Oranges blogg hur man kan laga sin egen yoghurt och fick ett riktigt nostalgianfall! Inte för att jag någonsin lagat egen yoghurt, men fil! När jag var liten brukade mormor laga fil när vi kom dit och hälsade på. Det fanns ingen godare fil att äta på morgonen. Jag vet inte hurudan mjölk hon använde, men lättmjölken för 40 år sedan *hyperventilerar lite* hade ju högre fetthalt än dagens lättmjölk, så nu kan man säkert använda "rödmjölk". Såhär gjorde mormor:
Hon tog ett par matskedar fil med hög fetthalt (som hon köpt) och lade i en skål. Så hällde hon på ca. 2 dl mjölk och rörde om så att filen löste sig. Så lät hon skålarna stå på bordet nära värmeelementet, med ett smörpapper över, till nästa morgon, och då åt vi filen med mycket socker på så det skulle knastra!
Idag har jag bara ätit repriser, eller rester ur kylskåpet, så som lax med majonnäs och sen köttfärslimpa med den sista chèvrepaprikan och några oliver. Imorgonkväll blir det baconpannkaka igen, för det har jag lovat dottern!
söndag 18 januari 2009
Söndagslunch
Ibland känner man att allt stämmer. Så var det idag. När maten var upplagd kunde jag inte börja äta, jag måste ju fotografera först! Det blev en laxfilé, chèvrepaprika, chili-vitlöks-koriander-oliver och majonnäs. Och tänk, det var precis så gott som det ser ut!
Laxen blev faktiskt ovanligt god, och det tror jag berodde på den nya kryddkvarnen jag köpte - en citronpeppar-dill-krydda för "Lemonpepper & dill" från Santa Maria. Verkligen en kryddkvarn att rekommendera! För övrigt tillreder jag min laxfilé på följande sätt:
Fiskens laxfilé
ca. 1 kg laxfilé
kryddor enligt tycke och smak (citronpeppar och dill är aldrig fel)
1 fiskbuljongtärning
ca.3 dl vatten
ca.3 dl grädde
ev. någon trevlig färskost, ca.100 g
Placera filén på en ugnsplåt. Salta och krydda. Klicka ut färskosten. Smula sönder buljongtärningen runt filén. Häll över vattnet. Grädda i 200 graders värme ca.15 min., då häller man grädden runt fisken och gräddar ca.15 min. till, eller tills fisken ser klar ut.
lördag 17 januari 2009
Lördagsmiddagen
Om man vill ha en enkel måltid, om man så vill ha den som frukost, lunch eller middag, kan man göra som Leena lärde mej! Hon berättade nämligen att hon hade stekt bacon, ett helt paket, och bara lagt det i en hög på en plåt. Sen placerar man tomatskivor ovanpå och sen ost över alltihopa! Fast den här gången rev jag ost och blandade med ett uppvispat ägg... Och så skjuts in i ugnen! Mmmmm, så gott! Det var faktiskt så gott att jag inte hann fotografera... Och så hade jag gjort chèvrepaprikor att äta med! Det var min lördagsmiddag det!
Lunchen var ännu enklare - grillat revbensspjäll från affärens grill! Så gör man när man har bråttom och håller på att svälta ihjäl! ;)
torsdag 15 januari 2009
Grynost - keso - cottage cheese
Det hade jag inte tänkt på, att man inte har "grynost" i Sverige, men där finns ju "keso" istället, och det är ju faktiskt precis samma sak!
Och nu när jag googlade på grynost, keso och sen cottage cheese, hittade jag receptet på hemmagjord cottage cheese! Det verkar intressant, något jag kunde testa...
Idag har min dagsmeny sett ut såhär:
frukost: gissa fem gånger...
lunch: salladsbord på Café Trend, men kokt ägg, tonfisk, medwurst-gurkasallad, tonfiskfyllningen till deras ugnsbakta potatis, räkor och en kopp värmande té som efterrätt
middag: köttfärslimpa (receptet ja... Det kommer!) och en kopp kaffe med grädde som efterrätt.
tisdag 13 januari 2009
Fina länkar!
