Sidor

tisdag 16 augusti 2016

Lakritspulver och lakritspulver

Nej, lakritspulver är inte samma pulver i olika burkar, det är olika på samma sätt som kaffe inte är kaffe. Hänger ni med? Jag som älskar salmiak har alltid lakritspulver i skåpet, just nu dessa sorter. Eller, den stora, vita byrken är lakritsgranulat som är perfekt att strö över tryffelkakan, kladdkakan eller glassen. Det finns pulver av samma märke och det är riktigt bra. Den finns inte var som helst men jag köpte granulatburken från Malin's Foodie Living i Vasa Den stora svarta är faktiskt tom och åkte i återvinningspåsen efter fotosessionen, men den är riktigt god och finns i alla matvaruaffärer här i Finland. Den längst till höger har jag inte hunnit prova så mycket, men smakar mer lakrits och är köpt på ICA Maxi, liksom min favorit, Kung Markatta. DEN har jag hunnit testa! Jag köpte min andra burk förra helgen när vi var på roadtrip till Haparanda. Den är så god att jag kan äta den som den är.... och det är kanske inte så bra... Men man kan en smörklick och panera i pulvret! Mumsfilibabba!

Nå, det här är bara mina smaklökars åsikt, andras smaklökar tycker kanske annat, men det är okej! ;)

tisdag 9 augusti 2016

Den godaste glassen!


Nu måste jag skriva upp receptet så länge jag kommer ihåg det! Jag har kört med samma glassrecept hela tiden sen jag fick ny glassrecept, men jag ville ha en fylligare glass, en som smakar godare. Så jag googlade, men alla recept var på 2 ägg och 3 dl grädde, och det ryms bara 2x2 dl vätska i min glassmaskin, och i alla recept skulle grädden vispas, men i min glassmaskin måste man hälla i vätska, inget vispat här inte... Men, jag gjorde så här:

Min godaste glass
1 äggula
1 helt ägg
2 dl grädde
1 tsk vaniljpulver
1 tsk Zero-sötning, eller vad det heter. Tror det är stevia och sukrin, typ.

Äggen, vaniljen och det söta blandade jag ihop och vispade med handvisp nån minut. Det blev fluffigt men inte tjockt. Så hällde jag i grädden och vispade knappt en minut till. Eftersom glassmaskinen består av 2 "muggar" blandar jag ihop 2 satser, startar glassmaskinen och häller i glassblandningen och låter den köra på 15-20 minuter (beror på hur kallt/varmt det är i köket också!)

Naturligtvis var jag ju tvungen att koka en lakritssås också, och den här gången konstaterade jag att det inte funkar att ha i för mycket lakritspulver! 3 dl grädde och 2 msk lakritspulver är bäst, annars blir det grynigt!

Otroligt nog åt vi inte upp all glass igår, så jag slängde den halvsmälta glassen i frysen och tog med till jobbet idag. Jag hade med bär också. Och lakritssås. Jag hann precis ha min glassportion färdig när jag blev avbruten och det fanns inget annat att göra än att slänga in hela härligheten i frysen. Många timmar senare har jag nu tinat upp bären (efter att ha brutit loss dem) och kunnat avnjuta ett delikat mellanmål!

Men ni måste medge att det inte ser så gott ut när jag precis tagit fram det ur frysen...