Sidor
▼
fredag 29 juni 2012
Smuggelgods
Så kom hon äntligen, langaren från Sverige! Den här gången var det bara vaniljpulver och kokoschoklad, och det är inget "bara" det! Otroligt god choklad som jag verkligen vill ha hit till våra affärer också, så nu får jag väl börja dela med mej av ean-koden.
torsdag 28 juni 2012
Rabarberpaj
Jag kunde ha tagit några rabarber till, men det fick bli de här. Fast det lilla som kom med av misstag slapp undan kniven... Men jag började med vaniljsåsen enligt Marianns recept i hennes bok. Det blev en helt underbar sås. Jag hade mina små vaniljstänger från Madagaskar så istället för ½ stång tog jag två! Det behövdes, de är så små. Och som vanligt tog jag bara 2 msk sukrin och en gnutta stevia istället för att följa receptet.
Jag skar rabarbern i bitar och strödde ut i en pajform, modell mindre. Så blandade jag ihop en deg som kanske inte var den allra bästa, men den blev gooood!
Smulpajrecept
1 dl kokosnötmjöl
1½ dl mandelmjöl
ca.100 g smör (jag bara knådade in det men tror att det kunde ha varit bättre med smält smör)
2 msk sukrin
Jag bara knådade ihop och smulade över rabarbern. Sen gräddade jag pajen i 200 grader i ca.20 minuter. Akta så den inte bränns bara, jag satte folie över efter en stund när det började lukta välgräddat.
Faktiskt så var den så god att jag och min syster hann äta varsin bit innan jag kom på att jag inte hade fotat!! Efter att tre kvinnor hade ätit av pajen räckte det ännu en bit åt mej efter kvällens crossfit-träning, som återhämtningsmat, och så åt en son upp resten av pajen. Och vaniljsåsen.
Salta lunchen
Igår kände jag mej lat och tog till det enklaste jag hade till hands - stekt halloumi, gröna oliver och LCHF-magasinet. Det blev lite väl salt för mej som fått väldigt saltkänsliga smaklökar med LCHF. (Man kan ju faktiskt blötlägga halloumin i vatten en stund före man steker den så att saltet lakas ur, men jag var för lat...) Men de ekologiskt odlade oliverna från Halkidiki var väldigt goda. Det var bara greklandsvärmen som fattades. Osten var förresten god också. Jag blev mätt och belåten, men inte för mätt heller eftersom jag skulle baka rabarberpaj med vaniljsås på eftermiddagen!
Det skojiga med gårdagens lunch var nog oliverna. Jag orkade inte leta reda på någon kolhydrattabell men funderade ändå om det finns kolisar i oliver. Idag när jag läste LCHF-magasinet fick jag mitt svar. I en tabell finns nämligen listat hur mycket man får äta av olika grönsaker för att få i sig 12 g kolhydrater och av gröna oliver får man då äta 4000 g, alltså 4 kg... Jag nöjde mej med lite mindre...
Hörde jag någon skrika efter rabarberpajreceptet??? Det kommer!
onsdag 27 juni 2012
Min midsommar
Min portion av midsommarbuffén |
Rosévin till var inte fel |
Efterrätten smakade himmelsk! |
Midsommarbuffén avnjöts i sällskap av ett par miljoner myggor, men som tur var så var vi inte intresserade av samma sorts mat, vi fick ha vår mat i fred, det fick inte dom...
Vill ni läsa mer om vår midsommar kan ni kika in hos min dotter. Där ser ni t.o.m. mej på ett par bilder, i blå-vit-randig och illgrön tröja.
torsdag 21 juni 2012
Midsommar
Midsommarafton 2011 |
Nu ska jag packa ihop lite kläder och mat och så beger vi oss av till vår sommarstuga för att fira midsommar. I år frångår jag traditionen och har inte en enda fiskinläggning! Jag brukar ha 3 - 4 olika sorter, men eftersom jag jobbat så mycket nu i veckan så struntade jag i dem. Det blir rökt lax, Janssons frestelse och kolokithokeftedes istället. Och rosévin.