Ååååh, Mamma Mia, vilka härliga recept jag snubblade över!!! Jag kollar ofta in kostdoktorn.se, och idag har han länkat till Fett Bra Mat där det finns mat som jag helt enkelt bara vill HAAAA!!! Eller vad sägs om chèvréfyllda grönsaker??? *dreglar* Fast jag vet att sen, när jag ska laga mat, då tar jag inte fram några recept ändå...
Dagens meny är inte precis upplyftande...
Frukost: same as usual
Lunch: kall fläskpannkaka inmundigades bakom ratten på väg till Vasa...
Middag: varm fläskpannkaka och broccoli med feta och smör, förtärdes vid köksbordet!
Nu: ett glas vin... Senare: eventuellt lite turkisk joghurt med grädde i!
måndag 12 januari 2009
Det blev pannkaka av alltihopa!
Det blir inte alltid som man tänkt sig... Igår hade jag tänkt mej en slö och slapp eftermiddag med god tid att tillreda en LCHF-pannkaka till kvällen. Och vad händer? Jo naturligtvis kom det en kaffegäst, strax efter att vi druckit kaffe, som satt både länge och väl så det blev pannkaka av mina pannkaksplaner! Eftersom jag hade ett möte på kvällen, dit jag hade tänkt promenera, fick jag slänga lite bacon och ägg i stekpannan och äta för att hinna... Inte bra att slänga i sig maten...
Men IDAG har jag haft två halleluja-moments! Först var det lunchen i jobbet som överraskade mej! Jag hade några tunna skivor revbensspjäll (från i lördags) och lite kokt broccoli från igår. Så hittade jag lite smulad feta-ost och riven gräddost från texmex-kvällen som jag lade med broccolin, plus en smörklick. Jag värmde allt tillsammans i mikron sen, och det VAR SÅ GOTT! Imorgon ska jag göra lika med resten av broccolin! Men då äter jag den med Airams LCHF-pannkaka som jag äntligen har lagat! Och nog var den god! Den är verkligen att rekommendera! Hjälten godkände den och tyckte att vi ska laga den fler gånger, och jag kom på att man kan laga en mindre sats i en pajform när man ska ha paj!
söndag 11 januari 2009
Söndagslunchen i grytan
Det blev ingen julskinka igårkväll. Det blev kylskåpstömning istället... Jag hade ett paket amerikansk bacon som jag skar i mindre delar och stekte. I stekflottet som baconet lämnade efter sig värmde jag sen några smala skivor revbensspjäll och så åt jag det med två kokta ägg och majonnäs.
Nu puttrar en gryta med grisköttstrimlor på spisen. Så här gör jag min
Aura-gris-gryta:
1200 g strimlat griskött
1 stor lök
steksky
pepparmix
3 lagerblad
sojasås
en hel Aura-ost (blåmögelost)
ca.3 dl grädde
Löken hackas och fräses. Köttet brynes. Sätt lök och kött i en gryta. Häll några dl vatten i stekpannan och koka ur den, häll skyn i grytan. Krydda. Var försiktig med sojan och saltet tills du har smakat av, för osten är salt och maten kan lätt bli för salt. Häll på grädde tills vätskan täcker köttet. Låt puttra ca.½ timme. Skulle det nu ändå bli för salt så kan man tillsätta t.ex. ananas eller en skvätt ananasjuice. Man behöver ju inte äta ananasen sen...
Ikväll ska jag satsa på Airams pannkaka, men då tror jag att det blir skinka istället för bacon!
lördag 10 januari 2009
Boktips!
Nu kommer den snart - kokboken vi väntat på! Här, på Airams blogg, finns den att beskåda. Och om man klickar på "Provläs recept" hittar man ett pannkaksrecept som åtminstone jag kommer att testa! Så kan man ju faktiskt beställa hem den också, t.ex. från Adlibris för 17,10€!
Idag blir det revbensspjäll igen, men den här gången ska jag tillreda dem i ugnen. Det blir ungefär såhär jag gör, på Airams vis!
Ikväll ska jag hitta på något kul med resterna av julskinkan tror jag... Vi får se hur långt fantasin räcker!
Idag blir det revbensspjäll igen, men den här gången ska jag tillreda dem i ugnen. Det blir ungefär såhär jag gör, på Airams vis!
Ikväll ska jag hitta på något kul med resterna av julskinkan tror jag... Vi får se hur långt fantasin räcker!
