Sidor

måndag 7 mars 2011

Solrosfröknäckebröd

Svårt att få smöret att hållas kvar på ett varmt, lövtunt solrosbröd...

Den här gången blev det följande recept som räcker till två långpannor:

Solrosknäckebröd
4 dl skalade solrosfrön
1 msk fiberhusk
6 ägg
5 dl finriven gräddost (ibland blir det 4 dl grovriven)

Jag körde alla solrosfrön i matberedaren, mixade dem tills det var ett grovkornigt mjöl. Ibland har jag mixat bara hälften, eller 2/3... Hur man vill bara. Så blandade jag solrosfrömjölet, fiberhusken och äggen, vispade ordentligt innan jag rörde ner den rivna osten och smeten fick stå och dra 15-20 minuter för att fiberhusken skulle hinna svälla ordentligt. Sen kommer den knepiga biten, att bre ut smeten... Jag delade smeten i 2 delar och bredde ut på två bakplåtspapper. Enklast att ha pappret på bordet och flytta över till plåten först efteråt. Jag använde en "slickepott" (heter det så i Sverige också?) i plast och doppade den då och då i kallt vatten för att den inte skulle samla på sig smeten. När smeten var tunt och jämnt fördelad på två plåtar gräddade jag dem i ugnen, ca.200 grader i ca.2o minuter. När man ser tar ut brödet ska man vara snabb och skära det i rutor genast, för det blir snabbt hårt! I det här skedet kan man kostatera att hörnbitarna blivit mer gräddad än mittenbitarna, och då är det ju väldigt trevligt om man har smör till hands och får ta sig en smakbit! Och två plåtar bröd ger ju åtta hörnbitar... Fast så många orkade inte jag! ;) Nu har jag placerat alla resterande bitar på ugnsgallret, har luckan på glänt och torkar brödet i 100 grader ca. 1 timme. Jag brukar oftast bara stanna ugnen efteråt och låta brödet vara kvar i ugnen till nästa morgon. Det ska ju torka... ;) Sen är brödet klart att ätas som frukostbröd att ha under smöret och osten, eller som jag ska ha det till - på söndagens kalas till ostbrickan!

3 kommentarer:

  1. Jag är för lat för att mixa fröna, det funkar utmärkt ändå. Sen brukar jag klippa bröden med sax, det är lättast :)

    SvaraRadera
  2. Litet tips från en som inte gillar LCHF-bröd-kladdet.
    1. Klicka ut kladdet till en sträng på bakplåtspappret som väl kan placeras direkt på plåten
    2. Ta hushållsfolie (glad-pack) lika stor bit som plåten o täck brödsträngen
    3. För med handen-fingren-t degen från mitten ut mot kanterna tills brödet är så tunt du vill ha det
    4. Lossa folien o förpassa den till roskis
    5. Brödet "sjuss" in i ugnen

    Lätt som en plätt o inga kladdiga fingrar!

    Lätt som en plätt

    SvaraRadera
  3. Fru Tallund: Klippa brödet???? Jag kanske har mitt bröd för länge så det hinner blir för hårt, men det skulle aldrig lyckas med sax på mitt bröd... Men pizzaskärare har jag använt en gång! Annars har jag ju också börjat med hela solrosfrön för att övergå till mixade. Jag ska ju ha osten riven också så då kan jag lika bra använda matberedare! ;)

    Rifess: Ahhaaa... Jo, det där är ju också en kladdfri metod! Alla sätt är ju bra utom de dåliga, och de dåliga sätten brukar man ju komma på själv! ;)

    Tack för tipsen! =)

    SvaraRadera