En skön midsommar önskar jag er alla!
onsdag 20 juni 2012
Midsommargodis
I nr.2 av tidningen Mat & Hälsa fanns det här intressanta och frestande receptet och nu har jag förstås en sats på stelning i kylskåpet...
tisdag 19 juni 2012
Emmas shoppinglista
Mitt förråd |
Emma vill ha en lista på var man köper olika LCHF-livsmedel i Vasa, och det ska jag försöka ge henne nu. När man börjar med LCHF och ska skaffa en massa baslivsmedel är det ju knepigt att veta var man hittar allt. Vi ska se nu...
kokosnötmjöl - finns bara på Life på Hovrättsesplanaden mittemot Rewell Center, eller på nätet från luomuputiikki.fi (här). Kokosmjöl som finns i andra påsar än papperspåsar har alldeles för mycket kolhydrater! (Läs här.)
mandelmjöl - finns överallt, Halpa Halli, Prisma, CM, Minimani. Jag använder det som finns i 700 g:s påsar och kostar knappt 10 €. Jag vet faktiskt inte om det är olika kolhydratmängd i olika mandelmjöl eftersom jag inte sett någon förteckning på sånt på någon mandelmjölpåse än, men det ekologiska som jag köpt på hälsokostaffär smakade jättemycket av bittermandel och det tyckte jag inte om.
pofiber - köpte senast på Prisma. Finns antagligen på hyllan med glutenfria mjölsorter
fibrex - finns på samma ställe som pofiber
fiberhusk - finns också på glutenfria hyllan i vanliga mataffärer
sukrin - finns numera på både Prisma och CM, men också på Life. Fast det står att det innehåller kolhydrater så är de i form av sockeralkoholer och höjer inte blodsockret
stevia - får äntligen säljas som livsmedel och borde numera finnas på hälsokostaffärer. Det jag har är ren stevia och väldigt sött, därför använder jag bara ½ kryddmått ungefär i en kaka, plus 2 msk sukrin. Genom att blanda kan man använda så lite av var sort att det inte ger någon bismak från någondera. Man ska titta noga efter på de steviasorter som finns eftersom t.ex. Canderels Stevia är blandad med maltodextrin, som ju höjer blodsockret jättesnabbt.
vaniljpulver - det finns på Life, eller så köper man från mandrago.fi. I Sverige är faktiskt vaniljpulvret mycket billigare så har man vägarna där förbi löns det att hamstra.
kokosflingor - jag använder helt vanliga kokosflingor, har inte sett någon skillnad på kolhydrater på dem heller
kokosfett - finns i olika modeller på hälsokostaffären. Det ska vara "extra virgin" för att vara riktigt bra och allra helst ekologisk förstås. Det finns i glasburkar från ca. 200 g upp till 1 liter, och dessutom finns med eller utan kokossmak. En gång köpte jag faktiskt ett bra kokosfett från Citymarket och då hittade jag burken högt upp på hyllan med sylter och inlagda saker!
Det blev mycket på en gång, om precis som Emma säger så blir man alldeles yr i huvudet när man ska börja läsa och lära sig. Då är det tur att man kan fråga och att man kan hjälpa varandra!
Har ni förresten sett rutan här till höger där det står "sök här på bloggen"? Där kan man skriva in sökord, t.ex. "glass", "sukrin", "kokosmjöl" och man får fram alla mina glassrecept. Jag är alldeles för dålig med att skriva in mina recept i listan eller på flikarna, men här hittar du det du söker!
Fick du någon hjälp i LCHF-djungeln, Emma?? Ni andra som brukar shoppa i Vasa kanske vet fler ställen där man får köpa någon av varorna så skriv gärna en kommentar i så fall!
onsdag 13 juni 2012
Dagens post!
Nå nu när jag svängt bilden ser man bättre vad den föreställer. Att blogga via mobilen är smidigt ända tills det gäller att bifoga bilder eftersom min telefon tydligen inte fattar vilken väg fotona är...
