Sidor

söndag 30 november 2014

Jullimpan

Nu börjar det närma sig! Jag gjorde en dubbelsats med zucchinibröd, kryddade med 2 tsk krossad anis, 2 tsk krossad fänkål och 1 1/2 tsk mald pomerans (jag tömde påsen..), gräddade i 45 minuter i 175° och fick en jullimpa! Mem det FÅR vara mer kryddor, antingen minst en matsked av vardera kryddor. Jag testar vidare.

Nu har vi ju firat lillajjul igen här i Finland. Det betyder den första julmiddagen, en tradition som fyllde 16 år nu. Vi åt all möjlig julmat förutom julskinka, vi får alltid nöja oss med rökt skinka till lillajul och vänta på den riktiga julskinkan till jul.

Min bästa glögg!

En jul utan glögg är säkert helt okej, men att krydda tillvaron med en god och värmande glögg är ju inte heller helt fel. Jag har i flera år försökt hitta den ultimata sockerfria glöggen, utan att lyckas. Visst, det finns aspartamsötad glögg att köpa, men aspartam kan vi vara utan. Men så häromdagen var jag in i den fantastiska affären med det fantasilösa namnet "Punnitse ja säästä", på svenska "väg och spara" (man köper nötter, frön och sånt i lösvikt) och där finns otaliga hyllmetrar med té också. Jag var i téhimlen! Efter flera urgallringar köpte jag "Lemon & Ginger" och Clipper's "Red fruits & aronia berry". När jag sen avnjöt Clippers associerade jag till glögg och där hade vi det! Jag kokade en testsats och det var precis så gott som jag hade tänkt mej! Sen är det inte sämre av att det är ett otroligt värmande té det här! Jag har åtminstone inte fått så här varmt av något annat té jag någonsin druckit!

MIN GLÖGG 
vatten
Clipper's té "Red fruits & aronia berry"
glöggkryddor (eller kanelstång, kardemumma, nejlika och andra glöggkryddor du tycker om)
lite honung för att runda av smaken
Koka upp kryddorna i vattnet. Låt dra ganska länge efteråt. Koka upp igen. Sätt i tépåsen (1 påse/ca.1 1/2 dl vatten). Låt dra tills det blir riktigt mörkrött. Blanda ner lite honung och sila sen glöggen. Klart! 

lördag 15 november 2014

Tryffeltårta

Den blev god och godkänd! Problemet var bara att tryffeln var så hård att den var svår att skära. Man kunde ju förstås ändra receptet på det också och få den mjukare. Nå, nästa gång. Den där hallonfyllningen blev förstås inte med vitchoklad eftersom det inte finns 70%:ig vitchoklad. Istället blev det en hallon-/björnbärsmousse! Den blev alldeles lagom konsistens. Inte alls söt heller så den blev bra kontrast till tryffeln. Tårtan blev väldigt liten också, men man kunde faktiskt använda en större form, ha bara ett varv tryffel först och så ett varv hallonmousse på.

TRYFFELTÅRTA (Mileas dop)

Tryffel
3/4 dl grädde
1 msk smör
200 g choklad (minst 70%)
lakritspulver

Koka upp smör och grädde, rör ner chokladen och rör tills den smält och smeten är slät. Smaksätt med lakritspulver. Låt svalna lite.

Ta en liten form eller bunke, ca.12 cm i diameter, klä den med smörpapper. Bre ut hälften av tryffeln jämnt i botten. Ställ i kylskåp eller frys medan du lagar hallonmoussen.

Hallonmousse
4 gelatinblad
250 g hallon
2,5 dl grädde
1 msk sukrin

Sätt gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Mixa hallonen. Hetta upp hallonpurén och rör ner gelatinbladen. Rör ner grädden och sukrinet. Låt svalna en stund. Bred sen ut hälften på tryffeln i formen. Låt stelna. När moussen har svalnat har tryffeln som är kvar i kastrullen också börjat stelna, så då gick det bra att bre ut tryffeln ovanpå moussen och så genast bre ut resten av moussen! Sen täckte jag över formen och lät den stå i kylskåp över natten.

Om du gör tårtan exakt efter mitt recept så rekommenderar jag att man tar fram tårtan i god tid före den ska ätas, och att man utrustar sig med en vass sågtandad kniv! Det är svårt ändå... Men nästa gång ska jag kanske följa mitt vanliga "jultryffel"-recept.