Tex Mex-kväll
Ibland är det så gott med en riktig texmexkväll. Den här gången var det äldste sonen som ville ha tortillas och tacos en gång innan han åker söderut... Med snaggat hår... Men varken tortillas eller tacos är speciellt LCHF-vänligt, så jag gjorde som med pajen - åt bara fyllningen! Det gick jättebra! Först lassade jag köttfärsen på tallriken, riven ost och fetaost på, sen alla andra tillbehör. Och som jag njöt av den hotta maten! Det riktigt brände i munnen efteråt!
För övrigt, dagens meny:
Frukost: som vanligt förstås...
Lunch: grillat revbensspjäll och blomkålsmos från igår
Middag: texmex
Fredagsmums: "Antares" (favoritvitvinet)(vilket ord!) och saltade cashewnötter efter att jag hade gått en promenad med dotterns hundvalp
Nu ska jag gå och lägga mej, det passar väl inte att vuxna människor sitter och skriver blogginlägg mitt i natten... ;)
onsdag 7 januari 2009
Fullt program hela dagarna...
Jag undrar om hon som hade önskemål om dagsmenyn alls har hittat dem?? Fast det lär jag nog snart få veta...
Eftersom jag för tillfället har fått låna två så intressanta böcker och dessutom höll på med en egen intressant julklappsbok, har jag inte riktigt haft tid att "tänka blogg". Men nu när jag bara har en bok kvar att läsa så kan jag börja koncentrera mej på annat också. Ja, så har jag ju varit på promenad ett par gånger idag också! Jag har ju varit och lovat att klara 1000 km inom det här året, och det ska nog gå bra om jag håller fjolårets takt då jag hade 1087 km på min träningsdagbok.
Men dagsmenyn då? Den började som vanligt förstås, men sen blev det så här:
Lunch: Precis samma som på gårdagens bild
Middag: 2st Kabanossi korvskivor (färdigskivade, 6 st/förpackning) och blomkålsmos, fast nästan på Alegnis sätt - kokade blomkålen i vatten, hällde bort vattnet, tillsatte smör, grädde, salt, vitpeppar och ½ ask Philadelphia-ost. Smaskens!
Kvällstugg: den sista korvskivan med senap på! Slurp!
Eftersom jag för tillfället har fått låna två så intressanta böcker och dessutom höll på med en egen intressant julklappsbok, har jag inte riktigt haft tid att "tänka blogg". Men nu när jag bara har en bok kvar att läsa så kan jag börja koncentrera mej på annat också. Ja, så har jag ju varit på promenad ett par gånger idag också! Jag har ju varit och lovat att klara 1000 km inom det här året, och det ska nog gå bra om jag håller fjolårets takt då jag hade 1087 km på min träningsdagbok.
Men dagsmenyn då? Den började som vanligt förstås, men sen blev det så här:
Lunch: Precis samma som på gårdagens bild
Middag: 2st Kabanossi korvskivor (färdigskivade, 6 st/förpackning) och blomkålsmos, fast nästan på Alegnis sätt - kokade blomkålen i vatten, hällde bort vattnet, tillsatte smör, grädde, salt, vitpeppar och ½ ask Philadelphia-ost. Smaskens!
Kvällstugg: den sista korvskivan med senap på! Slurp!
tisdag 6 januari 2009
En indisk biff
Ifall det är någon som inte får tag i indiska kryddor kan jag berätta att den kryddblandning jag använder innehåller koriander, gurkmeja, lök, svartpeppar, fänkål, kardemumma, nejlika, kummin och cayennepeppar.
Mina indiska biffar blev jättegoda. Först kändes smeten så torr och trög så jag blandade i två extra äggulor (jag gjorde trippelasats). Så blev det coleslaw och texmex-dip med för min del, och bara 2 biffar orkade jag med! Nu är jag mätt och belåten och ska bara ligga och läsa en stund.
Edit: Dagsmenyn:
Frukost - jag tror ni gissar...
Lunch - på bilden
Middag - ett paket bacon som jag knaperstekte, placerade några tjocka tomatskivor ovanpå och flertalet ostskivor ovanpå det för att sedan gratinera i ugnen! JÄTTEGOTT och såååå enkelt!
