Minns ni hur nybakat bröd smakade? Med smör på som smälter in i brödet... Mmmmmm.....
Nu är det möjligt igen! Tack vare min syster Gunilla! Hon är nämligen skicklig. Nu har hon blandat, testat, bakat, ändrat och bakat igen tills hon fått ihop ett helt fantastiskt bröd! Jag hade tidigare skrivit ett inlägg om ett gott formbröd som hon experimenterat fram, men nu har hon faktiskt överträffat sig själv! Hurra för lillasyster!!!
Jag väntar fortfarande på ett godkännande sms, att jag får publicera hennes recept, men jag tror nog att jag får det. Hon kan ju tänka som Pia med solrosknäckebrödet - att hon gör LCHF-världen en tjänst genom att dela med sig av receptet! Hurra för såna tankar!!!
Gunillas frallor (4-5 st)
1 dl mandelmjöl
3 msk BakePro (alt. inget mandelmjöl men 1½ dl BakePro!)
0,75 msk fiberhusk
2 ägg
2 dl riven ost
1 tsk bakpulver
Blanda ihop mandelmjöl och bakepro, rör i äggen och rör till en jämn smet. Låt svälla en stund, medan du river osten och ser på Idol eller något annat underhållande... Blanda i osten och bakpulvret, rör om, klicka ut i 4 - 5 små fina högar och grädda i 200 gradig varmluftsugn eller 225 gradig vanlig ugn, från att Idol börjar och till första reklampausen, alltså kanske 10 minuter.
Brödet är fantastiskt gott varmt, med smör på.....
Och bara för intresseklubbens anteckningar kan jag berätta att de här heter semlor i Finland! ;)
Och så fick jag sms:et jag väntade på och publicerar härmed receptet. Amen!
Sidor
▼
tisdag 28 september 2010
söndag 26 september 2010
Kalasvecka
Nu borde jag verkligen uppdatera min blogg! Jag har två år gamla bilder i bildspelet fast jag varit på två resor till, jag har inte fått in mina recept i sidmenyn, jag har slarvat med länkarna... Ajabaja! Kanske det snart kommer såna tråkiga dagar när man inte har något att göra, eller när man helt enkelt bestämmer sig för att städa upp på bloggen! Who knows! ;)
I helgen hade vi kalas igen. Det var min bonusson som fyllde år. Traditionen på hans kalas är äppelpaj, vad annars när man fyller i slutet på september? Fast LCHF:arna fick "nöja" sig med chokladmoussetårta".
Eftersom mitt flickyngel också hade en bjudning i veckan där det serverades äppelpaj ville jag också ha paj den dagen. Man vill ju ändå inte ha chokladmoussetårta varje dag... Faktiskt... Eftersom jag fick "ärva" blåbär av min dotter bestämde jag mej för att slänga ihop en blåbärspaj. Och inte vilken paj som helst heller utan en med gräddfilsröra ovanpå. Vet ni hurudan paj jag menar? Jag var inte så fiffig att jag fotograferade pajen så nu blir det att försöka förklara... Jag utgick från andra, "vanliga", pajrecept och blandade ihop olika recept...
BLÅBÄRSPAJ
botten:
½ dl sukrin
2½ dl mandelmjöl
100 g smör
blåbär
2 dl yoghurt (el. gräddfil)
1 ägg
vaniljpulver
1 tsk sukrin
Sukrin, mandelmjöl och smör nypte jag ihop och kletade ut i en pajform. (Jag misstänker att man kan använda lite mindre mängd smör.) Pajbotten förgräddade jag i 200 grader och lite för länge... Bara tills den får lite färg i kanten, inte tills den är brun och en lukt av bränd paj sprider sig i huset... Bred ut blåbär ovanpå pajbotten. Blanda ihop yoghurt, ägg, vaniljpulver och lite sukrin i en skål och häll sedan ut röra ovanpå blåbären. Sen gräddas pajen i 200 grader ca. 20 minuter. Den här pajen blev faktiskt jättegod, och ännu godare blev den för att jag serverade den med hemlagad vaniljglass!
