Sidor

lördag 30 juli 2016

Sesambrödet igen

Ett av de första LCHF-bröden jag bakade var sesambröd, sen glömde jag bort receptet, antagligen tröttnade jag på det. I höstas hittade jag receptet igen, mem inte på egen blogg.... Jag började igen, att baka sesambrödet alltså, och är fast i sesamträsket nu. Brödet är perfekt att doppa i tzatziki, melitzanosalata och andra goda röror. Dessutom kan man skära upp de, bre på vitlökssmör, strö riven ost över, gratinera i ugn och vips har man fantastiskt goda vitlöksbröd! (Sista bilden.) Mumsfilibabba!
Den här gången strödde jag vallmofrön på, bara för att man kan.

På tal om vallmofrön, reser nu till Grekland, eller andra sydliga länder, kan ni passa på att köpa vallmofrön där, de är hur billiga som helst i länder där vallmon är ett ogräs! "Poppy seeds" är engelska namnet.

onsdag 20 juli 2016

Årets blåbärspaj

Jag hittade flera askar med fjolårets blåbär i frysen häromdagen och tyckte att det var dags att göra nåt åt den saken. Jag orkade inte börja leta efter ett recept och kom på att botten till tryffelkakan är jättegod! Så gör vi, och så blev det! Det blev riktigt gott, enda minuset var väl att jag glömde kolla tiden då jag gick ut i solen istället... Men en välgräddad blåbärspaj på bordet är bättre än ingen blåbärspaj alls!
Blåbärspaj
2 1/2 dl mandelmjöl
1 1/2 dl mandelflarn eller -kross
50 g smält smör
ev. sötning, t.ex. 1 msk honung (rör ut den i det smälta smöret så blir det bra), själv hittade jag indiansocker i skåpet och blandade i 2 nypor av det.
Smält smöret och blanda ihop allt. Tryck ut degen i en liten pajform (ca.25 cm Ø).
Förgrädda i 175° ca.10 min. Fyll på med
3-4 dl blåbär
2 dl gräddfil/yoghurt/créme fraiche
1 äggula
1 tsk vaniljpulver
Bred ut bären i pajskalet. Blanda ihop gräddfilen/annat alt. , äggulan och vaniljen och sprid ut över bären. Grädda i 175° ca.20 min. eller tills du känner pajdoften sprida sig till terrassen...
Vaniljsås
Jag vispade lite grädde helt lätt och rörde ner en äggula och vaniljpulver, enkelt och behändigt! På kvällspajen blev det bara ovispad grädde.
Det blev pajkalas på terrassen och vi var 4 som åt friskt av pajen och ändå lämnade nästan halva, så nu fick jag mej ett mellanmål i jobbet ikväll! Så praktiskt!
Ps. Vi lär ha en Pokemon på taket i mitt jobb...

söndag 17 juli 2016

Västerbottenspaj

Varje gång jag bakar den bestämmer jag att NU måste jag skriva receptet på bloggen... Men NU gör jag det!!! Här i Finland tycker vi om Västerbottensost, men ni kan inte ana vilket pris vi får betala för den delikatessen! Nyligen var en väninna till Haparanda och då köpte hon en 802g stor ost för samma pris vi betalar för 300g här!!! Sa vi hallelujamoment?! Nå nu öppnade jag osten och svängde ihop en paj enligt receptet på "56 kilo". Jag var hungrig och åt den varm ute på terrassen, men ännu godare är den om den fått svalna lite.
Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
40 g smör
1 ägg
Mixa mandelmjöl och sesamfrön i blender/mixer och blanda sedan ner resterande ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut i pajform eller springform och nagga botten med gaffel, låt vila i kylskåp ca 30 min.
Grädda skalet i 175 g i ca 10 minuter tills skalet fått lite färg. Ta sedan ut och höj ugnen till 200 grader.
Pajinnehållet:
300 gram riven västerbottensost
3 ägg
3 dl vispgrädde
lite salt
Lägg den rivna osten i pajskalet. Vispa ihop ägg och grädde och häll i pajskalet, över osten.
Grädda i 25-30 minuter i nedre delen av ugnen. Serveras ljummen eller rumsvarm!
Jag följer receptet slaviskt, eller nästan i alla fall.... Jag brukar kanske ha i lite för mycket ost ibland.... 
Ifall man inte har tillgång till Västerbottensost, eller inte har tillgångar för det, så går det också riktigt bra med t.ex. Präst-ost eller någon annan långlagrad och smaklig ost. Fast vad vet jag, kanske det funkar med Edam-ost också?

söndag 10 juli 2016

Bröd eller skattkista??

Jag har inte bakat mjukt bröd på länge, jag har nämligen inte saknat något sånt, men när recepten dyker upp framför mej så måste jag ju testa. Har ni förresten sett Kostdoktorns engelska sajt? Där finns massor av smaskiga recept som jag inte sett tidigare! Det är bara att börja beta av! De här semlorna/frallorna var först i tur. Faktiskt var det nog andra gången jag bakade dem nu, första gången hade jag glömt bakpulvret... Den här gången kom jag ihåg det, men istället kanske jag gjorde en annan miss, för istället för att som i receptet "grädda brödet i nedre delen av ugnen" använde jag varmluftsfunktionen och gräddade dem "ganska lågt i ugnen", vilket eventuellt kan vara orsaken till att jag nu har semlor/frallor som är tjocka i botten och har en väldigt överdimensionerad övredel, och i mitten är det tomt! Men brödet är gott så eventuellt, men bara eventuellt, testar jag brödet en gång till och följer receptet både vad gäller ingredienserna och gräddningen...
The diet doctor's frallor
3 dl mandelmjöl
5 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 tsk äppelcidervinäger
3 dl kokande vatten
3 äggvitor
Sesamfrön/vallmofrön (men de sprider sig bara på matbordet sen...)
Blanda alla torra ingredienser. Koka upp vattnet. Blanda ihop allt och vispa med handvisp i ca. 30 sekunder tills det blir en Play-Doh-liknande massa. Dela i ca.6 delar, hantera dem med duktiga händer, grädda i nedre delen av ugnen i 175° i 50-60 minuter. De är klara när det låter ihåligt när man knackar under brödet.
Nå, brödet var ju gott och passade utmärkt till tomatsoppan! Har jag förresten gett er receptet på tomatsoppan? Det måste jag nog kolla...

Ps. Jadå, receptet på den fantastiskt goda och mättande tomatsoppan med bacon har ni fått och det finns på fiskensvea.blogspot.fi/2011/04/forratten-och-varmratten.html

(Hoppas ni får fram det fast det inte går att länka via telefon nu plötsligt fast det funkade för 5 minuter sedan...)
Det går också att skriva in tomatsoppa i sökrutan här till höger!