Kvällsmål - en slät kopp Rooibus-té.
måndag 5 januari 2009
Indiska biffar
Tänk att det finns de som anser att "en rejäl frukost" är gröt. Hur länge är man mätt på en gröt? Två timmar? Åtminstone jag. Lika med smörgåsfrukosten jag åt förr också, magen kurrade efter två timmar. Men nu då, men ost och kaffe? Det fantastiska är att jag sällan är hungrig förrän efter fyra timmar! Increeeedible!
Dagens meny då, hur spännande är den?? Jo så här pass:
Frukost: kaffe med grädde, en rejäl ostskiva
Lunch: gårdagens grisytterfilé skars i tunna fina skivor, radades i en form, sojasås hälldes över, liksom grädde. Värmdes i ugn. Åt gurka och tomat med.
Middag: skinkomelett och ca. 1 dl grekisk yoghurt
Imorgon ska jag på dotterns begära laga indiska biffar som är hur LCHF som helst! Recept? Absolut!
Indiska biffar
500 nötmalet (jag tar blandfärs)
1 tsk salt
1 ägg
2 msk hackad persilja
1 dl mosad fetaost
1 msk indisk kryddblandning (Meiras)
2 pressade vitlöksklyftor
Rör ihop allt och stek i smör! Minska saltmängden i biffarna om fetaosten är en salt sort!
Dagens meny då, hur spännande är den?? Jo så här pass:
Frukost: kaffe med grädde, en rejäl ostskiva
Lunch: gårdagens grisytterfilé skars i tunna fina skivor, radades i en form, sojasås hälldes över, liksom grädde. Värmdes i ugn. Åt gurka och tomat med.
Middag: skinkomelett och ca. 1 dl grekisk yoghurt
Imorgon ska jag på dotterns begära laga indiska biffar som är hur LCHF som helst! Recept? Absolut!
Indiska biffar
500 nötmalet (jag tar blandfärs)
1 tsk salt
1 ägg
2 msk hackad persilja
1 dl mosad fetaost
1 msk indisk kryddblandning (Meiras)
2 pressade vitlöksklyftor
Rör ihop allt och stek i smör! Minska saltmängden i biffarna om fetaosten är en salt sort!
söndag 4 januari 2009
Till världens ände!
Ibland när man är ute på vägarna och kör kan man börja tro att man närmar sig världens ände. Så var det igår. Igen. Det är inte alls långt, åtminstone är inte 55 km lång väg att köra i min värld, men när man kör på främmande vägar och skogen bara tätnar, vägbelysningen upphör och vägen smalnar för varje kilometer, då väntar man sig ett stup med skylten "världens ände". Nu fanns det ju ingen sån skylt, bara en där det stod "Nedervetil", och det var ju dit vi skulle... Men där, vid världens ände, alltså i Nedervetil, var det hur trevligt som helst! Trevligt sällskap, god mat (riktigt god LCHF-mat) och en skönt värmande brasa i öppna spisen. En perfekt kväll! TUSEN TACK!!
För övrigt, jag glömde dagsmenyn igår p.g.a. utfärden... Jag tar den gånger 2 nu, om jag minns vad jag har ätit...
Frukost lördag och söndag: kaffe med grädde, en rejäl ostskiva
Lunch, lördag: broilerlår i gräddsås, tomat-fetaostsallad
Middag, lördag: ägg-ansjovis-timbaler, laxrullader i gräddsås, sallad och chokladmousse
Kvällstugg: skinkskivor hoprullade med Philadelphiaost inuti.
Lunch, söndag: Auraost- och vitlöksstuvad grisytterfilé, tomat-fetaostsallad
Kaffetilltugg: några skivor Emmenthaler-ost
Middag: något oklart ännu, men de andra i familjen vill ha vispgröt, så jag tar troligen och svänger ihop skinka, ost och ägg, eller nåt liknande...
PS. Det blev uppvärmda rester för mej - gratinerad purjo med broilerlår. Duger bra en söndagkväll...;)
fredag 2 januari 2009
Frestad och fallen...