På bilden ser ni chokladmoussetårtan!
måndag 20 september 2010
En slags kändisfisk
Det är inte varje dag man blir uppringd och tillfrågad om man ställer upp på en intervju i direktsänd TV, men det hände mej! Den finlandssvenska TV-kanalen FST5 har ett morgonprogram, "Min morgon", där man diskuterat media den senaste tiden, och idag skulle bloggar behandlas. Det blev en Skype-intervju och det var skoj att få prova på nånting sånt! Men på de korta minuter jag var med hann jag inte säga mycket, men lite i alla fall. Bl.a. berättade jag att jag följer med min dotters blogg, och hon har ju dessutom så fint bloggnamn - Sveas yngel. Någon närmare presentations behövs knappast! ;)
Den som vill se programmet kan titta här, men jag är tveksam om det funkar utanför Finland... Om ni inte vill se hela programmet kan jag meddela att min medverkan börjar efter 8:ans nyheter, ca. kl. 8:12.
Faktiskt en lite speciell upplevelse det här... =)
Fiskarna på bilden fanns i en keramikaffär på Samos.
torsdag 16 september 2010
Grekisk kycklinggryta på mitt eget vis
När man är två veckor i Grekland är det inte riktigt lika tjusigt att hela tiden gå ut och äta på kvällen. Det är därför vi alltid vill bo i lägenhetshotell, så vi får koka egen mat också! Och det är ju så härligt att sitta på balkongen i mörkret, värmen och ljudet från det grekiska livet och äta.
Eftersom vi ofta åt vår middag väldigt sent, tidigast 21-tiden, för så gör grekerna, åt jag mitt mellanmål 17-tiden. Jag kastade alltså om de två måltiderna, här hemma äter jag min joghurt på kvällen. Och en god bok innehåller inga kolhydrater!
Men tänker jag inte berätta vad den övre bilden föreställer då??? Klart jag ska! Det är ju kycklingbröst i vitvins- och tomatsås! Receptet följer här:
kycklingbröstfiléer
kycklingkrydda
vitt vin
lök
tomatkross
grädde (inte i bildens mat)
Krydda köttet och stek i olja eller smör. Hacka och stek löken. Häll över vitt vin, någon deciliter, blanda i tomatkrosset. Låt puttra tills såsen reducerat och blivit simmig och mysig. Släng i lite örter, t.ex. rosmarin, om du har. Salta och peppra om du vill. Och har du, i motsats till mej när jag var i Grekland, tillgång till grädde blir det inte sämre smak av att man tillsätter någon deciliter av det också! Det testade jag när vi kom hem och tillredde samma mat! ;)
Eftersom vi ofta åt vår middag väldigt sent, tidigast 21-tiden, för så gör grekerna, åt jag mitt mellanmål 17-tiden. Jag kastade alltså om de två måltiderna, här hemma äter jag min joghurt på kvällen. Och en god bok innehåller inga kolhydrater!
Men tänker jag inte berätta vad den övre bilden föreställer då??? Klart jag ska! Det är ju kycklingbröst i vitvins- och tomatsås! Receptet följer här:
kycklingbröstfiléer
kycklingkrydda
vitt vin
lök
tomatkross
grädde (inte i bildens mat)
Krydda köttet och stek i olja eller smör. Hacka och stek löken. Häll över vitt vin, någon deciliter, blanda i tomatkrosset. Låt puttra tills såsen reducerat och blivit simmig och mysig. Släng i lite örter, t.ex. rosmarin, om du har. Salta och peppra om du vill. Och har du, i motsats till mej när jag var i Grekland, tillgång till grädde blir det inte sämre smak av att man tillsätter någon deciliter av det också! Det testade jag när vi kom hem och tillredde samma mat! ;)
Bacon och promenader
Om man är suge på en riktig "english breakfast" i Grekland är det bara att välja vilken av alla tavernor man vill sätta sig på! Det kan man få nästan var som helst för ungefär 7 €, eller ungefär 65 svenska kronor. Jag brukar föredra mera välstekta ägg men det här var riktigt gott och jag klarade mej i sju timmar på det. Som ni ju förstår överlät jag juicen, brödet, tigerkakan och marmeladen åt de som äter sådant, och tog bara en smörknapp själv att ha på äggen. Yummie!
