Sidor

onsdag 3 december 2008

Hollandaisesås [hållandeesås]


Äntligen kom jag ihåg att göra en hollandaisesås till fisken! Receptet hade jag hittat för länge sedan i Skaldemans bok "GI-noll". Så nu var det dags. Jag följde receptet slaviskt, som jag brukar göra med nya recept, för att justera dem alla följande gånger... Eftersom jag aldrig tidigare tillrett en sådan sås vet jag inte om det finns olika recept eller om det är standardreceptet som jag använde... Men så här var det:

Skaldemans hollandaisesås


100 g smör
3 ägg
2 msk citronsaft
en nypa timjan
lite peppar o. salt
ev. mera citronsaft

Hyvla (med osthyvel) ner smöret i en kastrull. Tillsätt äggen, citronsaften och timjan. Låt stå en timme (1 h). När maten är klart sjuder man upp såsen under kraftig vispning så att den inte bränns. När såsen tjocknar är den klar! Min skar sig förstås, men jag vispade ner lite extra citronsaft så blev det så bra! Och gott!

2 kommentarer:

  1. Jag är INTE bra på såser , därför äter jag all mat UTAN sås =(
    Tjaa fast gräddfilssåser är jag bra på....

    SvaraRadera
  2. Pain...: Man kan BLI bra på såser! Fast det är klart, det är nog helt okej med en rejäl smörklick också! ;)

    SvaraRadera