Nu har jag legat på sängen och låtit maten smälta medan jag tittade igenom tidningen. Det är en intressant tidning där man bl.a. kan läsa om en kvinna som sluppit Crohn´s sjukdom med LCHF. Det som är störande är kvinnans läkares kommentar om att man fortfarande rekommenderar lite fett och mycket kolhydrater till patienter med Crohn´s sjukdom. Men klart att inflammationen inte går över! Daaaa...
Andra störande saker är att man har sålt annonsutrymme till Canderels Stevia( jag har skrivit om deras Stevia tidigare här.), att man har kostrekommendationer med tallriksmodellen, att det rekommenderas kolesterolmedicin vid höga kolesterolvärden... Det känns lite som att tidningen tagit ett steg bakåt i utvecklingen, men det är bara vad jag tycker...
Eftermiddagskaffet
Kan det bli så mycket bättre? Frappé och kokoskaka och solsken!
Kokoskakan är egentligen en mandeltårta, men när jag ändrat receptet döpte jag om den till kokoskaka. Den är väldigt god och en njutning till kaffet.
Kokoskaka
150 g mandelmjöl0,75 dl2 msk Sukrin
½ krm Stevia
5 st äggvitor
Smörkräm
5 äggulor
5 st äggvitor
Smörkräm
5 äggulor
1 vaniljstång
1 dl grädde
1 msk Sukrin
1 dl grädde
1 msk Sukrin
1/4 krm Stevia
175 g smör
1½ dl kokosflingor
Garnering
50 g kokos
Bottnar
Vispa äggvitorna fasta, blanda i sötningen och vänd till sist ner mandelmjölet försiktigt. Fördela smeten jämnt på två plåtar med bakplåtspapper i cirklar ca 24 cm i diameter. Grädda en i taget (såvida du inte har varmluftsugn då kan du grädda båda samtidigt) i 175 grader ca 15-20 min. Vänd upp bottnarna på bakplåtspapper och dra av det undre omedelbart efter att de tagits ut ur ugnen. Låt svalna på galler.
Smörkräm
Skär upp en vaniljstång och skrapa ur, rör ihop med äggulor, grädde och sötningen i en kastrull. Värm upp och låt sjuda under kraftig omrörning tills smeten tjocknar. Var försiktig så det inte kokar och blir äggröra. Ta kastrullen från spisen och vänd ner det kalla smöret lite i taget. Rör tills allt smör är inarbetat ordentligt. Låt kallna i kyl. Rör ner kokosflingorna.
Lägg en mandelbotten på ett tårtfat, bred på hälften av smörkrämen. Lägg på den andra bottnen och bred på resten av smörkrämen. Garnera med kokosflingor eller spån.
175 g smör
1½ dl kokosflingor
Garnering
50 g kokos
Bottnar
Vispa äggvitorna fasta, blanda i sötningen och vänd till sist ner mandelmjölet försiktigt. Fördela smeten jämnt på två plåtar med bakplåtspapper i cirklar ca 24 cm i diameter. Grädda en i taget (såvida du inte har varmluftsugn då kan du grädda båda samtidigt) i 175 grader ca 15-20 min. Vänd upp bottnarna på bakplåtspapper och dra av det undre omedelbart efter att de tagits ut ur ugnen. Låt svalna på galler.
Smörkräm
Skär upp en vaniljstång och skrapa ur, rör ihop med äggulor, grädde och sötningen i en kastrull. Värm upp och låt sjuda under kraftig omrörning tills smeten tjocknar. Var försiktig så det inte kokar och blir äggröra. Ta kastrullen från spisen och vänd ner det kalla smöret lite i taget. Rör tills allt smör är inarbetat ordentligt. Låt kallna i kyl. Rör ner kokosflingorna.