Jag klarar mej bra utan godis, bullar, bröd, potatis, pasta, ris och andra kolhydratstinna saker, men det finns tre saker jag saknar i mitt LCHF-liv -
SALMIAK, CHIPS, ÄRTSOPPA, och det i nämnd ordning. Salmiaken är för mej en lika stor passion som choklad normalt är för andra. Jag saknar att få vräka i mej Turkisk Pepper så gommen blir sårig!!! Och jag har fallit för frestelsen en gång i augusti och en gång i november, då jag åt två turkisk pepper resp. en turkisk pepper-slickepinne (fast den var inte lika god som karamellerna), men de har jag fått syndernas förlåtelse för redan... Chips har jag klarat mej jättebra utan, men nu ikväll när jag tillredde världens godaste dip måste jag bara få smaka på underverket med hjälp av ett chipsflarn! Och sen ett till! Men där gick min gräns. OCH DET VAR GOTT! Men det är klart, jag kunde ha ätit dippen som den var också...
Ärtsoppan då, den har jag helt avstått från, men i jobbet blir jag lika snål varje gång en arbetskamrat öppnar en ärtsoppsburk och värmer.
På bilden ser ni min nya passion! Tyvärr är den sockerfri, alltså används sötningsmedel, men tack vare det äter jag bara någon enstaka pastill om dagen istället! Ni vet vad det står på askarna - "överdriven konsumtion kan ha laxerande verkan"... Tro på den texten. Det är sant.
Men nu ikväll, när dottern smaskar chips med dip, då ska jag ta ett glas vin och en brie, och jag är nästan säker på att brien kan doppas också i dippen!
Dip-receptet ska ni få, för det är ganska tillåtet... Det finns socker i salsasåsen, men istället är ju yoghurten fet...
Hot dip
2 dl grekisk eller turkisk yoghurt
½ burk chunky salsadip (texmex)
1 pressad vitlöksklyfta
Blanda ihop röran och njut!
Dagens meny
Frukost: 2 muggar kaffe med grädde, en rejäl ostskiva, säkert kring 40 gram.
Lunch: 2 kokta ägg, ½ burk tonfisk i olja, majonnäs (coleslaw skulle jag äta med men den hade blivit besk)
Kvällsmat: Gratinerad purjo från igår och 3 Wilhelm-korvskivor (de tjocka) som jag grillade i ugnen.
Fredagsgott: torrt vitt vin och brie-ost.
torsdag 1 januari 2009
LCHF-pajer
GOTT NYTT ÅR PÅ ER ALLIHOPA!!!!!
Här blev det en väldigt GOD avslutning på 2008. Vi hade paj-knytkalas med två andra familjer, alltså paj-buffé. Alla pajbottnar var bakade på spelt, också mina två pajer. Pajbottenreceptet ids jag inte ge er, för det spelar ju ingen roll vilken botten man lagar, för den lämnar man ju ändå! Och vet ni vad det betydet? Jo, att man orkar äta mycket mera fyllning, och det är ju ändå den som är det goda på pajen! Fiffigt va?!
Den ena pajen blev en "Het broilerpaj". Först strödde jag ut en finhackad röd chili, sen tog jag en hel grillad broiler (okej, inte riktigt, vingarna åt jag upp...) som jag plockade sönder i ganska små bitar. Så rörde jag ihop en hel ask Philadelphiaost med en halv burk "hot Chunky Salsa dip" (texmex, you know?) och lite grädde och bredde ut över broilern. Så råkade jag ha i kylskåpet lite tapinis - ostfylld röd- och grönpeppar (very hot) som jag dekorerade pajen med och strödde över massor av cheddar, emmenthaler och annan ost.
Den andra pajen blev en "Rökt laxpaj". Samma pajbotten där, som jag inte åt. Jag plockade sönder en rökt laxfilé-bit först. Så rörde jag ihop ett ägg och en halv knippe dill och blandade i rejält med rökt ost, "Kuusamo". Svårare än så är det inte att tillreda LCHF-pajer!
Dagsmeny 1/1-09
Frukost: 2 muggar kaffe med grädde och 44 g Ritari-ost (jag vägde bara för att göra det lite enklare för mej...)
Lunch: 2 stora pajbitar (fortfarande bara fyllningen, botten åkte i soporna) och tomat-fetaost-sallad.
Middagen kommer att bestå av: gris innerfilé, champinjoner, purjo, grädde... Resten blir en överraskning, för mej... ;)