Sidor

onsdag 22 maj 2013

Grillnytt

När Birgitta Höglund gav ut sin bok "Grillmat LCHF" var min första tanke att "vaddå, allt grillat är väl LCHF". Men så började jag tänka, och det kan vara intressant ibland.  Den här gången kom jag fram till att även jag, som ändå är en mycket rutinerad grillare, kan behöva inspiration och idéer för att kunna förnya grillmenyn. Så jag beställde boken. Nu har jag testat två av recepten, grekisk souvlaki i lördags och kaffemarinerat sidfläsk idag, och jag kan ärligt säga att jag gjorde ett bra beslut när jag köpte boken! Det finns många recept kvar att testa!
T.v. det kaffemarinerade sidfläsket, t.h. nötinnerfilé
Souvlaki och halloumi på brickan, zucchinibiffar (kolokithokeftedes) och grekisk sallad
Nöt, innerfilé, och gris, sidfläsk
Jag brukar faktiskt inte grilla så dyrt nötkött som innerfilé, men när jag idag handlade i den affär som har överlägset bästa köttet här i vår stad, satte köpmannen precis ner priset med hälften på den sista förpackningen nötinnerfilé med dagens datum som sista förbrukningsdag. Helt okej för mej. Jag marinerade köttbitarna i soja, olja, svartpeppar, vitlök och rosmarin. 
Sidfläsket skulle enligt receptet vara en hel bit och marinera i minst 24 timmar. Jag hade köpt färdigskivat sidfläsk som fick marinera i 4 timmar. Jag googlade på "kaffemarinerat sidfläsk" och hittade ett liknande recept som Birgitta skrivit på sin blogg. Originalreceptet dyker säkert upp på nätet småningom. I det receptet fanns ingen honung men istället kanel! En mycket intressant blandning, också för mej som annars inte är speciellt förtjust i kanel. Kanske för att grekerna också använder mycket kanel i sin mat... ;)

Sugarfree...

Det så så bra ut det här, nästan för bra för att vara sant,  och precis så var det... 


lördag 11 maj 2013

Morsdagskalas

När man har skiftesjobb får man ibland möblera om med firandet lite. Vi är inte fast i datum eller de rätta dagarna bara man firar. Imorgon är det morsdag, här i Finland, men då jobbar jag så istället firade vi ordentligt redan idag. Vi var fem generationer som firade och firades. Jag blev uppvaktad av mina barn och barnbarn, en svärson och en svärdotter, och så uppvaktade jag min mamma och min mormor. Det är 98 år mellan den yngsta och den äldsta. Rätt häftigt faktiskt. Dagen till ära invigde vi vår nya grill. Det blev souvlaki gjord på grisytterfilé, ugnsrostade grönsaker och tzatziki. Bland grönsakerna fanns t.ex. rödbetor, kålrot, rotselleri, palsternacka, morot, lök, vitlök, batat, paprika, zucchini, timjan, salt, peppar och olivolja. Riktigt gott blev det. Som efterrätt serverades glass med bär och lakritssås. Och till eftermiddagskaffet hade vi chokladmoussetårta. Inte illa alls! Och till råga på allt vann de finska lejonen dagens ishockeymatch mot Österrike!
Imorgon firar en massa andra morsdag, hoppas de får en lika bra dag!

torsdag 9 maj 2013

Plan B

Det var tänkt att bli souvlaki, tzatziki och ugnsrostade grönsaker ikväll men ett uppfriskande vårregn tyckte annat. Vi har ingen terrass att stå och grilla på om det regnar så det får bli plan B - ugnsrostade grönsaker,  grisfilé och bearnaisesås. Det låter ju inte helt fel det heller...

Sen gör det kanske inte så mycket att bilden tydligen kom upp och ner... 

onsdag 8 maj 2013

Blomkålsgratäng

Jag lagade en sån god blomkålsgratäng nyligen och testade sen med broccoli också. Det var inte illa det heller. Först kokade jag kålen några minuter i saltat vatten innan jag hällde över den i en smörsmord ugnsform. Då saltade och pepprade jag först för att sedan sätta på Aura-ost (blåmögelost), parmesan, svecia-ost och vanlig gräddost. Sen hällde jag över lite grädde, och faktiskt var det "lite", kanske 2 dl. Efter det var det bara skjuts in i ugnen och gratinera ca.30 minuter i 200º ugn. Lätt som en plätt!

Kunde ha tagit en större form...
Ost i stora lass!
Det blev ingen översvämning! Och rökta laxen fick göra sällskap!

torsdag 2 maj 2013

Glass!

3 äggulor, 3 dl grädde och 1 msk sukrin hälls ner i glassmaskinen
2 dl grädde och 3 msk lakritspulver får puttra ca.5 min.
Glassen är klar!
Glass och laktritssås! Mmmmmmmmmm....
Lakritsfabrikens lakritspulver är salt och ger en häftig salmiaksmak när man blandar tillräckligt mycket av pulvret. Vill man vara lite försiktigare kan man ju blanda pulvret direkt i glassen. Någon sa att man ska vara försiktig med lakritspulver när man blandar det i glass, men försiktighet brukar inte ingå i min vokabulär så det är bäst att jag inte ens ger mej på en gissning hur mycket pulver det ska vara...