Sidor
▼
torsdag 19 januari 2012
Apropå knäckebröd...
Knäckebrödet jag åt igår kväll har en ganska intressant historia. Första gången jag bakade knäckebröd var efter receptet på sesambröd, men det var för tjockt. Så minskade jag mängden, så hade Pia varit utan sesamfrön och istället använt solrosfrön, så testade jag samma och blev alldeles förtjust. Så hade någon (Pia eller Gunilla) glömt bakpulvret och upptäckte att det var ännu bättre utan! Så var det väl Pia också som hade mixat solrosfröna och det ultimata knäckebrödet hade sett dagens ljus! (Trodde vi.) Så gav Fru Tallund receptet på sitt goda knäckebröd och jag testade två gånger innan jag insåg att jag saknade solrosknäckebrödet och återgick till det. Så när jag nyligen skulle baka solrosknäckebrödet hade jag för lite av det färdigmixade solrosfrömjölet och orkade inte ta fram matberedaren för att mixa mera frön utan tog istället en deciliter av sesamfrön för att få rätt mängd. Och kan ni tänka er, nu får knäckebrödet vara lite tjockare och ändå vara krispigt gott utan att gå sönder när man brer på smöret! Hurra! Och periodare som jag är kör jag säkert med det här receptet en god tid igen innan jag upptäcker något nytt.
Blandknäckebröd (stor sats till två långpannor)
3 msk fiberhusk
5 dl mixade solrosfrön
1 dl sesamfrön
6 dl riven ost
9 ägg
Blanda fiberhusk och frön med ägg och låt stå och svälla medan du river osten. Blanda ihop allt och bred ut på bakplåtspapper. (Den här smeten är enklare att bre ut än den med enbart solrosfrön!) Grädda i 225 grader ca.20-30 minuter. Skär brödet i så stora brödbitar du vill ha och plocka över dem på ugnsgallret. Torka sedan brödet i 100-gradig ugn minst en timme. Sätt grytlappar eller annat lämpligt som stopp för ugnsluckan så fukten från brödet slipper ut. Om du sen märker att brödet inte var så torrt och krispigt som du hade tänkt så är det bara att torka det på nytt nästa dag eller så.
Jag gillar historier om hur recept kommer till. :-)
SvaraRaderaLåter smarrigt och gott, jag spar receptet.
Det blir ju lite speciellt att det överhuvudtaget finns en historie bakom! =) Spara receptet och testa!
SvaraRadera