Bland den tråkigaste maten jag kan tänka mej är nog sej en stark kandidat. Sejen smakar ju inte så mycket, inte som laxen och strömmingen som inte behöver annat än salt för att bli god. Nej, har man sej på menyn ska det vara något gott PÅ sejen. Igår lyckades det. Jag ville ha fisk, men det fanns inte så stort utbud, bara en jättedyr lax. Jag bestämde mej för Findus' sejfiléer. Jag hade ingen aning om hur jag skulle tillreda den, men sånt kan man inte haka upp sig på.
Sejfiléerna hade ett dygn på sig att tina upp i kylskåpet, sen började jag. Jag hade en nästan full créme fraiche-burk, grädde, hackad lök ocg salt. Det var ju en bra början. Jag vispade ihop det då, citronpeppar med, hittade en chilisås i kylskåpet som också fick göra gräddblandningen sällskap. Så smorde jag en ugnsform med smör, hittade Koskenlaskija-ost som jag skar i bitar och placerade ut i formen, lade filéerna ovanpå, strödde på citronpeppar och mera ostbitar och så hällde jag på gräddblandningen och så skjuts in i ugnen. Där fick de svettas i 200° i ca.45 minuter. Under tiden hittade jag en bit palsternacka som jag skar i skivor och smörstekte. De måste jag förstås avsmaka innan de ens hunnit svalna. Och vet ni, sejen och palsternackan trivdes riktigt bra ihop! T.o.m. min uppvärda matportion idag i jobbet smakade gott!
Ps. Medan jag stod och stirrade i frysskåpet hade sambon samtalat med en bekant som bjöd ut nyfångade abborrar, och han hade sagt nej....
Gav do an stryk? Mussi alltså? Fö man får jo itt säg nej ti abborrar... Men veit do, att paner sejfileer i mandelmjöl e å gott!! He brukar vi göra!
SvaraRaderaHej!
SvaraRaderaJag brukar laga hare på ungefär samma sätt, men i en gjutjärnsgryta. Jag tar en hare,(ifall gubben har haft jaktlycka),styckar den i lagom stora bitar, och kryddar med salt och vitpeppar.Sedan smörjer jag insidan av grytan med smör, och lägger köttbitarna så att de ligger tätt tillsammans huller om buller. Skala en eller två lökar, skär i klyftor, och en morot som skärs i bitar, och stick ner de här mellan köttbitarna.Sedan tar man stora smörklickar som man "garnerar" det hela med och sist en kopp vatten som man häller runt om(så att det inte bränns fast i botten). Nu kan man sätta på locket och lägga in grytan i ugnen på lägsta falsen.Jag brukar ha på litet högre värme först, ca 200 gr., sedan kan man sänka till 150-160gr. Hur lång tid haren behöver vara i ugnen beror på hur gammal han/hon blev, jag brukar ta ut den och kolla, men 2-3 timmar ska den nog ha. Sedan när den är färdig kan man hälla grädde över alltihopa och låta den vara en stund till i värmen,och göra sås sedan på gräddskyn, som man vill.Jag har tillagat många harar genom åren, men det här sättet är nog det bästa.
Hej igen!
SvaraRaderaKommentaren som jag skrev om haren hamnade på fel ställe, jag blev för ivrig tydligen. Jag tänkte nog att den skulle stå under "Pulled pork...", men nu är den här, men det gör väl inget...