Häromdagen läste jag om hur någon tillagat en fänkålsgratäng. Igår råkade jag gå förbi fänkål och köpte förstås ett par såna. Jag kom hem rätt sent, jag var ju på shoppingrunda långt hemifrån, och kvällsmaten skulle hinna bli klar innan det var dags att bege sig till grekiskakursen. Men jag hann. Jag kokade fänkålen i saltat vatten i ca.5 minuter, fixade en köttfärssås samtidigt, rev ost och fixade och grejade. Och sen, vilken smakupplevelse! Det kanske räcker till två måltider för mej, men det är inte alls säkert. Det var så gott! De små gurkorna på tallriken är "rysk saltgurka". De är jättegoda och innehåller bara 2,1 g kolhydrater/100 g, så två gurkor är en fis i världsrymden. Fänkålen är så god i sig att man inte ska blanda bort den smaken med en massa kryddor. Saltet och osten räcker bra.
Recept på
Fänkålsgratäng
fänkål
salt
smör
grädde
ost
Dela fänkålen på längden, jag skar varje fänkål i fyra bitar, som skivor alltså. Sätt dem i kokande saltat vatten och koka ca. 5 min. Sätt dem i en ugnsform. Sätt några smörklickar ovanpå. Häll ca. 1 dl grädde ovanpå. Riv en god ost och strö ut ovanpå. Gratinera i 250 gradig värme i ca.20 min.
Fänkålsgratäng är så gott, jag håller med dig.
SvaraRaderaDet är ju det! =)
SvaraRaderaInte vågat pröva på fänkål men kanske jag vågar nu om du säger det blev så GOTT! :) Behövs ju lite variation!
SvaraRaderaTveksam men ska ge fänkålen en till chans ;) det såg himla gott ut iallafall :)
SvaraRaderaJust ja gurkan så spännande ut! kan man köpa i burk o smuggla hem? eller är det nåt du köper på lösvikt?
SvaraRaderajag gillar saltgurka, den jag köper har hmm ska kolla vänta lite......neeeej den är slut!!tror den ligger runt 2 nånting, jag brukar ha lite till maten ibland och till fisk gör jag en supergod gurksås :) ja man måste gilla saltgurka för att till fullo uppskatta den såklart ;) mer till mej som jag brukar säga när äldsta dottern inte tar så mkt om någon sås alls. minstingen o jag vi mumsar :)
Gurkan jag köpt är i ett litet ämbar och har Ryssland som ursprungsland. Jag kan fota och lägga in en bild på bloggen!
SvaraRaderaFänkålen har ju en väldigt speciell smak som påminner starkt om anis, så tycker man inte om den smaken kan det kanske vara svårt med fänkålen.
Ah, det här måste jag ge mig på att testa! Tack!
SvaraRaderaGör det! =)
SvaraRaderaja lägg in en bild så kan maken leta när han åker nästa gång :)
SvaraRaderagillar ju lakrits så kanske fänkålen kan bli bra med grädde o ost ;)
ha entrevlig helg! här är det bistert o kallt -15, men ack så vackert sol o rimfrost:)