Lägg en mandelbotten på ett tårtfat, bred på hälften av smörkrämen. Lägg på den andra bottnen och bred på resten av smörkrämen. Garnera med kokosflingor eller spån.
tisdag 12 juni 2012
Min trädgård
Här ser ni min örtagård och hela trädgårdsland! Nej, nu ljuger jag, jag har ju ett par jordgubbsplantor också! Få se om jag får några zucchinin på den storbladiga plantan. Framför står stevian och frodas. I den stora krukan trängs gräslök, rosmarin, chokladmynta, citrontimjan och persilja. Och nu glömde jag timjan som jag har i en kruka på trappan! Där ser man, jag har ju hur mycket som helst i mina odlingar.
måndag 11 juni 2012
Köttfärssås
En köttfärssås på en bädd av smörfräst spenat och broccoli kan vara helt perfekt vilken dag som helst!
När jag tillredde köttfärssåsen den här gången tog jag
400 g köttfärs
1 lök
1 chili
1 burk tomatkross
1 msk tomatpuré
peppar
svartpeppar
grädde
soja
Jag hackade lök och chili, fräste tillsammans med köttfärsen, blandade i tomat, kryddade, hällde i grädde, lät puttra, smakade av med soja och lite mer grädde och så var det klart!
söndag 10 juni 2012
Nya korven
Att steka Saarioinens råkorv (länken går till ört-varianten, hittade inte rätt sort...) blir väldigt, väldigt gott. Den är kryddig, köttig och god.
Lite smörstekt sparris till och middagen är komplett!
fredag 8 juni 2012
Köttfärs- och zucchinigratäng
Jag hade en zucchini som började närma sig sitt bäst-före-datum, men jag ville ha något nytt, något jag inte testat förr, och hittade Marianns köttfärs- och zucchinigratäng. Jag ändrade lite i receptet, bara för att förenkla det lite...
Blandar allt |
Häller på ostsåsen |
Klar att ätas! |
Så här gjorde jag:
1 stor zucchini
1 stor grov hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
200 g hackade tomater i burk
lite tomatpuré
2 dl grädde
2 dl riven god ost
salt och peppar
Jag fräste den hackade löken och vitlöken i smör och blandade i zucchinibitarna. (Tyckte det var för jobbigt att både skala och koka zucchinin så det hoppade jag över!) Så stjälpte jag över lök-zucchiniblandningen i en smörad ugnsform. När köttfärsen hade stekt hade jag tänkt hälla i tomatkross, men det glömde jag så jag blandade ihop allt i formen istället. Eftersom jag hade ganska mycket grynost kvar från fläskpannkakan jag tillredde häromdagen använde jag den nu genom att bre ut den ovanpå blandningen. Jag kokade upp grädden och blandade i 2 dl riven gräddost (inte 1 dl som det stod i originalreceptet...) och hällde över sen. Jag lät gratängen stå i ugnen, 200 grader, ca.30 minuter tills den var tillräckligt gyllenbrun.
Enkelt och gott. Jag tycker om mat som ska vara så länge i ugnen så man hinner göra annat under tiden.
torsdag 7 juni 2012
Road trip
Antingen är det ovanligt god mat på il Banco eller så beror det på sällskapet, men nu igen har jag fått så otroligt god mat där! Den här gången serverades ugnsgratinerade aubergineskivor, pannbiff (som verkade mjölfria), ugnsrostade rotsaker (morot och rotselleri), räksallad, grönsallad och så en gräddfilssås med massor av vitlök i. Att solen sken och det var varmt och skönt gjorde inte lunchen sämre!
Förresten, det är många som tycker att det är jobbigt med LCHF:are "för man vet inte vad man ska bjuda på". Idag besökte jag och en väninna en gemensam vän som efter kaffet sa "vad bra med så anspråkslöst kaffefrämmande som är nöjda med lite choklad" ! Och så är det ju, det kan ju inte bli enklare än att bryta en 70%-ig chokladkaka i bitar. Eller man behöver ju inte ens bryta den i bitar, det går bra att ha den hel i pappret också. Roligt var det i alla fall att få höra sånt! :)
onsdag 6 juni 2012
Sött
Så hade jag en dag en blomma på mitt köksbord - en steviaplanta! Den hade min söta dotter köpt åt mej! <3
Få se nu om jag får den att överleva, då ska jag testa i någon efterrätt eller bakverk. Kanske, för så här ska man tydligen använda den: "Smaken måste dras ut ur bladen. Detta görs med hjälp av värme, t.ex. vatten, te eller kaffe, under ungefär 5 minuter. Den sötade vätskan kan sedan ”destilleras” och användas för att söta bakverk, godis, desserter."