Och förresten, bacon i Grekland är ju så enorma mot de jag är van med! Men så räckte en förpackning till två måltider också, lunch en dag och frukost nästa morgon inför flygresan hem.
Trots att det blev några Ouzo och kolhydrater fler än rekommenderat under resan har jag lyckats med konststycket att gå ner 1 kg! Det beror antagligen på att jag promenerat och vandrat mycket mycket mera än jag gjort hemma det senaste halvåret. Och så bra, nu är jag taggad att promenera igen, och jag ringde nyss och aktiverade min gympollett!
Och förresten, bacon i Grekland är ju så enorma mot de jag är van med! Men så räckte en förpackning till två måltider också, lunch en dag och frukost nästa morgon inför flygresan hem.
Trots att det blev några Ouzo och kolhydrater fler än rekommenderat under resan har jag lyckats med konststycket att gå ner 1 kg! Det beror antagligen på att jag promenerat och vandrat mycket mycket mera än jag gjort hemma det senaste halvåret. Och så bra, nu är jag taggad att promenera igen, och jag ringde nyss och aktiverade min gympollett!
tisdag 14 september 2010
LCHF och Grekland
Hej på er mina vänner! Nu har det varit en låååång paus, och jag är brunare än jag någonsin varit! Jo, jag har latat mej i Grekland, på ön Samos. Och ett par dagar på ön Patmos. Det var så skönt, men det förstod ni förstås redan... ;)
Och hur är det med kolhydraterna nu då? Tja, jag fick i mej några faktiskt, men inte så att jag helt föll åt fördärvet. Vid några tillfällen måste jag svänga till lite mera "GI-tänkande", men det var nog marginellt. T.ex. åt jag ett par gånger "cheese balls" som förrätt, och det är ost som är panerad i mjöl eller skorpsmulor och sen friterade, så i och med friteringen sänks ju GI-värdet, och eftersom det var osten jag var ute efter så åt jag och var glad. En annan gång var det filodeg på osten, men jag åt den också. Och så hade ju samosgrekerna den vanan att man fick äppel eller melon efter maten, och jag åt faktiskt några tuggor av artighet! Så gör jag aldrig här hemma, alltså äter något av artighet, men där gjorde jag det. Men å andra sidan var det nog fråga om light-artighet, för det handlade om en väldigt lite mängd jag åt. Så kom jag ju ihåg att den grekiska pommes friten brukade vara väldigt god och föll för frestelsen och smakade en pommes frite och kunde konstatera att jag kom ihåg fel - det var ju inte alls gott! Det smakade ingenting! Då var det ju tur att det fanns riktig mat också! Och eftersom vi bodde i apartment kunde vi tillreda egen mat också, och det blev både stekt ägg och bacon ibland. Och den här gången åt jag mer omeletter än jag någonsin ätit tidigare i Grekland! Den godaste åt jag i Kokkari på "Prima Vera", för där var omeletten nästan friterad! Fast sen hade någon fått för sig att man behöver ett stort lass pommes frites med omelett, fast ingen tvingade mej att äta det! (bilden visar just den omeletten.) Och det fanns "cheese and bacon omelette" på alla menyer! Halleluja!
Jag kommer att återkomma med mera mat från Grekland, och naturligtvis också recepten så långt det är möjligt!