Sidor

fredag 8 juni 2012

Köttfärs- och zucchinigratäng

Jag hade en zucchini som började närma sig sitt bäst-före-datum, men jag ville ha något nytt, något jag inte testat förr, och hittade Marianns köttfärs- och zucchinigratäng. Jag ändrade lite i receptet, bara för att förenkla det lite... 

Blandar allt

Häller på ostsåsen

Klar att ätas!
Det var helt gott, men som vanligt med köttfärs blir jag snart hungrig igen. Jag vet inte om det är för att det är "färdigtuggat" eller vad...

Så här gjorde jag:

400 g köttfärs
1 stor zucchini
1 stor grov hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
200 g hackade tomater i burk
lite tomatpuré
2 dl grädde
2 dl riven god ost
salt och peppar

Jag fräste den hackade löken och vitlöken i smör och blandade i zucchinibitarna. (Tyckte det var för jobbigt att både skala och koka zucchinin så det hoppade jag över!) Så stjälpte jag över lök-zucchiniblandningen i en smörad ugnsform. När köttfärsen hade stekt hade jag tänkt hälla i tomatkross, men det glömde jag så jag blandade ihop allt i formen istället. Eftersom jag hade ganska mycket grynost kvar från fläskpannkakan jag tillredde häromdagen använde jag den nu genom att bre ut den ovanpå blandningen. Jag kokade upp grädden och blandade i 2 dl riven gräddost (inte 1 dl som det stod i originalreceptet...) och hällde över sen. Jag lät gratängen stå i ugnen, 200 grader, ca.30 minuter tills den var tillräckligt gyllenbrun.

Enkelt och gott. Jag tycker om mat som ska vara så länge i ugnen så man hinner göra annat under tiden.

4 kommentarer:

  1. Vad konstigt att du blir hungrig snabbt efter att ha ätit köttfärsrätter, det har jag aldrig hört innan. Ser i alla fall väldigt gott ut.

    SvaraRadera
  2. Låter gott, har zucchini i kylen så den gratängen får bli vår mat idag:)
    Ha en fin helg!

    SvaraRadera
  3. Jag har gjort ett likande recept, men använt mig av aubergine. Riktigt gott!

    http://bakasockerfritt.blogg.se/

    SvaraRadera