Dop är också kalas

Mitt andra barnbarn ska döpas idag, Milea heter hon. Och hon är en riktig Milea! Bildgooglar man på namnet får man bl.a. bilder på en söt liten bergsby i Grekland! :)
På ett dop är det kalas. På kalas finns det smaskiga saker. Jag fick den äran att baka LCHF-gott och är nästan nervös för resultatet. Jag testade ett nytt recept som jag dessutom ändrade! Det var dottern som hittade lakritstryffeltårtreceptet i nyaste Allers! Då var hallonen blandade med vitchoklad, men jag gjorde en hallonmousse. Tårtan är pytteliten och blir förhoppningsvis tillräckligt mjuk för att gå att skära lagom till kaffet. Man kan ju inte provsmaka en tårta, men tryffeln var god och hallonmoussen likaså.

Numera har vi både gluten- och laktosintolerans att ta hänsyn till på kalasen, så tur att det enkelt går att samköra sånt med LCHF!

Ifall tårtan är bra ska jag dela med meh av receptet!

måndag 3 november 2014

Chiapuddingen borde heta nåt annat

Efter att mestadels umgåtts med sjuklingar och faktiskt bott i en sjukstuga blev det payback-time i helgen. Jag fick ont i halsen och sen kom förkylningen med alla sina tillbehör. Där ser man, förkyld igen fast det kanske bara är två år sen förra förkylningen! ;)

Förra veckan lärde jag mej om chiapudding! Jag testade med vanlig mjölk, det var GOTT! Så testade jag med mandelmjölk, det var JÄTTEGOTT! Och med smörstekt, grovrivet äpple med kanel på blev det ett fantastiskt mellanmål! Det fick ersätta min yoghurt på kvällen. Och nu när jag sovit till lunchen passar det utmärkt efter morgonkaffet. Sen ska jag testa en pudding med kokosmjölk, för det borde vara en smakupplevelse! Så kan man sen undra om man kan överdosera chiafrön. ;)
Min dotter klagade på chiafröpuddingen. Hon har inte smakat den, men hon tycker namnet är motbjudande! Och så är ju färstås inte utseendet speciellt lockande heller... Och visst, man kunde döpa om chiapuddingen till något mera lockande för att få henne att äta, så som jag döpte om morotsplättar till "kungens stjärtlappar" för att få henne att äta dem. ;) Kanske "féernas önskegröt"?

Puddingen är väl det enklaste man kan tillreda:

2 msk chiafrön
1 msk kokosflingor
vaniljpulver (eller kanel eller kardemumma)
1,5 dl mandelmjölk (eller annan mjölk)

Blanda allt. Låt stå en stund. Rör om igen, täck över och ställ i kylskåp. Puddingen är klar att ätas efter några timmar. Serveras med bär eller smörstekt, grovrivet äpple.

Smaklig måltid!

lördag 1 november 2014

☆★☆ Den vinnande PIZZAN!!!! ☆★☆

Nu har segraren utsetts! Det känns onödigt att fortsätta leta efter den ultimata pizzabotten, den är redan hittad! Hittills har blomkålspizzabotten varit ohotad etta. Nu föll den med ett brak till andra plats, det ska vara dethär receptet i fortsättningen!  Tänk så bra Instagram är. En bloggläsare hade bild på sin pizzabit som hon höll i handen utan att den slokade, och det är bl.a. det jag kräver av en pizzabotten! När jag sen får receptet måste jag ju testa, och jag är såld! Och så är det dessutom ett enkelt recept! Fantastiskt att få hålla i pizzabiten och "äta med händerna". Nu väntar jag bara på att få äta resten av pizzan, för det här blir en tvåportionerspizza.
☆★☆ PIZZABOTTEN NR.1 ☆★☆
100 g grovriven ost
1 ägg
1 msk fiberhusk
1 msk kokosnötmjöl
Blanda ihop allt. Lägg ut på bakplåtspapper, lägg ett papper till ovanpå och kavla ut till A4:ans storlek ungefär. Förgrädda i 180° 7-10 minuter. 
Fyll med favoritingredienserna, grädda i 225° tills pizzan har fin färg och all ost smält!
Smaklig måltid!