Firarhelg
Äntligen har jag en ledig dag med tid att göra sånt jag inte hunnit med, t.ex. tömma kameran... I helgen var det den stora examensdagen här i Finland, i Sverige har ni den framför er än kanske? Det var regnigt och kyligt på lördag, men det hindrade inte att man firade de som firas bör! Vi började med studentkalas och fortsatte med närvårdarexamenskalas. Det var lördag. På söndag hade vi terminsavslutning på vår grekiskakurs. Då åt vi gott igen och hade precis så roligt som vi brukar.
Och kalasen då, hur gick det med dem för en LCHF:are? Alldeles utmärkt! Det behövs ju faktiskt inga invecklade saker och jag är så nöjd med precis det som serverades! På det andra kalaset, som var min systers, var vi sex eller sju LCHF:are!
Det var min gudson Adam, 6½, som hade skrivit skylten. Visst framgår det klart och tydligt vad det är frågan om, och vilka hans favoriter är... ;)
För en gångs skull hade vi en vegetarisk variant av grekisk mat på vår fest, och gott var det! Och det skulle ju vara dumt att ha annat än god mat...
Och kalasen då, hur gick det med dem för en LCHF:are? Alldeles utmärkt! Det behövs ju faktiskt inga invecklade saker och jag är så nöjd med precis det som serverades! På det andra kalaset, som var min systers, var vi sex eller sju LCHF:are!
Den finaste skylten ever! |
Det var min gudson Adam, 6½, som hade skrivit skylten. Visst framgår det klart och tydligt vad det är frågan om, och vilka hans favoriter är... ;)
Den grekiska maten |
lördag 2 juni 2012
Jamie i repris!
Ni som inte såg "Jamie Oliver räddar fläsket" har en ny chans ikväll kl.17 (svensk tid), kl.18 finsk tid, i "7 sjuan".
fredag 1 juni 2012
Missade
Det går inte alltid som man planerar. Jag och min kollega hann inte till revbensspjällen i tid så vi tog oss en "dagens lunch" på ett annat ställe. Det kunde inte ha varit bättre "dagens" - helstekt grisfilé och pepparsås. Sen var det valfritt vad man ville ha med - klyftpotatis, pommes frites, potatismos eller stekta grönsaker! Det var inget svårt val! Det var så underbart goda grönsaker, zucchini, paprika och rödlök, som var precis lagom frästa så de var krispiga ännu. Grisfilén var så mör att den föll sönder när man skulle ta av den och pepparsåsen (som visserligen innehöll mjöl men ändå var god) hade sting och var fantastiskt god. Det var en utsökt lunch som fick full poäng! Jag tror inte revbensspjällen hade fått lika många poäng. Tyvärr har jag ingen bild av maten, men jag minns den...
Bilden: Jag tycker så otroligt mycket om maskrosor! De lyser upp naturen så man blir alldeles glad! Vår gräsmatta är full av maskrosor och varje gång jag ser ett fält med maskrosor vill jag fota!
Frukostladdning
Kl.7 åt jag två våfflor med smör, skinka och ost. Nu är klockan ett och jag är inte hungrig än. Synd, för det serveras revbensspjäll på mitt lunchställe så jag hoppas hungern infinner sig snart!
Förresten, våffelsmeten påstås bli två våfflor men antingen har jag litet våffeljärn eller för stora ägg för det blir tre våfflor för mej och jag orkar bara två, men tydligen räcker det.
Förresten, våffelsmeten påstås bli två våfflor men antingen har jag litet våffeljärn eller för stora ägg för det blir tre våfflor för mej och jag orkar bara två, men tydligen räcker det.