Det är inte så att vi brukar fira Finlands självständighetsdag speciellt mycket, men om man nu har en ledig dag mitt i veckan och ändå ska äta, och landet ändå firar 95 år av självstyre, då kan man ju bjuda gäster och ha en lite festligare middag. Den traditionella slottsbalen på självständighetsdagen hann vi titta på så mycket att vi visste vilken högtidsdag det var.
Vår fina festmiddag bestod av färskost-, soltorkadtomatfylld och baconlindad grisytterfilé, bearnaisesås, brysselkål, ärter och paprika. Det var riktigt gott. Som efterrätt hade jag för första gången testat havtornspannacotta. Det var en överraskning hur gott det var! Visserligen hade jag också tidigare smakat sån, men inte själv gjort den. Och det är pannacottan som ni ska få receptet på.
Havtornspannacotta
2 gelatinblad
4½ dl grädde
½ dl havtornssaft
1 vaniljstång
ev. lite sukrin
Ta kastrullen från värmen. Lyft upp gelatinet och smält det i grädden under omrörning. Ta bort vaniljstången. Häll upp pannacottan i serveringsglas och ställ kallt i kylskåpet för att stelna, ca 2 timmar.
Havtornsgelé
½ dl havtornssaft
½ dl vatten
2 gelatinblad
ev. lite sukrin
Det här måste ju funka med glögg också så får man en fin julpannacotta!
Fast vi ska no ha glöggkräm på julafton, ho gott glöggpannacotta än sko vara :P
SvaraRaderaJo, men IFALL det finns någon som inte äter glöggkräm, t.ex. en LCHF:are, så behöver det finnas ett alternativ... :P
SvaraRadera